granulat chmielowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Vakashi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.04
    • 8

    #1

    granulat chmielowy

    Mam małe pytanie, wczoraj warzyłem pierwsze piwo w mojej karierze i od razu rzuciłem się na głęboką wodę - India Pale Ale z procesem zacierania. Do chmielenia używałem granulatów Marynka, Challanger i Fuggles. Czy po gotowaniu i późniejszym chłodzeniu należy pozostałość po chmieleniu (te wszystkie babole) jakoś filtrować czy można przelać wszystko bezpośrednio do fermentora i podziwiać proces fermentacji?

    Pozdro
    P.M
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Vakashi
    Czy po gotowaniu i późniejszym chłodzeniu należy pozostałość po chmieleniu (te wszystkie babole) jakoś filtrować czy można przelać wszystko bezpośrednio do fermentora i podziwiać proces fermentacji?
    Uuuu, temat - rzeka. Jest sporo opcji:

    1. Przy Ale-ach w zasadzie możesz to wlać do fermentacji, ale to najgorsza opcja
    2. Możesz pozwolić mu trochę odstać w garze, i zdekantować brzeczkę znad osadu, to co zostanie w osadzie można jeszcze od biedy odzyskać
    3. Można filtrować - przez sito, pieluchę, pończochę, filtr rurkowy; na gorąco i na zimno
    4. Można zadać drożdże, poczekać na pierwsze oznaki fermentacji i zdekantować do nowego fermentora znad osadów - tu jeszcze bonus: pozbywasz się osadu zimnego.

    Ogólnie chodzi o pozbycie się możliwie dużo osadu, przy mozliwie niskim ryzyku zakażenia brzeczki, która w tym momencie jest bardzo wrażliwa. Nie ma sposobu idealnego, każdy niesie takie czy inne ryzyko.

    Comment

    • Vakashi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 8

      #3
      wlałem całość bezposrednio do fermentora ... czy to jakos wpłynie niekozystnie na smak?? Mam nadzieje ze nie bedzie cierpkie i gorzkie

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #4
        Spokojnie, my wczoraj warzyliśmy bitter'ka i oczywiście zapomnieliśmy o woreczkach muślinowych. Chmiel (i granulat i szyszki) wylądował w brzeczce, ile po chłodzeniu się zdekantowało to się zdekantowało, a tak to niech sobie pływa, nic się nie stanie Najwyżej będzie bardziej goryczkowe, co mi osobiście odpowiada (Adeli mniej ).
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • gniady
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.12
          • 146

          #5
          Ja raz wlałem wszystkie osady do fermentora i nie wyczułem, żeby miało to jakiś wpływ na smak piwa. Fakt, drożdże z dołu fermentora może wtedy nie za bardzo się nadają do tego, żeby je zbierać i przechowywać, ale jeśli to Pale Ale, to drożdże możesz zebrać z góry.
          Niektórzy wlewają te osady do szklanek, czekają aż osiądą i z góry odzyskują to co zostało, też tak raz zrobiłem, odzyskałem ok. litra brzeczki.

          Comment

          • Vakashi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.04
            • 8

            #6
            No to mnie uspokoiliście. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki wielkie.

            Pozdro

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Kiedyś w fermentorze miałem ok 430g chmielu(przy18l piwa) i wyszło całkiem nieźle.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Marianowar_pl
                Mango Milkshake IPA
                Marianowar_pl
                Witam,

                Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

                Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

                Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
                2025-06-24, 14:42
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • darekd
                Oso, Choice
                darekd
                Kraftowiec z Madrytu, założony przez dwóch Brytyjczyków, którzy początkowo warzyli domowo, potem kontraktowo, od 2024 warzą u siebie.

                O browarze i ich pubie wspominał Pebejot:

                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pania-aa/23351...
                2025-07-05, 00:01
              • Shedao
                Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
                Shedao
                Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

                Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
                2025-01-07, 15:16
              • sto1krecikoow
                Znad, spod, czy spomiędzy osadu?
                sto1krecikoow
                Witajcie,

                Popełniłem w ubiegły weekend pierwszą warkę z brukita. Wszystko ładnie sobie fermentuje, a jako że dosypałem cukru (trzcinowego) nie mogąc kupić ekstraktu "z półki" zdecydowałem się na podratowanie smaku i klarowności cichą fermentacją (pokusa otwarcia...
                2010-10-21, 19:59
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...