Przyśpieszona burzliwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrowTysiąclecia
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.12
    • 37

    #1

    Przyśpieszona burzliwa?

    Witam, jako że to moja pierwsza brzeczka to chyba do końca nie wiem co mogło się stać.
    Zrobiłem sobie wszystko z brew kita J.B. Masterclass - Wheat Beer z drożdżami Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Wszystko wydawało się ok, po dwóch dniach popatrzyłem do środka - pięknie wszystko wygląda. Po czym patrze dnia następnego - unosi się niewiele drożdży na lustrze brzeczki, całość ma 4Blg (przy początkowych 12). I nie wiem co robić?! Przecież burzliwa fermentacja powinna trwać 7 dni a nie tylko 3?! Ktoś ma jakiś pomysł? Temperatura fermentacji to 21 - 23 C
    Ostatnia zmiana dokonana przez BrowTysiąclecia; 2007-12-16, 16:07.
    Browar Tysiąclecia już działa :)
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Gdzie to jest napisane, że powinna?

    Zlewaj na cichą, dwa/trzy dni i do butelek.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • BrowTysiąclecia
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.12
      • 37

      #3
      W sumie pewnie masz racje, w końcu doświadczenia wiecej

      Ale piwo pszeniczne powinno być chyba jasne (tak mi się przynajmniej zawsze wydawało) a tymczasem jest ciemne (czy może podczas leżakowania piwo jasnieje?)

      I ostatnie pytanie - fermentor podczas burzliwej ma być otwarty/zamknięty czy może wszystko jedno?

      Dzięki za odpowiedź z góry!
      Browar Tysiąclecia już działa :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        fermentor wystarczy, że jest lekko przykryty, choc otwarty też może być tylko po co?

        A jak zrobiłeś to piwo, że jest ciemne?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • BrowTysiąclecia
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.12
          • 37

          #5
          Już pisałem, dałem brew kita do wody z dodatkie ekstraktu słodowego zamiast cukru i odstawiłem - nie wiem dlaczego ma ciemną barwe - dodam że 21 litrowa brzeczka.
          Browar Tysiąclecia już działa :)

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10846

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowTysiąclecia
            Już pisałem, dałem brew kita do wody z dodatkie ekstraktu słodowego zamiast cukru i odstawiłem - nie wiem dlaczego ma ciemną barwe - dodam że 21 litrowa brzeczka.
            no jeśli 21 litrowa to wszystko wyjasnia a jakiego ekstraktu dodałeś
            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-12-16, 18:06.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              No a ile tej wody? o ekstrakcie nie pisałeś.

              Co to znaczy, że odstawiłeś? Zagotowałeś całość?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • BrowTysiąclecia
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.12
                • 37

                #8
                Tak, całość (brew kit + John Bull Light wg receptury podanej przez browamatora) została zagotowana, wymieszana ostudzona i zaatakowana przez drożdże i tak do teraz - czekam i czekam. Dodam że drożdże dosyć ładnie fermentowały.

                wody raczej dolać nie można prawda?
                Browar Tysiąclecia już działa :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10846

                  #9
                  dlaczego chcesz dodawać wodę ? zlej na tydzień na cichą i do butelek
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • ART
                    ? [Dziki Wschód], Smoke & Shadows
                    ART
                    Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
                    Peated Foreign Extra Stout

                    7,5 ABV / 19 P

                    Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

                    ----------------------------------------

                    ...
                    2025-06-08, 11:34
                  • Javox
                    Za Miastem, Wszystko gra
                    Javox
                    Pierwsze piwa uwarzyliśmy w 2017 roku. Działaliśmy w formule kontraktowej: piwa warzyliśmy według naszych receptur w zaprzyjaźnionych browarach.
                    Od połowy 2022 roku warzymy u siebie, w Rumianku, blisko Poznania.


                    AIPA z ekstraktem 14.0*, alko 6.0%
                    Chmiele: Centennial, Citra,...
                    2024-10-28, 16:19
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 10:28
                  • Kamil97
                    Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                    Kamil97
                    Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                    W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                    2023-04-05, 17:59
                  • darekd
                    Pinta, Zwycięski Chocolate Brown Porter
                    darekd
                    Styl brytyjski, górna fermentacja.

                    Pasteryzowane, niefiltrowane inspirowane recepturą Kacpra Myślińskiego. Zwycięskie piwo w konkursie Niech Świat pozna Twoje Piwo 2022.

                    Ekstr. 13%
                    Alk. 5,5%

                    Aromat - gorzka czekolada, prażony i palony słód umiarkowanie,...
                    2022-11-19, 21:05
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...