Brak oznak fermentacji podczas cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • China_Blue
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.07
    • 55

    #1

    Brak oznak fermentacji podczas cichej

    Witam,

    Po tygodniu burzliwej Pale Ale na Safale US-05 zdekantowałem (oczywiście bez kożucha) i nastawiłem na cichą. Jednak mija już prawie tydzień a nie widać jakichkolwiek oznak fermentacji (brak bombelkowania). Fermentor oczywiście zamknięty szczelnie, jak zwykle na cichej.
    Początkowo wydawało mi się, że może za zimno było, bo temp. była bliska minimum - ok. 16,5stC ale gdy dobe temu przestawiłem w cieplejsze miejsce 19-20stC nic to nie dało.
    Nie wiem co jest grane, przecież to chyba nie możliwe, by nie było co fermentować.
    W razie, gdyby to miało znaczenie, to na burzliwej zeszło z 11,25% Brixa do 6,25% (co jeśli dobrze liczę pro mashem daje z 10,8 blg do 3,4 blg).

    Czy brak oznak fermentacji podczas, gdy powinna przebiegać cicha jest normalny i ewentualnie co mam zrobić?

    pozdrawiam
    Popieraj swój browar.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
    co mam zrobić?
    BUTELKOWAĆ

    Na cichej nie musi byc oznak fermentacji, widocznie odfermentowało wystarczająco na "głośnej"
    Wskaźnik blg wskazuje, że jest OK, i tego się trzymaj
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Chlebak, jak sama nazwa wskazuje, służy do przenoszenia granatów.


      Fermentacja cicha to znaczy, że chałasu przy niej nie ma.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
        Witam,

        to na burzliwej zeszło z 11,25% Brixa do 6,25% (co jeśli dobrze liczę pro mashem daje z 10,8 blg do 3,4 blg).


        Cos tu chyba nie tak - 11.25 = 10.8, a 6.25=3,4 ?- mnie wyszło 6.0. Liczyłem za pomoca kalkulatora, może jednak sie mylę

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
          Cos tu chyba nie tak - 11.25 = 10.8, a 6.25=3,4 ?- mnie wyszło 6.0. Liczyłem za pomoca kalkulatora, może jednak sie mylę
          A jeśli zależnośc nie jest liniowa?

          Chyba, że nie rozumiem o co ci chodzi
          Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2008-01-31, 10:23.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • China_Blue
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.07
            • 55

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            A jeśli zależnośc nie jest liniowa?
            Dokładnie tak.
            Było już na forum a propos refraktometru, że brix podczas (lub po) fermentacji przelicza się na blg inaczej niż przed zadaniem drożdży.
            A jak w łykend bedę butelkował (dzięki za porady) to sprawdze ballingomierzem, czy faktycznie się zgadza.

            pozdrawiam
            Popieraj swój browar.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              No, jakby to miało być 6 blg, to faktycznie z fermentacją coś nie wyjszło
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • China_Blue
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.07
                • 55

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                A jak w łykend bedę butelkował (dzięki za porady) to sprawdze ballingomierzem, czy faktycznie się zgadza.
                No więc mogę potwierdzić, że tak faktycznie jest, czyli po rozpoczęciu fermentacji brix przelicza się na ballingi już inaczej, niż /1,04. Dokładne wyliczenia najprościej zrobić promashem.
                Popieraj swój browar.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Daray
                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                  Daray
                  Dzień dobry,

                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                  2023-03-13, 21:01
                • VidiBob
                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                  VidiBob
                  Dzień dobry,
                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                  2022-05-19, 15:36
                • Marianowar_pl
                  Mango Milkshake IPA
                  Marianowar_pl
                  Witam,

                  Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

                  Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

                  Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
                  2025-06-24, 14:42
                • Heisenberg
                  Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                  Heisenberg
                  Cześć wszystkim
                  Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                  2025-06-08, 14:55
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 10:28
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...