Rozpuszczalność Co2 zależy od temperatury, czym niższa tym sie lepiej rozpuszcza. Ja podpinałem Co2 na 2-3 dni i ciśnieniu 3,5Bara. temp piwa 8-10*C.
Czy jest możliwość nasycić piwo w kegu CO2 ?
Collapse
X
-
Piwo jest wystarczająco nagazowane przy takim cisśnieniu ?
Po nabiciu trzeba kegiem potrząsać ?
Spróbuje tego patentu
"Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
-
Małe sprostowanie: im zimniej tym więcej CO2 rozpuszcza się w wodzie. Żaden proces nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Potrząsanie IMO ma sens jeżeli komuś sie spieszy. Z Twoimi możliwościami możesz łatwo sprawdzić. Nabij 2 KEGi, zamontuj na nich manometry i jednym potrząsaj. Zobaczysz, że w tym wstrząsanym ciśnienie spadnie szybciej. Cukier w wodzie też rozpuści się bez mieszania, jednak mieszanie przyspiesza wyrównanie stężeń.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2008-04-08, 08:38.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
nie jestem fizykiem ale mi sie zgodzę; na chłopski rozum: potrząsając nagazowanym napojem w PETcie rozgazowuje go, a nie nasycamy.Małe sprostowanie: im zimniej tym więcej CO2 rozpuszcza się w wodzie. Żaden proces nie zachodzi szybciej w niższej temperaturze. Potrząsanie IMO ma sens jeżeli komuś sie spieszy. Z Twoimi możliwościami możesz łatwo sprawdzić. Nabij 2 KEGi, zamontuj na nich manometry i jednym potrząsaj. Zobaczysz, że w tym wstrząsanym ciśnienie spadnie szybciej. Cukier w wodzie też rozpuści się bez mieszania, jednak mieszanie przyspiesza wyrównanie stężeń.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensorComment
-
Tylko wtedy kiedy ciśnienie nad cieczą jest niższe od równowagowego. Jeżeli nasyca sie ciecz CO2 to mamy sytuacje odwrotna. W obydwu przypadkach mieszanie przyspiesza proces.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensorComment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Comment
-
Całkiem, jak twoja. Ale cały temat to takie rozważania o wyższości jednych świąt nad drugimi, na dodatek podparte ewidentnym brakiem wiedzy w kilku wypadkach.
Nadal nikt nie odpowiedział mi na pytanie, po co wlewać do kega rozgazowane piwo i dobijać je gazem z butli.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2008-04-10, 22:13.Comment
-
Sztuczne nagazowanie piwa jest w domowych warunkach sprawą trudną. W moich doświadczeniach niemożliwą, jesli chodzi o mocniejsze nasycenie. Jako niefizykowi, wydaje mi się, że czym innym jest, kiedy piwo nasyca się naturalnie - w czasie fermentacji - kiedy CO2 powstaje w toni piwa i wtedy łatwo się z nim łączy, bo jego ujście na powierzchnię blokuje zamknięty zbiornik. A czym innym jest podanie zewnętrznego CO2 do zupełnie rozgazowanego piwa, gdzie barierą trudną do pokonania jest lustro piwa i jego niewielka powierzchnia. W takich warunkach nagazowywanie piwa musiałoby chyba trwać baaaardzo długo.
Przy wyszynku piwa domowej produkcji, jeśli chcemy raczyć piwem klarownym, trzeba pójść na pewne kompromisy - albo piwo niedogazowane (co w sumie nie jest takie złe), albo nagazowane z warstwą dobrze sedymentujących drożdży na dnie, przy obciętej nieco rurce pobierającej piwo.Comment
-
Nie obcinam nigdy rurek w fitingach i piwo leci klarowne, warunek jest, że KEG nie może być ruszany...
Sens sztucznego nagazowania jest taki, że jak potrzebuję szybko piwo, a nie ma zapasu to spokojnie 3 dnia stykaja do odpowiedniego nagazowania. Pakuję piwo po cichej do KEGa i po 3 dobach gotowe.Pozdrawiam, WesołyComment
Related Topics
Collapse
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....-
Channel: Czechy
-
-
Browar resturacyjny ulokowany w centrum Porto, blisko popularnego Mercado do Bolhão.
Przeszklone ściany od ulicy, przestronne wnętrza.
Czynne od 12. do północy we wszystkie dnie tygodnia.
Obsługa szybka i miła.
Zestaw piw za mojej bytności obejmował dziewięć pozycji,...-
Channel: Portugalia
-
-
Firmowy lokal znanego portugalskiego browaru kraftowego Letra umiejscowionego na północ od Bragi.
Lokalizacja bardzo dobra, w samym centrum starego miasta, nieopodal katedry.
Czynne od środy do niedzieli od 12. 30, w poniedziałki i wtorki od 17.00.
Miejsce cieszy się dużym zainteresowaniem...-
Channel: Portugalia
-
-
W restauracji U Roubené studny w Chvaleticach koło Protivína w 2024 roku rozpoczęto produkcję własnego piwa. Skala tej produkcji jest na prawdę niewielka i sięga góra 50-60 litrów, bo 65 l. ma kocioł warzelny. Ciut większą instalację ostatnio miałem możliwość zobaczyć w browarze Misionář we Zlinie....-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment