Wiem ,ze temat by poruszany kilkukrotnie chociazby w jakims watku na temat witbier. Mianowicie ile mozna dodac dodatkow nieslodowanych (chociazby platki pszenne) stosunku do slodow, by enzymy zawarte w slodzie daly rade rozlozyc wieksze ilosci skrobi. Wiem, ze przerwy wyduzaja sie i trzeba pomyslec o przerwie bialkowej. Czy ktos z forumowiczow dal rade uzyskac pelne scukrzenie przy dodatku 40% ?
Jaka maksymalna ilosc dodatkow nieslodowanych?
Collapse
X
-
Pamietam ten watek ,dawno temu. Tylko ,ze on uzywal enzymow, a tego nie chce. Gdzies czytalem w jakims watku o witbier, ze komus udalo sie scukrzyc 40% wklad. Ja chyba zaczne od duzo mniejszych wkladow. Na pryklad 25%."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
teoretycznie nie ma granicy działania enzymów. Jak zatrzesz 10% słodu i 90% kukurydzy, to tak samo rozłożą się wszytkie węglowodany. Zapewne trzeba będzie wydłużyć przerwy.
Moim zdaniem problem nie polega w ilości dodatków niesłodowych, tylko w technice - łatwiej rozpuścić w wodzie cukier niż mąkę. Przy dużej proporcji dodaktów niesłodowych będziesz miał problem z rozmieszaniem zacieru. juz 10% dodatku mąki kukurydzianej stwarza problemy, robią się trudno rozbijalne gluty.Comment
-
Można by zastosować przepis wprost z kuchni czyli rozmieszać wpierw mąkę z zimną bądź letnią wodą a następnie dodać do kadzi zaciernej.Comment
-
Rozpuszczenie w letniej wodzie ma za zadanie zapobiec tworzeniu się " trudno rozbijalnych glutów" reszta procesu bez zmian, czyli max 10 % dodatku niesłodowanej mąki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...-
Channel: Belgia
-
-
Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jak podał Heckler w wątku (https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-pivovar-nomad), browar od marca 2023 roku funkcjonuje pod nazwą Pivovar Sever, a jego właścicielem jest Jiri Moravec. Wcześniej w tej lokalizacji mieścił...
-
Channel: Czechy
-
-
Lager chiński o zawartości alk. 4, 7%.
Kolor jasnożółty, lagerowy, klarowny, Piana początkowo średnio obfita, opada do obrączki, osadza się na szkle nieregularnymi warstwami.
Zapach, moim zdaniem, mało zachęcający, słodowy, lekko landrynkowy, bez wyczuwalnych akcentów chmielowych...-
Channel: Chiny
-
-
Produkt włoskiego Heinekena o zawartości 5% alko.
Z dodakiem, jak piszą, soli morskiej z Trapani.
Barwa jasnożółta, piana dość obfita, po nalaniu z czapą, potem dośćdługo więcej niż obrączka, są ślady na szkle.
W zapachu lekkie nuty chmielowe z wyraźnym jodowym elementem....-
Channel: Włochy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment