pytanko o fermentacje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • murka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 15

    #16
    kurcze, moze masz racje...
    w ogole dzieki za wszystkie rady, cenne sa jak zloto Jutro chyba wielki dzien, bo butelkowanie. dzis mam 3 blg, wiec trzymajcie kciuki

    Comment

    • rafal_s
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.11
      • 128

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika murka
      kurcze, moze masz racje...
      Moja analiza post-mortem mówi mi, że krople z rozpylacza nie docierały wszędzie (to oczywiście zależy, jaki kto ma rozpylacz...) gdzie powinny. Z drugej strony rozpyla się za mało, żeby to rozchlapać w środku butelki. Gdy jest to pirosiarczyn, to sytuację ratują jeszcze opary, choć i tak wolę zwilżyć co się da, żeby mieć spokojne sumienie. Gdy jest to coś, co działa w roztworze, to masz kłopot...

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika murka
      w ogole dzieki za wszystkie rady, cenne sa jak zloto Jutro chyba wielki dzien, bo butelkowanie. dzis mam 3 blg, wiec trzymajcie kciuki
      Powodzenia!
      Zdaj relację z degustacji, ale odczekaj chociaż 3 tygodnie

      Comment

      • murka
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.05
        • 15

        #18
        Hej! pewnie, ze zdam! a odczekam nawet miesiąc Tak naprawdę, to już myśleliśmy o nowej warce, ale jest chyba za gorąco i piwnicy nie ma...
        Piwko już w butelkach, leżakuje sobie spokojnie pod stołem. Jak na razie, piję jeszcze sklepowe, ale już niedługo nadejdzie kresy tych złych czasów. Piję za kolegów i koleżanki

        Comment

        • artur2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 535

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika murka
          jest chyba za gorąco i piwnicy nie ma...
          http://www.browar.biz/artykuly.php?id=114
          Jeszcze polecę wkłady do lodówek turystycznych.
          Wspomnianymi sposobami da się trochę obniżyć temperaturę i zrobić górniaka. Trzeba nieco przy tym chodzić, ale co zrobić jak człowieka przyprze ?

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika murka
          piję jeszcze sklepowe
          fuj ! *

          *) nie dotyczy kilku fajnych piw np. Amber Grand Porter.
          Mniej alkoholu, więcej smaku !
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • murka
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.05
            • 15

            #20
            Tak, wiem o tych wkladach, pewnie juz niedlugo rozejrze sie za styropianiem na domek dla fermentora

            Comment

            • vettis
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.06
              • 5

              #21
              Z tym bulkaniem to też miałem dylemat. Po paru godz od zapodania drozdzy pojawiła sie piana. Wszystko ok, tyle że opadła po 36 godz od zapodania startera. Załozyłem rurkę i nic... Chciałem sprawdzic poprostu czy fermentuje. Dopiero gdy na drugi dzień obkleiłem wieko taśmą i rurkę zaczeło bulkać. Mam nowy fermentator ale to jest gaz porpostu i znajdzie najmniejsze szczeliny zwłaszcza gdy robi się ciśnienie. Blg początkowe 11 po 36 godz 3 blg i nie długą bede przelewał na cichą.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle
                darekd
                Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

                Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

                https://www.browar.biz/forum/piwo/...
                2024-11-27, 01:10
              • darekd
                Duration, Sweeping Coast
                darekd
                Browar z hrabstwa Norfolk we wschodniej Anglii działa w budynku stodoły z XVI w. Założycielem jest Amerykanin z Karoliny Południowej wraz ze swoją partnerką z Londynu. Zafascynowani spokojem brytyjskiej prowincji ze swoim browarem wystartowali w 2019 r. Warzą zarówno style amerykańskie, jak...
                2025-10-02, 23:52
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 20:57
              • darekd
                Hoppy People, I Love Hop #13
                darekd
                Browar kraftowy założony w 2016 w Sierre (kanton Valais w południowej Szwajcarii).

                DDH DIPA czyli Double Dry Hopped Double India Pale Ale

                https://www.hoppypeople.com/

                8,9 % alk.

                Chmiele: HBC 630 (US), Nectaron (NZ), Citra (US),

                Aromat...
                2025-07-17, 21:57
              • ART
                2024.09.07 - Namysłów - zwiedzanie browaru i trochę historii
                ART
                Kto nie miał jeszcze możliwości odwiedzenia browaru Namysłów, w sobotę, 7.09 może zerknąć co tam pod auspicjami Grupy Żywiec dzieje się na miejscu.


                Ale ciekawsze może być to, że prowadzący bardzo aktywnie profil Kocham Opole & Opolskie - Damian Ruszała z ekipą, będą prezentować...
                2024-09-03, 19:53
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...