Rodzaje ekstraktów słodowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ket24
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 9

    #1

    Rodzaje ekstraktów słodowych

    Witam,

    Planuje uwarzyc moje drugie piwo (tym razem pszenicze - jescze z brew kita), i rozgladam sie nad nachmielonym ekstraktem slodowym. Jako ze raczej nie ma duzego wyboru, zastanawiam sie nad ekstraktem z WES albo jednym z ekstraktow proponowanych na browamatorze(John Bull, Muntons...). Nasuwa sie tu nastepujace pytanie - czym roznia sie te ekstrakty, i czemu te z browamatora sa drozsze? Rozumiem, ze sa importowane z zachodu (co moze wplywac na cene ), ale czy ich jakosc jest lepsza?
    "Bo jak nie widac roznicy..."
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10852

    #2
    ...to po co przepłacac
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ket24
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 9

      #3
      Wlasnie tak

      Dlatego pytanie - czy jakosc ekstraktow sie rozni?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Te polskie mają na napisach polskie znaki interpunkcyjne. Dlatego są tańsze, bo ich nie rozumiesz, wiec żeby zachęcić do zakupu, musieli obniżyć ceny.

        Comment

        • ket24
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.05
          • 9

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Te polskie mają na napisach polskie znaki interpunkcyjne. Dlatego są tańsze, bo ich nie rozumiesz, wiec żeby zachęcić do zakupu, musieli obniżyć ceny.
          Hm, wykrywam tu dawke ironii zmieszana z marna znajomoscia pojecia "interpunkcja".
          Proponuje przestudiowac nastepujaca strone:

          i nauczyc sie czym sie roznia polskie litery od znakow interpunkcyjnych :P
          Co do samego sposobu pisania bez polskich liter, to spora ilosc ludzi w internecie tak pisze, bo jest to po prostu dla nich szybsze. Jak Ci to przeszkadza - sorry, nie musisz czytac. A juz na pewno nie musisz odpowiadac glupkowatymi, niby smiesznymi, szydzacymi postami na forach.

          I zebys zrozumial ostatnie zdanie, napisze z "polskimi znakami interpunkcyjnymi":
          Oby Ci piwo skisło :P

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            To mnie zażyłeś z mańki. Rzeczywiście, miało być "diakrytyczne", a nie "interpunkcyjne". Tym niemniej nie zmienia to faktu, że ta "spora ilość ludzi" to żaden autorytet, to są przeważnie zwyczajne nieuki, którzy próbują tak zwana netykietą albo innym debilnym tłumaczeniem pokryć swoją nieznajomość zasad pisowni.

            Zanim się zarejestrowałeś na forum, musiałes przeczytać i zaakceptowac regulamin. To wróć tam, przeczytaj i spróbuj zrozumieć. Wiem, będzie bolało, ale warto.

            Comment

            • ket24
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.05
              • 9

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              To mnie zażyłeś z mańki. Rzeczywiście, miało być "diakrytyczne", a nie "interpunkcyjne". Tym niemniej nie zmienia to faktu, że ta "spora ilość ludzi" to żaden autorytet, to są przeważnie zwyczajne nieuki, którzy próbują tak zwana netykietą albo innym debilnym tłumaczeniem pokryć swoją nieznajomość zasad pisowni.

              Zanim się zarejestrowałeś na forum, musiałeś przeczytać i zaakceptowac regulamin. To wróć tam, przeczytaj i spróbuj zrozumieć. Wiem, będzie bolało, ale warto.
              Co do sensu netykiety, można się kłócić, ale jeśli tak jest w regulaminie, to się dostosuję.
              Niemniej jednak w regulaminie napisane jest też, że wiadomości nie powinny być off-topic :> i myślę, że mogłeś mi zwrócić uwagę w inny, mniej wyśmiewający, sposób.

              Wracając do tematu - jest gdzieś ta różnica, czy nie?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Co do offtopica, to już chyba wszystko sobie chłopaki wyjaśniliście

                Co do ekstraktów - najlepiej dla Ciebie będzie jak wypróbujesz oba, porównasz smaki i zadecydujesz, które lepsze. WES ma swój charakterystyczny smak i wychodzą na nim inne piwa, niż na Johnie Bullu itp. Co nie znaczy, że gorsze.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  No jak w życiu. Jedni wyznają zasadę, że "dobre bo polskie", inni, że zagraniczne zawsze jest lepsze. Ja bym za wiele nie deliberował, tylko na początek wziął te z WESa bo tańsze i po 2-3 warkach przeskok na warzenie z zacieraniem. To jest naprawdę kolosalny skok jakościowy oraz większa frajda.

                  Pozwolę sobie jeszcze na off-topa. Jesteś od dziś moim ulubionym nowym użytkownikiem. Ten wątek powinien zawisnąć na pierwszej stronie, jako przykład jak powinni się zachowywać nowi użytkownicy. Na złośliwą opinię Krzysia odpowiedziałeś merytorycznie, a nie uderzyłeś w płacz i się nie obrażałeś, ani nie obrażałeś Krzysia. Co więcej przyjąłeś zasadność stosowanych u nas reguł - mimo, że nie były Ci one w smak. Nie zasłaniałeś się dysleksją, dysgrafią czy niesprawną klawiaturą. To się nazywa klasa. Oby tak dalej, a zobaczysz, że będzie dobrze.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • ket24
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.05
                    • 9

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    No jak w życiu. Jedni wyznają zasadę, że "dobre bo polskie", inni, że zagraniczne zawsze jest lepsze. Ja bym za wiele nie deliberował, tylko na początek wziął te z WESa bo tańsze i po 2-3 warkach przeskok na warzenie z zacieraniem. To jest naprawdę kolosalny skok jakościowy oraz większa frajda.

                    Pozwolę sobie jeszcze na off-topa. Jesteś od dziś moim ulubionym nowym użytkownikiem. Ten wątek powinien zawisnąć na pierwszej stronie, jako przykład jak powinni się zachowywać nowi użytkownicy. Na złośliwą opinię Krzysia odpowiedziałeś merytorycznie, a nie uderzyłeś w płacz i się nie obrażałeś, ani nie obrażałeś Krzysia. Co więcej przyjąłeś zasadność stosowanych u nas reguł - mimo, że nie były Ci one w smak. Nie zasłaniałeś się dysleksją, dysgrafią czy niesprawną klawiaturą. To się nazywa klasa. Oby tak dalej, a zobaczysz, że będzie dobrze.
                    Hehe, dzięki za poparcie. Co do planu działania, to mam podobny. Nawarzę sobie jeszcze dwie warki (chyba te z WES'a, bo nikt stanowczo nie powiedział, że są gorsze - a przy tym są tańsze) i zabieram się za zacieranie. Może przy drugiej kupię czysty ekstrakt słodowy i zaliczę ręczne chmielenie.
                    Dziękuję też Marusi za opinię

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Grbuy
                      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                      Grbuy
                      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                      2023-11-30, 21:57
                    • Pankracy
                      Jakość informacji dostępnych w necie
                      Pankracy
                      Obserwując od kilku miesięcy to co dzieje się z wyszukiwarką Google oraz facebookiem należy stwierdzić, że wartościowych informacji jest tam wskazywanych coraz mniej.

                      Nowe rozwiązania takie jak wspomaganie przez AI powodują, że wyświetleń spamu i innego bezwartościowego lub...
                      2025-09-12, 20:01
                    • Danny_daniello
                      IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
                      Danny_daniello
                      Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
                      Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
                      2020-04-20, 23:19
                    • darekd
                      Jan Olbracht Rzemieślniczy, Kord Whiskey Barrel Aged Wild
                      darekd
                      "Quintuple" 26% ekstr., 12% alk. Szczepy drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus.

                      Aromat - początek z wyraźną kwaskowością czerwonych owoców (wiśnia), jest wyczuwalna beczka z destylatem, trochę słodowej paloności
                      Piana - niewysoka, szybko opada do...
                      2021-03-14, 01:32
                    • heckler
                      Czechy, Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
                      heckler
                      Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
                      2025-08-27, 10:46
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...