Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Mikrowarka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #1

    Mikrowarka

    W celu wykonania startera dla drożdży mam zamiar uwarzyć bardzo małą warkę zalewając 100g słodu 300ml wody 65st w zwykłym termosie. Czy brzeczkę potem nachmielić czy nie? Pewnie warto ale czy koniecznie?
    Ostatnia zmiana dokonana przez bumbastic; 2009-04-23, 12:17.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Brzeczki na starter nie trzeba chmielić.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
      W celu wykonania startera dla drożdży mam zamiar uwarzyć bardzo małą warkę zalewając 100g słodu 300ml wody 65st w zwykłym termosie. Czy brzeczkę potem nachmielić czy nie? Pewnie warto ale czy koniecznie?
      Na pewno brzeczkę trzeba przegotować, a chmielenie bym darował - raczej ciężko będzie Ci odmierzyć odpowiednią ilość chmielu do takiej "warki".
      A jak to planujesz filtrować?

      Comment

      • bumbastic
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 135

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
        A jak to planujesz filtrować?
        Jeszcze nie wiem, może durszlakiem odcedzę albo sitkiem jakimś . Z resztą, jak nie będzie klarowna to chyba nic złego się nie stanie??

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Na osadach mogą osiąść drożdże i będziesz miał problemy z fermentacją. Jeśli sitko nie podoła, przefiltruj berzeczkę przez filtr do kawy.

          Comment

          • bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

            #6
            No i zrobiłem. Zacieranie poszło łatwo ale filtracja... Próbowałem durszlakiem, sitkiem, podziurawioną butelką PET, w końcu przefiltrowałem przez ręcznik papierowy. Po gotowaniu też osadów sporo się porobiło. Reasumując tej metody stanowczo NIE POLECAM.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
              Reasumując tej metody stanowczo NIE POLECAM.
              Hmmmm... nie napisałam nic wcześniej, bo w końcu eksperymenty są naszą specjalnością i nie należy do nich zniechęcać.

              A chciałam napisać, że nie warta skórka wyprawki
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • radekam
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.03
                • 165

                #8
                A ja tam polecam ta metodę.

                Kiedyś zrobiłem litrową warkę aby sprawdzić jakość słodu - tzn jego wydajność.
                Zatarłem w garnku.
                Gorący zacier przez druciane sitko przelałem do drugiego garnka uzyskując brzeczkę przednią.
                Młóto wwaliłem do odmierzonej, gorącej wody (wysładzanie).
                Wymieszałem.
                Jeszcze raz przelałem przez sitko.
                Postawiłem na 30 min aby męty opadły na dno.
                Ostrożnie zlałem i pogotowałem z kilkoma granulkami chmielu.
                Gorące osady wypadły w trakcie chłodzenia w zlewie więc zlałem ostrożnie w miarę klarowną brzeczkę do peta i do zamrażarki.
                Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Heisenberg
                  Weryfikacja przepisu
                  Heisenberg
                  Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
                  Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
                  -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
                  -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
                  -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
                  -Skórka pomarańczy Curaçao...
                  2025-12-17, 00:07
                • adam1878red
                  powitanie i pytanie
                  adam1878red
                  Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
                  Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
                  2025-08-04, 19:14
                • dadek
                  Jelenia Góra, Sobieskiego 47, Browar Dolina BoBRU
                  dadek
                  Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...
                  2025-08-03, 01:09
                • e-prezes
                  Browar Bałtów, Porter Bałtowski
                  e-prezes
                  Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
                  2023-09-11, 16:15
                • yavo
                  Lallemand Philly Sour - lag
                  yavo
                  Drogie "Bravo Girl",
                  ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
                  2022-02-22, 13:13
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...