W celu wykonania startera dla drożdży mam zamiar uwarzyć bardzo małą warkę zalewając 100g słodu 300ml wody 65st w zwykłym termosie. Czy brzeczkę potem nachmielić czy nie? Pewnie warto ale czy koniecznie?
BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Mikrowarka
Collapse
X
-
Na pewno brzeczkę trzeba przegotować, a chmielenie bym darował - raczej ciężko będzie Ci odmierzyć odpowiednią ilość chmielu do takiej "warki".
A jak to planujesz filtrować?Comment
-
No i zrobiłem. Zacieranie poszło łatwo ale filtracja... Próbowałem durszlakiem, sitkiem, podziurawioną butelką PET, w końcu przefiltrowałem przez ręcznik papierowy. Po gotowaniu też osadów sporo się porobiło. Reasumując tej metody stanowczo NIE POLECAM.Comment
-
Comment
-
A ja tam polecam ta metodę.
Kiedyś zrobiłem litrową warkę aby sprawdzić jakość słodu - tzn jego wydajność.
Zatarłem w garnku.
Gorący zacier przez druciane sitko przelałem do drugiego garnka uzyskując brzeczkę przednią.
Młóto wwaliłem do odmierzonej, gorącej wody (wysładzanie).
Wymieszałem.
Jeszcze raz przelałem przez sitko.
Postawiłem na 30 min aby męty opadły na dno.
Ostrożnie zlałem i pogotowałem z kilkoma granulkami chmielu.
Gorące osady wypadły w trakcie chłodzenia w zlewie więc zlałem ostrożnie w miarę klarowną brzeczkę do peta i do zamrażarki.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
-Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
-Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
-Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
-Skórka pomarańczy Curaçao...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...-
Channel: Browary polskie
-
-
Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Drogie "Bravo Girl",
ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
. Z resztą, jak nie będzie klarowna to chyba nic złego się nie stanie??
Comment