Aluminium - nierdzewka - miedź co wybrać???

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bomberr
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 5

    #1

    Aluminium - nierdzewka - miedź co wybrać???

    Witam braci piwowarów !!!

    Przygotowuję się do zrobienia mechnicznego mieszadła do kotła zaciernego. Mam pewien dylemat z czego mógłym wykonać takie elementy jak mieszadło i rurka do sondy termicznej. Myślałem nad aluminium bo mam do niego najłatwiejszy dostęp ale słyszałem że może to mieć wpływ na zły smak piwa, a co gorsze może być to niezdrowe.

    Stąd moje pytanie, czy ktokolwiek z Was ma już w tym jakieś doświadczenia? Jeżeli tak, to bardzo prosiłbym o jakieś opinie i porady, z góry dziekuję.

    Pozdrowienia.
  • Infam
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.05
    • 715

    #2
    Al nie ma wpływu na smak piwa. To Ci gwarantuję. Nie udowodniono też żeby miało niekorzystny wpływ na zdrowie. Są jedynie jakieś hipotezy.
    Ja nie przejmowałbym się na Twoim miejscu. U siebie samo śmigło mieszadła mam z Al, króćce termometryczne z Cu fi8x1 (łatwo zaślepić - zalutować).
    To bardziej do kołyski powinno trafić...
    Z resztą było o tym trochę
    Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2009-05-28, 08:28.
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"

    Comment

    • bomberr
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 5

      #3
      Dzięki

      Zabieram się zatem do pracy

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bomberr
        Przygotowuję się do zrobienia mechnicznego mieszadła do kotła zaciernego. Mam pewien dylemat z czego mógłym wykonać takie elementy jak mieszadło i rurka do sondy termicznej. Myślałem nad aluminium bo mam do niego najłatwiejszy dostęp ale słyszałem że może to mieć wpływ na zły smak piwa, a co gorsze może być to niezdrowe.
        Tak jak napisał Infam - z tym zdrowiem to wszyscy ostatnio "dostali na głowę". Całe życie jest niezdrowe, bo się kończy śmiercią - mawiał mój ojciec.
        Klasycznie, jeszcze 20, 30 lat temu warzelnie były wyposażane w naczynia z miedzi. Nie korodowały, a powstającą patynę łatwo było usunąć (patyna to też w zasadzie rodzaj korozji), dobrze przejmowały ciepło, neutralne w smaku, łatwe do lutowania, miedź nie szkodzi drożdżom, a nawet jest trochę potrzebna (choć bardziej cynk).
        Potem miedź zastąpiono stalą kwasoodporną (popularnie zwaną nierdzewną). Jest wytrzymalsza mechanicznie (możliwość gotowania ciśnieniowego), lepsza pod względem mikrobiologicznym, łatwiejsza do utrzymania w czystości.
        Aluminium nie stosowano ze względu na: trudności w spawaniu i łączeniu elementów, problem z utrzymaniem czystości. Gorąca brzeczka powoduje powstawanie trudnych do usunięcia osadów organicznych na ścianach, które bardzo zmniejszają przewodność cieplną i wydatnie obniżają intensywność gotowania, zwiększając straty. Te osady usuwa się gorącym wodorotlenkiem sody, ale niestety wchodzi on w intensywną reakcję z aluminium. Po kilku myciach kocioł by się rozpuścił, a duże browary myją sodą co 2-3 dni a czasem codziennie.
        Ja mam kadź filtracyjną ze stali kwasoodpornej i niedawno myłem ją zagotowując w niej sodę. Niestety zapomniałem, że sito w kadzi było aluminiowe i po wylaniu sody okazało się, że w sito mogę pozawijać czekoladki, bo było cieńsze niż wieczka na jogurtach.
        To tyle za i przeciw odnośnie stosowania miedzi, aluminium i stali kwasoodpornej, choć należałoby wspomnieć jeszcze o kosztach - najwyższych w przypadku stali.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Cooper
          Borsuk i jego wpływ na światowy przemysł browarniczy
          Cooper
          Jak w temacie.
          Mówiąc konkretniej i w wojskowym skrócie - motyw borsuka na etach piwnych.
          Od razu w ramach FAQ odpowiem na pytanie "Ale dlaczego ?"
          Bo tak, bo mam taki humor, bo tak sobie wybrałem, bo chce być borsukowym tuzem i rozdawać karty, bo może w poprzedniej...
          2019-03-26, 23:27
        • darekd
          Lubrow, Sladkový
          darekd
          Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
          Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
          2025-04-14, 00:51
        • darekd
          Gusswerk, Eisbergbock
          darekd
          Koźlak lodowy (wymrażany) z rzemieślniczego browaru spod Salzburga.

          11,1% alk. (na stronie www podają 11,5%), ekstr. 23,8%

          Chmiele: Mühlviertler Malling, Tettnanger Tradition, Tettnanger Aroma, Simcoe, Citra

          Podają, że wymrażanie odbywa się w temp. - 20*C...
          2025-04-08, 23:58
        • AaLeX
          Frankfurter Brauhaus, Schultenbräu Export
          AaLeX
          Piwo robione dla sieci Aldi w Niemczech i tylko tam do kupienia. Alkohol 5,4%. Cena 0,55ct/puszka. W butelce nie występuje. Zresztą w sklepach Aldi w Niemczech brak piw w szklanych butelkach. Są tylko opakowania zwrotne typu plastik i aluminium. Ekstraktu brak. Skład: woda, słód, chmiel. Barwa...
          2025-03-12, 16:30
        • darekd
          Brokreacja, The Butcher
          darekd
          7,3% alk. (jak warzyli kontraktowo było 7,0%) przy 16% ekstr.

          https://brokreacja.pl/podstawowa/the-butcher/

          Aromat - chmielowo- słodowy. Są owoce, chyba też trochę nafty (Mosaic?)
          Piana - wyższa, trwalsza, dłuższy kożuszek
          Barwa - ciemna miedź
          Wysycenie...
          2025-03-01, 03:19
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...