Dubbel fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • simon188
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 3

    #1

    Dubbel fermentacja

    Witam Wszystkich forumowiczów,

    Jako iż jestem nowy na forum więc się grzecznie przywitam na początek: WITAM . Piszę w nadziei iż rozwieję swoje wątpliwości co do fermentacji dubbla.
    Zaczynając od początku. W dniu 27.02. Uwarzyłem dubbla według receptury P. Jacka Stachowskiego (Stasiek). Wszystko poszło zgodnie z planem i około godziny 23.00 tegoż dnia zadałem do brzeczki o temp. 23 stopni drożdże ze świeżo spęczniałej paczki Wyeast 3787 Trappist High Gravity (nie zrobiłem startera ze względu na brak czasu ). Pomiar wykazał 17 blg. Następnego dnia rano pojawiła się około 1 cm piana na powierzchni (eureka zaczęło się!). W ciągu następnych dniach piany przybywało do ok 5 cm warstwy z brązowym nalotem drożdżowym na wierzchu. Dokładnie tydzień po zadaniu drożdży, czyli 06.03 pomiar blg wskazał 10 blg - dam jeszcze trochę czasu pomyślałem sobie. Stała się rzecz dziwna w moim mniemaniu, otóż mamy dzisiaj 15.03 a fermentacja trwa w najlepsze, co prawda nie sprawdzałem poziomu blg ale troszkę długo to trwa. Temperatura fermentacji utrzymuje się na poziomie 22-23 stopnie C. Proszę o radę, może ktoś miał podobny przypadek, ponieważ nie wiem czy wszystko jest w porządku czy mam się zacząć martwić.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Sprawdź blg. To, że jest piana nie koniecznie oznacza, że nadal trwa fermentacja. Temperatura jest OK.

    Comment

    • simon188
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.08
      • 3

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Sprawdź blg. To, że jest piana nie koniecznie oznacza, że nadal trwa fermentacja. Temperatura jest OK.
      Postaram się dzisiaj sprawdzić poziom blg i podać na forum.

      Comment

      • simon188
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.08
        • 3

        #4
        Sprawdziłem - blg wynosi teraz 5. Niepokoi mnie tempo fermentacji czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na piwko.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika simon188
          Sprawdziłem - blg wynosi teraz 5. Niepokoi mnie tempo fermentacji czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na piwko.
          Będzie dobrze, przelej na cichą na tydzień żeby się wyklarowało a potem w butelki
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 17:59
          • darekd
            Van Pur, Dubbel
            darekd
            Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

            Tu jest Blond:

            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

            Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
            2024-05-16, 00:43
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Heisenberg
            Zakażenie czy dalsza fermentacja?
            Heisenberg
            Cześć wszystkim
            Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
            2025-06-08, 14:55
          • dadek
            Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
            dadek
            Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
            2023-11-17, 01:48
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...