Podnoszenie temperatury pod koniec fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    #1

    Podnoszenie temperatury pod koniec fermentacji

    Witam!
    Mam pytanie odnośnie podnoszenia temperatury pod koniec fermentacji. W opisie drożdży Czech pils jest zaznaczone, że odnoszą korzyści z podniesienia temp. do górnego zakresu tj.14*C na 1 dobę celem pozbycia się związków siarki. Co osiągnę przez zastosowanie tego zabiegu? Czy coś stanie się złego, jeżeli podniesie się do 16*C(stało się tak na kilka godzin).
    Poprzednim razem podniosłem na nieco dłużej, bo na 2 dni do 16, 17 *C i pils niemicki ma posmak ... szpitalny? Plomba dentysyczna? Smak ten nasilił się z czasem, ale nie nasila się mocniej od ok 2 m-cy.Ogólnie piwo jest niezłe.
    Nie wiem teraz czy to od tej temperatury, czy słód carapils (nieco ponad 5% więc raczej nie) poza tym wszystko ok piana na trzy palce do końca, drożdże s -23. Marcowe na tych drożdżach jest dobre, choć to chyba nie bardzo szczep do tego piwa, to jest smaczne.
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Chodzi o przejedzenie przez drożdże dwuacetylu. Możesz tego nie robić, zjedzą to podczas leżakowania.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #3
      Dzięki za odpowiedź, to chyba lepiej nie ryzykować zepsucia, tylko poczekać.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
        Dzięki za odpowiedź, to chyba lepiej nie ryzykować zepsucia, tylko poczekać.
        To, że to wcześniejsze piwo się zepsuło, nie było spowodowane podniesieniem temp. Wyższa temp. ferm. objawia się zwiększoną ilością estrów (aromaty owocowe) lub wyższych alkoholi (wrażenie palącego alkoholu w przełyku). Natomiast posmaki apteczne to fenole, objaw zakażenia chlorem lub dzikimi drożdżami.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3281

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Natomiast posmaki apteczne to fenole, objaw zakażenia chlorem lub dzikimi drożdżami.
          Może się czepiam, ale chlor nie może zakażać. Chyba że taki pan chlor, jak się wykąpie w piwie to zakażenie murowane
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
            Może się czepiam, ale chlor nie może zakażać. Chyba że taki pan chlor, jak się wykąpie w piwie to zakażenie murowane
            W fachowym języku pozostałość środka czyszczącego określa się jako zakażenie środkami czyszczącymi. Też kiedyś zakażenie kojarzyłem jedynie z infekcją, Sensor na szkoleniu wyprowadził mnie z błędu. Wprawdzie bardziej adekwatne wydaje się "skażenie", ale okazuje się, że używa się określenia "zakażenie chlorem".
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3281

              #7
              Zdecydowanie bardziej pasuje tu "skażenie", które odnosi się właśnie do chemikaliów. Zakażenie to drobnoustroje. Trochę bez sensu jest takie mieszanie pojęć...
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                Zdecydowanie bardziej pasuje tu "skażenie", które odnosi się właśnie do chemikaliów. Zakażenie to drobnoustroje. Trochę bez sensu jest takie mieszanie pojęć...
                Przyjmijmy zatem, że posmaki fenolowe (farmaceutyczne, apteczne, szpitalne), to skażenie chlorem lub zakażenie dzikimi drożdżami, a nie wpływ nieco podniesionej temp. przerwy diacetylowej.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • ushi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 148

                  #9
                  Chlor mógłby być, bo używam do dezynfekcji butelek, ale nigdy to się nie zdarzyło w innym piwie, a każde butelki przygotowuję tak samo. tj. dwukrotnie płukam po wylaniu roztworu.Nie jest to jakiś straszny smak,jak pisałem piwo jest dość dobre, wypiłem go z....60 butelek?

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • dadek
                    Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
                    dadek
                    Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
                    2025-12-02, 01:12
                  • etman
                    2026.02.07-08 - III Wielkopolski Konkurs Piw Domowych
                    etman
                    Za organizatorem:


                    Kategorie:
                    • Koźlak jesienny holenderski
                    • Munich Helles
                    • Rauchmärzen
                    • Saison
                    • Grodziskie
                    • Berliner Weisse z owocami
                    • India Export Porter
                    • Polish Potato IPA


                    Oraz fajnie zebrane info kiedy zabrać się za warzenie żeby zdążyć:
                    ...
                    Start
                    2026-02-07
                    Koniec
                    2026-02-08
                    2025-11-17, 18:23
                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • darekd
                    Piwoteka, Ein Stein
                    darekd
                    Na etykiecie postać Einsteina (zamiast twarzy duże oko i nadęte usta) na kamieniu, w tle wzory oraz ein mass = ein stein.Einstein w sepii, za nim błękit i okręgi, dzierży w ręku kufel pienistego napoju. Jak nie maziaje to kolaże (nie mylić z kolarzami), ale idźmy dalej

                    Piwo określone...
                    2025-12-05, 00:06
                  • heckler
                    Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
                    heckler
                    Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
                    2025-08-27, 09:46
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...