Nalot na powierzchni piwa.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #1

    Nalot na powierzchni piwa.

    Witam wszystkich!

    Nawarzyłem coś, co w założeniu miało być altem, ale raczej go nie przypomina. Ostatnio - po 10 miesiącach leżakowania wyciągnąłem z piwniczki ostatnie butelki i zauważyłem na powierzchni piwa coś podobnego do tego, co powstaje na powierzchni ostygniętej herbaty. W związku z tym mam parę pytań:
    1. Co to jest?
    2. Skąd to się bierze?
    3. Jaki ma wpływ na piwo?
    4. Jak tego unikać?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    U mnie na herbacie nalot nie powstaje. No chyba, że po 10 miesiącach . Za mało danych aby coś konkretnie powiedzieć, czy owy nalot osadza się na szyjce butelki? Był wcześniej ?
    Może to tlenowce, ile nalewałeś do butelek (jak wysoko) z pianką przy rozlewie czy bez?

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #3
      To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo
        To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.
        Pomimo bujnej wyobraźni nie widzę tego , znaczy nie spotkałem się z niczym co pasuje do Twojego opisu (może fotkę zrób). Może ktoś z forumowiczów się spotkał z takim zjawiskiem?

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Na 99% tlenowce.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maciucha67
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 128

            #6
            Też zauważyłem w niektórych butelkach taką jakby błonkę (rzeczywiście podobną do tej na herbacie, która trochę postoi). Nie zauważyłem jednak jakiejś specjalnej zmiany w smaku piwa.

            Jeśli to tlenowce to jaki mogą mieć wpływ na piwo i jak tego unikać?
            Skąd to się w ogóle bierze?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Bierze się z powietrza.

              Zwykle nie wpływa znacząco na smak piwa.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pebejot
                Bułgaria, Płowdiw, Iztoczen 69, Piwowarnica FRIK&S
                pebejot
                Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
                Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
                Z dworca kolejowego...
                2024-09-07, 16:07
              • Heisenberg
                Zakażenie czy dalsza fermentacja?
                Heisenberg
                Cześć wszystkim
                Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
                2025-06-08, 14:55
              • SyLwIaFamatAukcje
                Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
                SyLwIaFamatAukcje
                Oferujemy Państwu,
                linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
                2025-06-05, 10:53
              • pebejot
                Serbia, Novi Sad, Futoški 93b, Zbir Pivara
                pebejot
                Minibrowar przy jednej z głównych arterii miasta, ale daleko (ok. 4 km) od głównego dworca kolejowego.
                Nowy Sad to jedno z największych miast w Serbii i aż dziw bierze że nie posiada sensownego systemu komunikacji miejskiej.
                Układ ulic jak w Nowej Hucie sprawia, że wszędzie jest...
                2025-04-24, 12:33
              • ART
                Nepo, Crazy Lines #80 Twisted Amora Preta x Książęcy
                ART
                Nepomucen, Polish hazy pale ale, 4,5 abv.

                Powiem Wam - to objawienie! żadnego mydła i powidła jak w innych produkcjach z naszymi nowofalowymi chmielami, które wyszły w ostatnich miesiącach. Nie wiem, może to wypadek przy pracy, ale wreszcie ktoś zrobił bardzo dobrą robotę z Amorą...
                2025-03-29, 01:07
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...