Nalot na powierzchni piwa.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    #1

    Nalot na powierzchni piwa.

    Witam wszystkich!

    Nawarzyłem coś, co w założeniu miało być altem, ale raczej go nie przypomina. Ostatnio - po 10 miesiącach leżakowania wyciągnąłem z piwniczki ostatnie butelki i zauważyłem na powierzchni piwa coś podobnego do tego, co powstaje na powierzchni ostygniętej herbaty. W związku z tym mam parę pytań:
    1. Co to jest?
    2. Skąd to się bierze?
    3. Jaki ma wpływ na piwo?
    4. Jak tego unikać?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    U mnie na herbacie nalot nie powstaje. No chyba, że po 10 miesiącach . Za mało danych aby coś konkretnie powiedzieć, czy owy nalot osadza się na szyjce butelki? Był wcześniej ?
    Może to tlenowce, ile nalewałeś do butelek (jak wysoko) z pianką przy rozlewie czy bez?

    Comment

    • Chmielo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.01
      • 128

      #3
      To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chmielo
        To wygląda jak olej rozlany na powierzchni wody, ale bez kolorów. Na butelcee nie ma nalotu. Piwo nalewane było bez pianki do wysokości ok. 5 cm od końca szyjki.
        Pomimo bujnej wyobraźni nie widzę tego , znaczy nie spotkałem się z niczym co pasuje do Twojego opisu (może fotkę zrób). Może ktoś z forumowiczów się spotkał z takim zjawiskiem?

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Na 99% tlenowce.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maciucha67
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 128

            #6
            Też zauważyłem w niektórych butelkach taką jakby błonkę (rzeczywiście podobną do tej na herbacie, która trochę postoi). Nie zauważyłem jednak jakiejś specjalnej zmiany w smaku piwa.

            Jeśli to tlenowce to jaki mogą mieć wpływ na piwo i jak tego unikać?
            Skąd to się w ogóle bierze?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Bierze się z powietrza.

              Zwykle nie wpływa znacząco na smak piwa.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              Przetwarzanie...