Zastanawiam się nad dodatkiem kwasku cytrynowego.
Robiąc piwo przywiązuję dużą wagę do tego, by robić je tylko z naturalnych składników. Jeśli chodzi o miód to też chciałbym postępować tak samo.
Czy ktoś ma pomysł czym zastąpić kwasek cytrynowy?
Może sokiem z cytryny?
Jeżeli chodzi o odczyn brzeczki miodowej, to sam dodatek brzeczki (słód zakwaszający) powinien załatwić sprawę. Zdaje się, że tu jednak chodzi o smak miodu.
Robiąc piwo przywiązuję dużą wagę do tego, by robić je tylko z naturalnych składników. Jeśli chodzi o miód to też chciałbym postępować tak samo.
Czy ktoś ma pomysł czym zastąpić kwasek cytrynowy?
Może sokiem z cytryny?
Jeżeli chodzi o odczyn brzeczki miodowej, to sam dodatek brzeczki (słód zakwaszający) powinien załatwić sprawę. Zdaje się, że tu jednak chodzi o smak miodu.
z pasieki w Lubelskiem , bo u mnie w okolicy nie ma żadnej pasieki.
Ale na mój rozum każde drożdże, poza cukrem muszą mieć dla dobrego samopoczucia i inne żarełko. A w miodzie tego jedzonka za dużo nie ma. Użyłbym pożywki kompleksowej. Tyle, że ja użyłbym też solidnych aktywnych bayanusów.
Comment