Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    #346
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik
    jako że mój projekt mikrobrowaru można rzec doprowadziłem do końca tzn. już warzę
    pozwolę sobie zamieścić link do strony z fotkami.
    Browar "Pod Starą Pipą" o wybiciu 40l. Ogólnie to pozbyłem się fukcjonalności garażu
    ale co tam.
    http://picasaweb.google.pl/panjozek/...eat=directlink

    Gratuluję,
    bardzo fajnie to urządziłeś
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

    Comment

    • josefik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.05
      • 386

      #347
      mozna zobaczyć więcej

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #348
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oryks
        Amen !

        Widzę z powyższego, że browarników domowych da się podzielić na dwie grupy pod względem technologii.
        Pierwsza, powidzmy tradycjonaliści, z definicji chcą warzyć jak najbardziej prostymi, najlepiej starymi metodami. Raczej boleją nad tym że jeszcze nie potrafią określić temperatury zacieru bez termometru.
        Było to onegdaj napisane, ale w miare rozwoju piwowarstwa i to stało się możliwe.
        Raz jeden byłem zmuszony z powodu usterki elektroniczego temometru warzyć w ten sposób i udalo się.
        Jest to dosyc proste, by nie rzecz że banalne dla warki 50-55litrowej. Kluczem do sukcesu jest prawidlowe określenie na oko temperatury 68 st.C. Jesli to sie uda poprzez rozpoznanie jak zachowuje się woda w tej temperaturze, to zatrzemy bez problemu.
        Po wrzuceniu słodów temperatura ustali sie nam na 63-62 st.C w zależności od ilości słodów, czy robimy piwo mocne czy słabe. Spadki temperatury przy takiej ilości zacieru i garnku nierdzewnym są pomijalne w czasie 30 min. Gdy zacieramy dłużej np.60min podgrzewamy pełna moca palnika z zegarkiem w ręku przez minutę lub dwie.
        Korzystamy z właściwości palnika 6,5-7,5KW w standardowym taborecie, który przy maksymalnym grzaniu takiej ilości zacieru daje nam wzrost temperatury 1st.C/1 min. Zatem przejście z o 10 st.C jest banalne...

        Jak zachowuje sie woda w 68st.C? Jak to rozpoznać? Na pewno po obserwacji parowania, poprzez zbliżenie nad powierzchnię wody dłoni by poznać oddawane ciepło, wreszcie po charakterystycznym dzwonieniu garnka nierdzewnego z taka ilości wody.

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #349
          Myślą przewodnią tego wątku jest zacieranie i gotowanie w jednym garnku ze specjalnym wsadem.
          Interesuje mnie opnia w temacie zacierania w takim wsadzie przy mieszaniu ręcznym i grzaniu na taborecie gazowym.
          Da się skutecznie zrobić przejście 62/72/78 ?
          Nie zatykają się oczka w blasze perforowanej od mieszania łyżką? Nie wpływa to późniejszą filtrację?

          Comment

          • piotrg
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.05
            • 59

            #350
            A już miałem nadzieję że ktoś pokazał kolejnego HERMS'a

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
            Myślą przewodnią tego wątku jest zacieranie i gotowanie w jednym garnku ze specjalnym wsadem.
            Interesuje mnie opnia w temacie zacierania w takim wsadzie przy mieszaniu ręcznym i grzaniu na taborecie gazowym.
            Da się skutecznie zrobić przejście 62/72/78 ?
            Nie zatykają się oczka w blasze perforowanej od mieszania łyżką? Nie wpływa to późniejszą filtrację?
            Jak dla mnie to myślą przewodnią tego wątku jest instalacja mikrobrowarna, HERMS, RIMS itp - generalnie instalacje z recyrkulacją zacieru. A myślą przewodnią robienia takiej instalacji jest miedzy innymi wyeliminowanie mieszania, nie dla samego wyeliminowania ale aby nie zakłócać złoża filtracyjnego, czyli łatwiej uzyskać klarowne piwo i maksimum wydajności ekstrakcji.

            A odpowiadając wprost na pytanie 1. Kontrola temperatury na wymienniku ciepła jest o wiele lepsza niż na tradycyjnym "ogrzewaniu garnka od spodu". Mając wymiennik nawet jak kontrolujemy manualnie ogrzewanie wody w kotle (garnek z gorącą wodą) to zawsze zostaje kontrola szybkości przepływu. Jak porównamy do tradycyjnego zacierania to jest na czym pracować.

            Pytanie 2. Jeśli zaczniemy mieszać zacier w takiej instalacji to prawie na pewno nie uda się poprawnie przeprowadzić zacierania i filtracja będzie koszmarem. Przy standardowej filtracji mieszanie może nieźle napsuć, zwłaszcza jak jest to piwo pszeniczne lub inny wynalazek trudno filtrujący.

            Gdyby nie mikre lokum to HERMS by jakoś powstał i u mnie, kiedyś nawet narysowałem schemat kuchennej instalacji - tylko dwa gary + fermentator, ale na małe mieszkanie to i tak za dużo.
            I oczywiście czekam na kolejne HERMSy opisane i obfotografowane.
            FemtoBrowar
            http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #351
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrg
              A myślą przewodnią robienia takiej instalacji jest miedzy innymi wyeliminowanie mieszania, nie dla samego wyeliminowania ale aby nie zakłócać złoża filtracyjnego, czyli łatwiej uzyskać klarowne piwo i maksimum wydajności ekstrakcji.
              To mnie interesuje najbardziej. Mieszając drewnianą łyżką albo wiosłem zamiast wymuszonego przeplywu od dołu, wpływamy jakoby na gorszą późniejszą filtrację. No ale dlaczego? Czy zatykają się otwory w podwójnej blasze perforowanej?
              Moim zdaniem nie będzie zachodzić takie zjawisko, a jeśli nie zachodzi, zatem nie wpływa to na filtrację, czyli nie ma różnicy pomiędzy obiegiem wymuszonym a ręcznym mieszaniem.
              Czy tak jest w praktyce?
              Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-08-12, 07:20.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pebejot
                Słowenia, Nova Gorica, Industrijska cesta 1H, Reservoir Dogs Brewery
                pebejot
                W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
                Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...
                2025-08-29, 07:58
              • pebejot
                Włochy, Turyn, Via Jacopo Durandi 13, Birrificio La Piazza
                pebejot
                Browar restauracyjny w północnej części miasta.
                Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
                Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
                Wchodzi się przez dziedziniec,...
                2025-09-21, 21:55
              • pebejot
                Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
                pebejot
                Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
                Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
                Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
                Najwięcej miejsc do...
                2025-09-20, 08:56
              • pebejot
                Francja, Nicea, Rue Defly 15, Brasserie BLEUE
                pebejot
                Malutki browar rzemieślniczy w uroczej Nicei, założony w 2015 roku.
                Sprzęt znajduje się w firmowym pubie, mieszczącym się w kamienicy przy wolnej od turystycznego zgiełku ulicy, niecały kilometr od Lazurowego Wybrzeża.
                Wewnątrz klimatyzowana sala z kilkoma stolikami, prowizorycznym...
                2025-09-16, 10:03
              • pebejot
                Austria, Villach, Anton-Tuder-Straße 2, Hausbrauerei Turmbräu Melcher
                pebejot
                Domowy browar w gospodarstwie z agroturystyką na przedmieściach Villach w pięknej górskiej scenerii wioski Maria Gail.
                Odległość 3,5 km od centrum Villach można pokonać nieregularnie kursującym autobusem, ale najlepiej zrobić sobie spacer wzdłuż Drawy.

                Browar działa...
                2025-08-27, 11:11
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...