Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kuczman
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 146

    #301
    Mawas, podziwiam precyzje i jakosc wykonania. Mysle ze jedyna zmiane jaka chcialbym widziec na swoim sprzecie to przemyslowe kolka na kazdej nodze sprzetu. Takie ok. 10cm serdnicy, z cienka, miekka warstwa gumy i "motylkiem" ktorym mozna stopa blokowac i zwalniac kazde z kolek. Przestawianie sprzetu bylo by znacznie latwiejsze.
    Kiedy mozna skladac zamowienia na komplet?

    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      #302
      Dziękuję wszystkim za uznanie i przychylne oceny.
      Wszelkie uwagi i sugerowane zmiany są mile widziane.
      Myślę jednak, że efektywność tej instalacji sprawdzi się w "praniu"
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • czujnik
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.11
        • 177

        #303
        Ja też chciałbym pochwalić się moim kotłem jest to trochę zmodyfikowana wersja kotła Spaidel Braumeistera o wybiciu 30 - 35 litrów z dodatkowym płaszem który podczas zacierania i warzenia działa jak izolacja a później staje się chłodnicą do chłodzenia brzeczki. Zainstalowana grzałka jest wykonana na zamówienie , pompa to grundfos do wody użytkowej z wirnikiem ze stali a sterownik to trochę automatyki przemysłowej.
        Poniżej trochę fotek


        Ogólny widok kotła
        Attached Files

        Comment

        • czujnik
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.11
          • 177

          #304
          Widok na wszystkie elementy po rozłożeniu
          Attached Files

          Comment

          • czujnik
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.11
            • 177

            #305
            wewnętrzny cylinder
            Attached Files

            Comment

            • czujnik
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.11
              • 177

              #306
              Widok z góry
              Attached Files

              Comment

              • czujnik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.11
                • 177

                #307
                sterownik a na nim sito
                Attached Files

                Comment

                • czujnik
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 177

                  #308
                  tak będzie wyglądało wysładzanie
                  Attached Files

                  Comment

                  • czujnik
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.11
                    • 177

                    #309
                    Kocioł przeszedł pierwsze próby tzn został zalany wodą i ustawione zostały 4 przerwy oraz gotowanie - wszystko działa OK. Niestety na 1 warkę będzie musiał poczekać 6 miesięcy za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam służbowo za granicę. Ale jak wrócę to zaczynam ostro warzyć tym bardziej że w trakcie budowy jest już fermentor stożkowy.

                    Comment

                    • ada13
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2004.03
                      • 128

                      #310
                      Darek, no ładne cacko .
                      Wracaj szybko to zrobimy "wzajemną" degustację.

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #311
                        Wracaj kiedy chcesz, oby w 1 kawałku
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • czujnik
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.11
                          • 177

                          #312
                          decyzja zapadła - słód zamówiony pierwsza warka jak tylko dojdzie przesyłka - degustacja po moim powrocie

                          Comment

                          • xyz
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.04
                            • 10

                            #313
                            Witam
                            Kolego czujnik mam pytanie czy grzałka będzie ogrzewać zacier bezpośrednio, czy też za pomocą jakiegoś płaszcza ? A jeżeli bezpośrednio, nie obawia się Kolega przypalenia.
                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • Infam
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.05
                              • 715

                              #314
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xyz
                              Witam
                              Kolego czujnik mam pytanie czy grzałka będzie ogrzewać zacier bezpośrednio, czy też za pomocą jakiegoś płaszcza ? A jeżeli bezpośrednio, nie obawia się Kolega przypalenia.
                              Pozdrawiam
                              Dobre pytanie.
                              Jeżeli grzałka jest w zacierze to może być mały problem.
                              Tak się składa, że mam u siebie kociołek zacierno-warzelny Lukuja. Swego czasu sporo pisał o kwestiach technicznych. Warto tam zerknąć. Tu grzałka jest bezpośrednio w kotle.
                              Przypaleń można uniknąć, jeśli spełni się poniższe warunki:
                              1. Gradient temperatury (np. sterowany przez regulatorek za pośr. triaków) nie większy niż 1*C/min;
                              2. Sprawne mieszanie (może to być mieszadło ze "śmigłem" tuż nad grzałką);
                              3. Duża "powierzchnia" grzałki (np. 3 grzałki równolegle o łącznej mocy docelowej).
                              Tak jest w kociołku Lukuja. Sprawdza się, nie ma problemów (nie wiem tylko jak z baaardzo gęstymi zacierami; 2,5/1 lub niżej)
                              "Dużo to nie znaczy Dobrze
                              Dobrze znaczy dużo"

                              Comment

                              • czujnik
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.11
                                • 177

                                #315
                                Widzę że koledzy nie znają budowy speidla a więc objaśniam
                                Słód znajduje się w środkowym cylindrze od dołu i od góry ograniczony sitami, grzałka znajduje się na zewnątrz tego cylindra. Pompa zasysa płyn z zewnętrznej częsci i tłoczy do środka przez co wymusza jego przepływ przez ześrutowany słód aż do przelania przez góną krawędź wewnętrznego cylindra. I tak w koło Macieju. Grzałka w tym kotle jest tak dobrana że podczas testów grzanie wody przebiegało mniej więcej właśnie 1 stopień na minutę. Jeżeli chodzi o mieszadło jego rolę pełni tutaj pompa. Jutro jeśli dojdzie przesyłka to pierwsza warka testowa ( na razie testowany był na wodzie ) Jeżeli są jeszcze jakieś pytania to proszę bardzo chętnie odpowiem.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez czujnik; 2009-03-26, 19:57.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Słowenia, Nova Gorica, Industrijska cesta 1H, Reservoir Dogs Brewery
                                  pebejot
                                  W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
                                  Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...
                                  2025-08-29, 07:58
                                • pebejot
                                  Włochy, Turyn, Via Jacopo Durandi 13, Birrificio La Piazza
                                  pebejot
                                  Browar restauracyjny w północnej części miasta.
                                  Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
                                  Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
                                  Wchodzi się przez dziedziniec,...
                                  2025-09-21, 21:55
                                • pebejot
                                  Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
                                  pebejot
                                  Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
                                  Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
                                  Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
                                  Najwięcej miejsc do...
                                  2025-09-20, 08:56
                                • pebejot
                                  Francja, Nicea, Rue Defly 15, Brasserie BLEUE
                                  pebejot
                                  Malutki browar rzemieślniczy w uroczej Nicei, założony w 2015 roku.
                                  Sprzęt znajduje się w firmowym pubie, mieszczącym się w kamienicy przy wolnej od turystycznego zgiełku ulicy, niecały kilometr od Lazurowego Wybrzeża.
                                  Wewnątrz klimatyzowana sala z kilkoma stolikami, prowizorycznym...
                                  2025-09-16, 10:03
                                • pebejot
                                  Austria, Villach, Anton-Tuder-Straße 2, Hausbrauerei Turmbräu Melcher
                                  pebejot
                                  Domowy browar w gospodarstwie z agroturystyką na przedmieściach Villach w pięknej górskiej scenerii wioski Maria Gail.
                                  Odległość 3,5 km od centrum Villach można pokonać nieregularnie kursującym autobusem, ale najlepiej zrobić sobie spacer wzdłuż Drawy.

                                  Browar działa...
                                  2025-08-27, 11:11
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...