Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
Chłodnica Cu 12m średnica zew. 15mm.
Osiągi:
Keg 30 litrów gotującej się brzeczki schładza w 20 min do temp 17 C na górne fermentacje i ok.24-25 min do 12 C na dolne.
I tyle.
Co do szybkości chłodzenia mój sprzęt potrzebuje 25-30 minut na doprowadzenie brzeczki do 22*C, z drugiej strony nie ma co wymagać jak woda "zimna" ma 18*C no i chłodziłem 42 litry.
Co prawda mam chłodnicę fi 10 - 8 metrów , ale zużycie wody spadło 3 krotnie.
Zrobiłem kiedyś próbę i zbierałem wodę z chłodzenia w wannie, poziom niewiarygodnie niski a brzeczka zimna.
No i gorącą wodą z chłodnicy świetnie sie myje sprzęty. Ja na przykład, w pierwszych chwilach, myję w niej oczekujący fermentor, potem odkażam go przez 5 min. Jodoforem, a potem wodą z chłodnicy także płukam go.
Przy okazji myję jeszcze wiele innych rzeczy w kuchni...
Jestem na etapie wykonania chłodnicy.
W sklepie firmowym Hutmenu we Wrocławiu rurka miedziana o śr. 10mm kosztuje 13-14 zł/mb a o śr. 12 mm 14-15 zł/mb. Grubość ścianki rurki to 1mm. (ceny około bo sprzedaż jest na kg.)
W firmie UNIDEZ węzownica z 10mb cienkościennej rurki z nierdzewki kosztuje około 100zł.
W firmie UNIDEZ węzownica z 10mb cienkościennej rurki z nierdzewki kosztuje około 100zł.
Poradźcie co wybrać?
Ja mam podobną i jestem bardzo zadowolony. Poproś to może przy okazji wlutują na wlocie gwint 1/2 cala i będziesz mógł łatwo podpiąć się pod wąż prysznicowy.
Ja mam podobną i jestem bardzo zadowolony. Poproś to może przy okazji wlutują na wlocie gwint 1/2 cala i będziesz mógł łatwo podpiąć się pod wąż prysznicowy.
Telefonowałem tam i okazało się, że cene skalkulowali dla 7mb rurki. Dołożenie 3 mb to bedzie jeszcze ze 20 zł a dodanie końcówek z gwintem kolejne 10zł.
To sie przestaje opłacać.
Może faktycznie lepsza bedzie miedź i wykonanie własne?
Bierz miedź, zwłaszcza jak możesz u siebie kupić. Chłodnicę nawiniesz na garnku. Warto też dokupić końcówkę (rurka miedziana - wąż prysznicowy) - kilka złotych, a sprawne i wygodne.
Ja brzeczki chłodzę wstawiając gar do wanny i podpinam chłodnicę pod wąż prysznica.
Bierz miedź, zwłaszcza jak możesz u siebie kupić. Chłodnicę nawiniesz na garnku. Warto też dokupić końcówkę (rurka miedziana - wąż prysznicowy) - kilka złotych, a sprawne i wygodne.
Ja brzeczki chłodzę wstawiając gar do wanny i podpinam chłodnicę pod wąż prysznica.
czy woda pozostała w zwojach chłodnicy - nie będzie negatywnie wpływać na miedź?
zauważyłem w swojej stalowej, że woda swobodnie z niej nie wypływa i trzeba się nieco nagimnastykować żeby wiekszość wypłynęło...
Miedz raczej nie, miedz ma tą właściwość, że nie osadza się kamień.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Miedz raczej nie, miedz ma tą właściwość, że nie osadza się kamień.
To nie jest raczej właściwość miedzi, tylko technologii w której obecnie wykonuje się rurki. Są one od środka grafitowane, zarówno te niemieckie jak i polskie z Hutmen-u. Powoduje to drastyczne ograniczenie osadzania się kamienia oraz uodparnia rurkę na korozję związaną z kwasowością wody. Zwróćcie uwagę, że w starych instajacjach miedzianych woda pozostawia na urządzeniach sanitarnych zielony nalot ( tlenek miedzi). W nowych instalacjach ten problem nie występuje. Wiem, bo mam
Witam
Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
to mój pierwszy post na forum ale do tej pory bardzo intensywnie przeczytywałem się przez wiele wątków.
Jestem bardzo początkującym piwowarem domowym, do tej pory uwarzyłem jakieś 8 warek.
Razem z bratem wpadliśmy na pomysł wykonania w pełni zautomatyzowanego...
Cześć.
Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.
Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
Comment