W czym zacierać ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fellix-f1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 157

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
    Nie ciesz się za bardzo ceną. Cienka warstwa stali nierdzewnej szybko odpadnie w trakcie gotowania. Fakt ten odsłoni podłoże i wtedy to co Czes napisał o garnku emaliowanym stanie się smutną rzeczywistością.
    Co odpadnie, cienka warstwa stali?! Ja również używam gara z nierdzewki kupionego za parę złotych, po każdej warce szoruję proszkiem i nic mi nie odpadło. Nie strasz ludzi człowieku!

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #32
      Jak moze cos odpasc, jak caly garnek jest wytworzony ze stali nierdzewnej. Czy sie myle i tanie gary sa tylko czyms takim pokrywane?
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #33
        Gary sa z blachy. Tyle ze moze zaledwie 1mm.
        CO tam ma odpasc - nie wiem. Mi nie odpadlo
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
          Gary sa z blachy. Tyle ze moze zaledwie 1mm.
          CO tam ma odpasc - nie wiem. Mi nie odpadlo
          Czyli na tloczeniach moze byc mniej . Ale czy to ma jakies znaczenie?
          Tak czy inaczej ja mam piekny gar emaliowany i nie oddam go za zadne skarby
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • wojtomasz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 135

            #35
            Są garnki robione ze stali nierdzewnej oraz takie, które są wyłącznie powierzchniowo uszlachetnione. A to kto z nas jaki ma garnek to już zupełnie inna historia.

            Comment

            • jurgin
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.01
              • 153

              #36
              znalazłem to właśnie na allegro
              http://allegro.pl/item166796888_garn...uper_cena.html
              warto kupować czy nie? w sumie troche na moje potrzeby za duży, ale może lepiej kupić na zapas... co radzicie?

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #37
                Posiadam takiej właśnie pojemności. Z decyzji jego kupna jestem bardzo zadowolony. Garnek do zacierania/chmielenia nigdy nie będzie za duży . Cena jest dobra (płaciłem podobnie w hurtowni pod Szczecinem jakiś rok temu). Osobiście, gdybym był teraz na Twoim miejscu szukałbym 60 L
                Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2007-02-24, 23:04.
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • peter007
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.06
                  • 2820

                  #38
                  Dosłownie pare złotych tańszy jest 29l (oczywiście w ofercie sklepów on-line). Jeśli nie masz w swojej okolicy gdzie kupić takiego gara i w grę wchodzi tylko zakup przez internet to bierz. Ja swój 29l kupiłem na miejskim bazarze za 70zł z pokrywą
                  Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                  Comment

                  • angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                    Jak moze cos odpasc, jak caly garnek jest wytworzony ze stali nierdzewnej. Czy sie myle i tanie gary sa tylko czyms takim pokrywane?
                    Zarówno tanie jak i bardzo drogie garnki ze stali nierdzewnej pokrywane są warstewką grafitu. W początkowym okresie użytkowania warstewka ta odpada, tworząc widoczne plamki na wewnętrznej powierzchni garnka. Z czasem zostaje usunięta poprzec proces gotowania, mycia itp. Po co się to robi? Ano głównie ze względów estetycznych. Podczas procesów produkcji, transportu, pakowania oraz w sklepie gary wkłada się jeden w drugi, wyściela papierem lub innymi materiałami ochronnymi, przewozi się je z miejsca w miejsce itp. Wszystko to może być przyczyną zmatowień, drobnych zarysowań i tym podobnych. A takiego gara klient w sklepie nie kupi. Dlatego grafituje się wnętrze, a czasami również z zewnątrz. Grafit jest śliski i zapobiega podanym wyżej nieprzyjemnościom. Wielu producentów produktów z nierdzewki informuje o tym nabywców poprzez umieszczenie odpowiedniej ulotki lub napisy na opakowaniu np zestawu garnków.
                    Dlatego też widoczne po kilku użyciach jaśniejsze plamy na powierzchni gara nie są efektem odpadania warsty nierdzewki, lecz grafitu. Nie są w związku z tym podstawą do uznania roszczeń reklamacyjnych . Nie są też dowodem na złą jakość użytej stali.
                    Kupując gar z nierdzewki należy pamiętać o kilku prostych zasadach:
                    - dno powinno być grube, min 6 mm, i składać się z min 3 warstw: stal, matriał rozprowadzający ciepło ( miedź, aluminium ), stal
                    - im grubsza blacha z której garnek wykonano, tym lepiej
                    - koniecznie trzeba zwrócić uwagę na ranty i wywinięcia blachy - często są popękane już w sklepie
                    - uchwyty garnka są przyspawywane. Musi być 6 punktów spawalniczych na uchwyt. Inaczej po kilku miesiącach mogą odpaść.
                    Udanych zakupów

                    Comment

                    • wojtomasz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 135

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                      Kupując gar z nierdzewki należy pamiętać o kilku prostych zasadach:
                      - dno powinno być grube, min 6 mm, i składać się z min 3 warstw: stal, matriał rozprowadzający ciepło ( miedź, aluminium ), stal
                      - im grubsza blacha z której garnek wykonano, tym lepiej
                      - koniecznie trzeba zwrócić uwagę na ranty i wywinięcia blachy - często są popękane już w sklepie
                      - uchwyty garnka są przyspawywane. Musi być 6 punktów spawalniczych na uchwyt.
                      Mimo, że keg nie spełnia wszystkich wyżej opisanych wymagań, ale ja mam 30l keg i to jest bardzo doby garnek. Oczywiście musi zostać odrobinę przystosowany. No i jest bardzo ciężki.

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                        Mimo, że keg nie spełnia wszystkich wyżej opisanych wymagań, ale ja mam 30l keg i to jest bardzo doby garnek. Oczywiście musi zostać odrobinę przystosowany. No i jest bardzo ciężki.
                        Ależ mój drogi, ja nie mówię o wszystkich naczyniach ze stali, tylko o GARNKACH.

                        Comment

                        • wojtomasz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.01
                          • 135

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
                          Ależ mój drogi, ja nie mówię o wszystkich naczyniach ze stali, tylko o GARNKACH.
                          Temat jest "W czym zacierać".
                          A co do garnków bardzo tanich, kupiłem kiedyś garnek (podobno nierdzewny) błyszczący jak (...) w supermarkecie na wagę. Po kilku gotowaniach na dnie pojawiły się miejsca rdzewiejące , niestety.

                          Comment

                          • fellix-f1
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 157

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                            Temat jest "W czym zacierać".
                            A co do garnków bardzo tanich, kupiłem kiedyś garnek (podobno nierdzewny) błyszczący jak (...) w supermarkecie na wagę. Po kilku gotowaniach na dnie pojawiły się miejsca rdzewiejące , niestety.
                            No to miałeś cholernego pecha!

                            Comment

                            • wojtomasz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.01
                              • 135

                              #44
                              I dlatego jestem ostrożny, gdy mam do czynienia z taniochą.

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #45
                                Dziś w bielskiej hurtowni ogladałem garnek 40 litrów ( emalia, jasnozielony) cena 72 złote.
                                Gdyby były pokrywy (średnica 40 cm) to bym zakupił.
                                W przyszłym tygodniu dostawa ( pokrywek i garów).

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • palec
                                  czym sie teraz filtruje?
                                  palec
                                  Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
                                  Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
                                  2025-03-23, 21:24
                                • bastion
                                  Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                  bastion
                                  Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                  2023-11-27, 22:50
                                • dadek
                                  Rumunia, Timişoara, Strada Gheorghe Doja 12, Mayerhoff Brauerei
                                  dadek
                                  Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
                                  Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
                                  2023-11-01, 20:58
                                • bastion
                                  Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
                                  bastion
                                  Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
                                  2025-04-24, 22:25
                                • pebejot
                                  Serbia, Novi Sad, Futoški 93b, Zbir Pivara
                                  pebejot
                                  Minibrowar przy jednej z głównych arterii miasta, ale daleko (ok. 4 km) od głównego dworca kolejowego.
                                  Nowy Sad to jedno z największych miast w Serbii i aż dziw bierze że nie posiada sensownego systemu komunikacji miejskiej.
                                  Układ ulic jak w Nowej Hucie sprawia, że wszędzie jest...
                                  2025-04-24, 12:33
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...