Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam
Collapse
X
-
Czyli bezpośrednio z "czajnika" do kadzi zaciernej ?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukujBezpośrednie podawanie pary do zacieru nie wymaga instalacji wysokociśnieniowych.
Dobrze byłoby podawać od dołu żeby usprawnić mieszanie. Np przez jakieś sito leżące na dnie które można by wykorzystać później do filtracji zacieru.Comment
-
A czy nie prościej podgrzewac posrednio zacier poprzez podgrzewanie wody w której znajduje się garnek z zacierem? Coś w rodzaju łażni wodnej....
Podgrzewanie zacieru żywą parą jest błedem....Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysztof; 2005-07-12, 21:15.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
To jasne że aby pokonać ciśnienie słupa zacieru w garze należy wprowadzić parę o pewnym nadciśnieniu. Zakładając że gęstość zacieru to 1,1g/ml a w naczyniu zaciernym mamy 50 cm słup zacieru to nadciśnienie pary musi wynosić minimum 1100kg/m3 x 0,5m x 9,81m/s2=5,4 kPa=0,054 bar. (Takie nadciśnienie jakiego potrzeba aby wdmuchnąc do wody powietrze przez rurkę z końcówką zanurzoną na 0,55m, kto chce niech spróbuje, łatwizna)Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTo w jaki sposób zamierzasz parą pokonać ciśnienie brzeczki?
Dla porównania wymienniki z którymi mam do czynienia pracują pod ciśnieniem pary 6-10 bar.
Ponadto układ wprowadzania „żywej pary” dla ogrzania zacieru jest układem „otwartym”, nie istnieje więc praktycznie zagrożenie eksplozją układu. Dla pewności jako generatora pary użyłbym nie przysłowiowego czajnika, ale szybkowaru wyposażonego w odpowiedni zawór bezpieczeństwa dający ujście parze w przypadku zatkania przewodu wprowadzającego parę do zacieru. Oczywiście podczas zacierania kondensująca w zacierze para „rozrzedza go” w pomijalnym stopniu.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
-
Przy standardowym kształcie gara (powierzchnia wymiany + róznica temp zacier/ściana gara) to by musiało trwać wieki.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofA czy nie prościej podgrzewac posrednio zacier poprzez podgrzewanie wody w której znajduje się garnek z zacierem? Coś w rodzaju łażni wodnej....
Podgrzewanie zacieru żywą parą jest błedem....
Nie rozumiem dlaczego Krzysztof uważa iż ogrzewanie zacieru przez bezpośredni wtrysk pary przy odpowiednim mieszaniu jest błędem.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
-
Można zaizolować gar. I jeszcze pytanie jaki kształt musialaby mieć kadź żeby podgrzewanie miało sens? Może wprowadzenie pary w wielu punktach pozwoliłoby uzyskać efektywność.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukujPrzy standardowym kształcie gara (powierzchnia wymiany + róznica temp zacier/ściana gara) to by musiało trwać wieki...Comment
-
Proszę zwróć uwagę, że moja wypowiedź nie dotyczyła wtrysku pary ale grzania naczynia do zacierania za pośrednictwem płaszcza z innym ciekłym czynnikiem grzejnym (woda/olej)Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychMożna zaizolować gar. I jeszcze pytanie jaki kształt musialaby mieć kadź żeby podgrzewanie miało sens? Może wprowadzenie pary w wielu punktach pozwoliłoby uzyskać efektywność.
W przeciwieństwie do powyższego ogrzewanie parą wprowadzaną do zacieru jest bardzo wydajne (kondensująca w zacierze para oddaje wielkie ilości ciepła) . W celu rozwinięcia powierzchni "naparzania"
można zastosować np ułożoną na dnie naczynia rurkę z wieloma otworkami.
KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukujPrzy standardowym kształcie gara (powierzchnia wymiany + róznica temp zacier/ściana gara) to by musiało trwać wieki.
Nie rozumiem dlaczego Krzysztof uważa iż ogrzewanie zacieru przez bezpośredni wtrysk pary przy odpowiednim mieszaniu jest błędem.
Wprowadzenie żywej pary do zacieru będzie powodowało miejscowe przegrzewanie zacieru i inaktywacje enzymów w tych miejscach co w rezultacie prowadzi do mniejszenia ilości tychze w zacierze. Konsekwencją tego stanu rzeczy jest niski stopien rozkładu skrobii.
Wszelkie inne zjawiska pomijam tj. rozrzedzenie zacieru czy "zysk" energetyczny.
W sumie to dlaczego nie włozyć do gara grzałki, gdzie intensuwność grzania sterowana byłoby autotransformatorem. Bez kłopotu - bo bez ciśnieniowo...Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Właściwie to w każdym przypadku ten problem występuje - czy się podgrzewa gar na palniku , czy płaszczem olejowym, czy stosuje sie wtrysk pary. Rozwiązaniem byłoby mieszanie zacieru z odpowiednią dla każdego rozwiązania szybkością czy też intensywnością.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofWprowadzenie żywej pary do zacieru będzie powodowało miejscowe przegrzewanie zacieru i inaktywacje enzymów w tych miejscach co w rezultacie prowadzi do mniejszenia ilości tychze w zacierze. Konsekwencją tego stanu rzeczy jest niski stopien rozkładu skrobii....Comment
-
Tak, ale dlatego prędkość podgrzewania wynosi 1C/min żeby ograniczyć przegrzewanie.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlchemychWłaściwie to w każdym przypadku ten problem występuje - czy się podgrzewa gar na palniku , czy płaszczem olejowym, czy stosuje sie wtrysk pary. Rozwiązaniem byłoby mieszanie zacieru z odpowiednią dla każdego rozwiązania szybkością czy też intensywnością.
Z drugiej strony pracuje się nad konstrukcją mieszadeł zeby zapewnić dobre mieszanie i dobra wymianę ciepła. Wzrost szybkościmieszania nie powoduje wzrostu intensywności mieszania od pewnej prędkości obrotowej.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofTak, ale dlatego prędkość podgrzewania wynosi 1C/min żeby ograniczyć przegrzewanie.
Z drugiej strony pracuje się nad konstrukcją mieszadeł zeby zapewnić dobre mieszanie i dobra wymianę ciepła. Wzrost szybkościmieszania nie powoduje wzrostu intensywności mieszania od pewnej prędkości obrotowej.
Szybkość grzania zacieru reguluje się intensywnością wrzenia pary w wytwornicy a tym samym jej ilością wprowadzaną do zacieru. Rozważam praktyczne zastosowanie układu wtrysku pary tylko w przypadku zacierania "super gęstego zacieru" na "super mocne piwo". W przypadku ogrzewania gęstego zacieru za pomocą grzałek elektrycznych problem stanowi przypalanie na grzałkach, układ wtrysku pary (DSI) jest wolny od tego typu zagrożeń.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
-
Czy para wre?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukujSzybkość grzania zacieru reguluje się intensywnością wrzenia pary w wytwornicy a tym samym jej ilością wprowadzaną do zacieru. Rozważam praktyczne zastosowanie układu wtrysku pary tylko w przypadku zacierania "super gęstego zacieru" na "super mocne piwo". W przypadku ogrzewania gęstego zacieru za pomocą grzałek elektrycznych problem stanowi przypalanie na grzałkach, układ wtrysku pary (DSI) jest wolny od tego typu zagrożeń.
Co do kwesti grzałek to wszystko zależy od ich konstrukcji i mocy. Wszystko mozna zrobić.
Przy mocnych piwach lepiej odgotować wodę.
Mimo wszystko uważam że bespośredni wtrysk pary do zacieru to wyważanie otwartych drzwi.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysztof; 2005-07-14, 11:42.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Oczywiście to woda wrze a nie para.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofCzy para wre?
Co do kwesti grzałek to wszystko zależy od ich konstrukcji i mocy. Wszystko mozna zrobić.
Przy mocnych piwach lepiej odgotować wodę.
Mimo wszystko uważam że bespośredni wtrysk pary do zacieru to wyważanie otwartych drzwi.
Zdobycie za rozsądne pieniądze grzałek o odpowiednim stosunku mocy do powierzchni i kształcie okazało się w moim przypadku niemożliwe. Musiałem iść na kompromis.
DSI traktuję jako ciekawy temat, nie wypowiadam się nas wyższością jakiejkolwiek z metod ogrzewania zacieru. Jeśli kiedykolwiek zbuduję i przetestuję układ to podzielę się obserwacjami.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
Related Topics
Collapse
-
W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...-
Channel: Słowenia
-
-
Browar restauracyjny w północnej części miasta.
Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
Wchodzi się przez dziedziniec,...-
Channel: Włochy
2025-09-21, 21:55 -
-
Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
Najwięcej miejsc do...-
Channel: Francja
2025-09-20, 08:56 -
-
Malutki browar rzemieślniczy w uroczej Nicei, założony w 2015 roku.
Sprzęt znajduje się w firmowym pubie, mieszczącym się w kamienicy przy wolnej od turystycznego zgiełku ulicy, niecały kilometr od Lazurowego Wybrzeża.
Wewnątrz klimatyzowana sala z kilkoma stolikami, prowizorycznym...-
Channel: Francja
2025-09-16, 10:03 -
-
Domowy browar w gospodarstwie z agroturystyką na przedmieściach Villach w pięknej górskiej scenerii wioski Maria Gail.
Odległość 3,5 km od centrum Villach można pokonać nieregularnie kursującym autobusem, ale najlepiej zrobić sobie spacer wzdłuż Drawy.
Browar działa...-
Channel: Austria
2025-08-27, 11:11 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment