Jak otrzymać w butelce piwo wysycone CO2 i bez osadu drożdży na dnie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wyder
    • 2025.05

    #1

    Jak otrzymać w butelce piwo wysycone CO2 i bez osadu drożdży na dnie?

    Jak rozwiązywany jest ten problem w przemyśle?
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #2
    Zasadniczo tak: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=54390

    Comment

    • Wyder

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras
      "monoblok - jest to urządzenie w którym odbywa się nalew piwa do butelki (pod przeciwciśnieniem CO2) oraz jej zakapslowanie" - co to dokładnie znaczy "pod przeciwciśnieniem CO2"? Jak w ogóle przelać już nasycone CO2 i klarowne piwo do butelki?

      Comment

      • endrio
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 222

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wyder
        Jak otrzymać w butelce piwo wysycone CO2 i bez osadu drożdży na dnie?

        Sposobem na otrzymanie takiego piwa może być np. pomoc jakiejś babci-sąsiadce w pracach ogrodowych lub zakupach, ale istnieje zagrożenie, że otrzymasz coś w puszce.
        O tym to już chyba musisz ją uprzedzic.

        PS. Wypełnij profil i trochę poczytaj. Pozdrawiam.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24084

          #5
          tu jest do odnalezenia kilka informacji (odnośnie sztucznego nasycania - to w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej):
          Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • bolek22
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.10
            • 2

            #6
            w przemysle stosuje sie wysycanie piwa dwutlenkiem wegla za pomoca wtlaczania go do piwa, a nie tak jak to jest w tradycyjnych metodach, za pomoca wtornej fermentacji. Takze w domowych warunkach tego nie osiagniesz.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Mozna spróbować jak przy szampanie, tzn. po nagazowaniu trzymac odwrócone butelki, aż drożdże oszadza sie w szyjkach, nastepnie zamrozić tę część szyjki w której znajduje się osad, otworzyć, lodowy czop zostanie wypchniety, a piwo ponownie kapslujemy.
              jak już pisałem, metoda ta jest stosowana przy produkcji szampanów, a nie piwa i opis który zamisciłem jest bardzo okrojony. Wiecej informacji mogę podać, jesli będzie takie zapotrzebowanie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • TommyCollins
                Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
                TommyCollins
                Witam!
                Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
                2024-05-15, 16:56
              • dadek
                Niemcy, Erfurt, Am Waldkasino 2, Waldkasino
                dadek
                Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było...
                2024-12-29, 18:42
              • etman
                2024 - okołoświąteczny rozkład jazdy
                etman
                Nasz około-świąteczny rozkład jazdy ma się następująco:
                • do 19.12 włącznie - działamy normalnie
                • 20.12 - 01.01 - nieczynne, ale przyjmujemy zamówienia przez sklep
                • 2. stycznia 2025 - działamy normalnie
                • 6. stycznia 2025 - nieczynne - święto
                • od 7. stycznia 2025 - działamy normalnie
                Aby bez zbytnich...
                2024-12-09, 20:20
              • dadek
                Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                dadek
                W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                2024-09-03, 03:08
              • otvirak
                prośba o identyfikację kufli
                otvirak
                Witajcie!
                mam prośbę o identyfikację tych kufli. Oba z "wykopalisk", bardzo ciężkie, grube szkło (ścianki jakieś 2-3 mm), na dnie symbol VH, oba mają znaki wskazujące na poziom 0,5 litra. To jakieś knajpiane? Czysta ciekawość, z góry dziękuję
                ...
                2024-08-05, 20:59
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...