Zacieranie w lodówce turystycznej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosta72
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 40

    #1

    Zacieranie w lodówce turystycznej

    Co sąądzicie o zacieranie w lodowcw turystycznej ona ma fajna izolacje i jest napisane ze plastik wytrzymuje tem do 90C
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    Ale czemu?
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • peter007
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.06
      • 2820

      #3
      A co z chmieleniem? Do chmielenia już się nada.
      Jak dobrze pamiętam to był już podobny temat na forum. Poszukaj go.
      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19327

        #4
        To, że wytrzymuje nie znaczy, że nie będzie miała (materiał) wpływ na smak piwa. Lodówka kosztuje ile ? Czy nie warto poszukać czegoś lepszego?
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-04-15, 22:42.

        Comment

        • peter007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.06
          • 2820

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          (...) Lodówka kosztuje ile ? Czy nie warto poszukać czegoś lepszego?
          No ale może już jest w jej posiadaniu i próbuje zrobić z niej inny użytek niż zalecany
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19327

            #6
            Do niej schowa piwa po fermentacji i leżakowaniu jak wybierze się z owymi na imprezę

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
              Co sąądzicie o zacieranie w lodowcw turystycznej ona ma fajna izolacje i jest napisane ze plastik wytrzymuje tem do 90C
              Dobry pomysł, jesli chodzi o zacieranie w stylu angielskim - w stałej temperaturze. Wlewamy gorącą wodę (70-72 st. C) wsypujemy słód, zamykamy lodówkę na 1,5 godz i zapominamy o zacieraniu. Dzięki dobrej izolacji nie musimy sprawdzać temperatury i dogrzewać. Dobrze by było jeszcze wyposażyć lodókę w kranik i filtr z rurki miedzianej.

              Comment

              • mjp
                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                • 2004.02
                • 954

                #8
                Dobrze się też sprawdza przy zacieraniu dekokcyjnym. Zacier główny nie stygnie gdy bawimy sie z dekoktem. W sumie infuzyjnie też można, tylko trzeba mieć odpowiednio dużą lodówkę, żeby się cała dolewana woda zmieściła. Z filtracją nie ma problemu, jeśli użyjemy filtra z rurek. Pozmaków też żadnych nie daje, o ile mamy lodówkę dobrej firmy z certyfikatem dopuszczającym do kontaktu z żywnością, także w podwyższonej temperaturze.
                Maciek
                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Ogolnie jest to bardzo dobry pomysl. Mam taka lodowke z filtrem miedzianym. W UK w ten sposob wlasnie wiekszosc osob prowadzi zacieranie. Metoda bardzo latwa i wygodna. Dokladnie robisz jak pisal Mapajak zalewasz odpowiednia iloscia wody o odpowiedniej teperaturze i trzymasz do negatywnej proby jodowej. Pozniej jedynie odkrencasz kurek przelewasz kilka litrow brzeczki spowrotem do lodowki a reszte wlewasz do garnka w ktorym bedziesz chmielil.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • fellix-f1
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 157

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosta72
                    Co sąądzicie o zacieranie w lodowcw turystycznej ona ma fajna izolacje i jest napisane ze plastik wytrzymuje tem do 90C
                    Ja zacieram w lodówce turystycznej, zamontowałem w niej kranik i filtrator z oplotu wężyka.
                    Polecam

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19327

                      #11
                      No, no, czego to się człowiek dowie... może i ja spróbuję.

                      Comment

                      • kosta72
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.04
                        • 40

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                        No ale może już jest w jej posiadaniu i próbuje zrobić z niej inny użytek niż zalecany

                        Dokladnie mam 30 l i nie uzywam teraz będę ją pzrerabiał na kadż do zacierania
                        a z drugej która ma silniczek na przykrywie z chlodzeniem zrobie fermentator do fermentacji dolnej tylko musze czas skombinowac by kranik zainstalowac i zrobic filter
                        jeżeli sie uda napisze

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          #13
                          Ja czasami zacieram w lodówce turystycznej o pojemności 29l. jest to dobra propozycja dla ludzi, którzy nie mają wystarczająco duzego gara.

                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                            Ja czasami zacieram w lodówce turystycznej o pojemności 29l. jest to dobra propozycja dla ludzi, którzy nie mają wystarczająco duzego gara.
                            A warzysz jak??

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #15
                              Moja lodówka zacierna z zamontowanym kranikiem i filtrem.
                              Attached Files

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Flino
                                Jak czytać przepis ?
                                Flino
                                Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                1. Składniki:
                                • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                • karmel jasny 0,5 kg
                                • caraaroma 0,35;
                                • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                2....
                                2021-11-17, 11:49
                              • heckler
                                Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
                                heckler
                                Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
                                Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
                                2025-06-26, 10:25
                              • Gdina
                                Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
                                Gdina
                                Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
                                2017-02-07, 18:13
                              • heckler
                                Czechy, Kvasice, Tlumačovská 681, Restaurace Sportareál
                                heckler
                                Do Kvasic powróciliśmy po trzech tygodniach. Ale tym razem udaliśmy się do Restaurace Sportareál, gdzie według zapewnień właściciela browaru Dobrá Kára
                                bywa ich lane piwo.
                                Owszem, piwo było, ale niestety tylko jedno pod postacią jasnej 10-ki. Piwo smaczne, ciut inne od tradycyjnej...
                                2025-08-11, 07:20
                              • adam1878red
                                powitanie i pytanie
                                adam1878red
                                Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
                                Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
                                2025-08-04, 20:14
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...