Filtracja w prymitywny sposób ...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zoro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.02
    • 6

    #1

    Filtracja w prymitywny sposób ...

    Witam, nie wiem czy może już tego używacie ale nie znalazłem.

    Mam pomysł, żeby zrobić sobie taki "filtrator"

    Wiaderko 30 + pokrywka
    Wiaderko 10 + pokrywka

    W pokrywce od 30`stki wyciąć otwór o średnicy wiaderka 10`tki w połowie.
    Moja wiadro 30 z pokrywką jest bardzo masywne wiec nie boje się o utrzymanie
    Wycinam otwory w 10`tce u spodu i trochę z boku przy dole. Tylko czym ?
    Wiaderko 10 wkładam w wiaderko (a dokładnie już w pokrywkę) 30`stkę.

    Całość można nawet i wężykiem spokojnie przelać, a przy rozsądnej wadze przelać z gara. Co myślicie ? W końcu to ma być tylko na początek. A sam koszt niewielki, bo na allegro gościu wystawia 30`stki za około 7pln, a 10`tki po 1pln ... U mnie stoją takie w pokoju i tak się zastanawiałem nad ich wykorzystaniem. Po za tym, kiedy całość znajdzie się w fermentorze możemy wymienić tylko pokrywkę i już ... a słodu z wiaderek można się bardzo szybko pozbyć ...

    Hmmm?
    Ostatnia zmiana dokonana przez zoro; 2008-02-23, 20:50.
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    Po filtracji wędruje spowrotem do kotła na warzenie, dopiero później po schodzeniu do filtracji.
    A o co chodzi z tymi kiblami?
    Chcesz dziurki robić w mniejszym a później jako filtratora użyć?
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Wesoly
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.10
      • 371

      #3
      Zooro, po co kombinujesz?

      Są proste i sprawdzone sposoby na filtrację brzeczki bez komplikacji, np ponacinana rurka miedziana. Nawet nie musisz nic przelewać.
      Pozdrawiam, Wesoły

      Comment

      • zoro
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.02
        • 6

        #4
        po prostu pomyślałem sobie o takim wykorzystaniu ...

        ponacinaną rurkę miedzianą jak i chłodnicę zanurzeniową zrobię sobie dopiero za jakiś czas, a słód od Ciebie muszę jakoś teraz wykorzystać :]

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10827

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
          Zooro, po co kombinujesz?

          Są proste i sprawdzone sposoby na filtrację brzeczki bez komplikacji, np ponacinana rurka miedziana. Nawet nie musisz nic przelewać.
          lub też wężyk z oplotu
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Tomek-Pasieka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.10
            • 197

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            lub też wężyk z oplotu
            Polecam wężyk. Koszt ok 15 zł, czasochłonność 15 min a wysysa jak głupi (dziś zacieranie + filtracja z wysładzaniem w niespełna 2 godz., acz następnym razem zwolnię filtrację, bo kurcze kiepsko u mnie z wydajnością - nie wiem czy to wina śrutowania czy filtracji...)

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Filtrują nie dziurki w wiadrze czy rurce, tylko młóto. Te 10 litrów to za mało aby zmieścić 5 kg słodu z jednej 20-litrowej warki wraz z kilkunastoma litrami brezczki. A nawet gdybyś chciał to zrobić na raty, to i tak sama grawitacja to za mało aby odsączyć brzeczkę - dlatego w filtrach tego typu stosuje się wodne "podbicie" w dolnym wiadrze, aby w ten sposób zasysać brzeczkę. Tu musiałbyś zrobić jakieś 20 litrów podbicia - czyli rozcieńczysz piwo bardziej, niż Heineken rozcieńcza żywca przy technologii HGB.
              Dodatkowo na tym etapie wszelki kontakt brzeczki z tlenem z powietrza jest niewskazany, a takie kapanie to nic jak mega napowietrzanie.

              Wniosek: daruj sobie ten pomysł!
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #8
                Najlepiej zrób sobie z oplotu filtrator i good.
                (posłuchaj starszych warzelniczych)
                Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-02-24, 00:51.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • naczelnik
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 1884

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
                  Filtrują nie dziurki w wiadrze czy rurce, tylko młóto. Te 10 litrów to za mało aby zmieścić 5 kg słodu z jednej 20-litrowej warki
                  Straszysz goscia
                  Jest ciezko, ale wcisniesz to do wiadra. Tylko zapomnij o tym, ze "polejesz" cos z gory na mloto. Bedziesz musial czekac, az zobaczysz mloto i wtedy diolejesz pewnie ze 2 l. wrzatku, przez to sie wydluza okropnie cala ta filtracja.

                  Pewnie dorwales male wiaderka w obi jak ja kiedys... trzymam kciuki, pare warek wytrzymasz, bo bedziesz mial radoche, ze w ogole cos robisz pozniej zaczniesz szukac innych rozwiazan.

                  powodzenia!
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • zoro
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.02
                    • 6

                    #10
                    dobra, słód od Wesołego poczeka na filtrator z rurki miedzianej jak i zanurzeniową

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • pebejot
                      Rumunia, Bukareszt, Strada Domnița Anastasia 4, Ironic Beer
                      pebejot
                      Nowy browar restauracyjny w centrum Bukaresztu, założony w 2022 roku.
                      Z głównego dworca kolejowego można dojechać bezpośrednio trolejbusem linii 55.
                      Wielkopowierzchniowy lokal wygląda jak zaanektowany salon meblowy lub galeria sztuki.
                      Wewnątrz hipsterstwo ciężko gatunkowe,...
                      2023-12-23, 13:50
                    • pegazus300
                      Nano-browar domowy, czy taki sprzęt wystarczy?
                      pegazus300
                      Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od lat śledzę browar.biz i znam wielu z Was (po nickach). Jeszcze przed piwną rewolucją miałem tutaj nawet założone konto, ale suma sumarum zapomniałem hasła i nie logowałem się od lat, mimo, iż często tutaj zaglądam. No ale do rzeczy. Od kilku lat noszę...
                      2018-03-19, 20:21
                    • marian1920
                      Warka+wiaderko na lód
                      marian1920
                      w carrefour jest dostępne za nieco ponad 18zł. 3 pety warki i wiaderko metalowe na lód.
                      2010-07-07, 18:54
                    • pegazus300
                      Desprej w fermentorze
                      pegazus300
                      Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
                      2018-04-15, 21:50
                    • pegazus300
                      Filtracja przez pieluchę lub gazę
                      pegazus300
                      Hej. Czy istnieją przeciwwskazania do filtracji przy wysładzaniu przez pieluchę tetrową lub gazę?

                      Mój pomysł jest taki, by do wiaderka z kranikiem włożyć inne wiaderko z podziurawionym dnem, jak sito. Na to nałożyłbym gazę bądź pieluchę, wszystko dlatego, że nie chcę...
                      2018-03-22, 09:04
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...