chmiel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • naczelnik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 1884

    #31
    arzy napisał(a)
    Czy po wyjęciu chmielu z brzeczki odciskacie go?
    Ja odciskam szyszki zawsze przy pomocy sita i łyżki.
    Granulat-kiedy stosowałem-zostawiałem do czasu, kiedy zebrał sie na dnie.Wtedy brzeczkę dekantowałem, ewentualnie przepuszczałem raz jeszcze przez gęstą tkaninę.
    Popieram domowe browary!

    Polakom gratulujemy naczelnika

    Zamykam browar.
    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

    Comment

    • Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

      #32
      arzy napisał:
      Czy po wyjęciu chmielu z brzeczki odciskacie go?


      Nigdy nie odciskałem. Wydaje mi sie że nawet po 5-10 minutach gotowania nic więcej wartościowego się z niego nie uzyska. Taka zabawa chyba nie ma sensu. Po schłodzeniu gara do 20 st C czekam 15-20 min aż się ustoi i zlewam w miarę klarowne piwko znad chmielowego (i nie tylko) osadu.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2004-05-17, 13:58.

      Comment

      • k_k_s
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.02
        • 193

        #33
        Z ciekawości kupiłem paczkę szyszek chmielowych firmy zielarskiej Kawon z Gostynia. Ma ktoś z tym jakiekolwiek doświadczenie? Nada się? I o ile więcej trzeba dawać niż granulatu?

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_k_s
          Z ciekawości kupiłem paczkę szyszek chmielowych firmy zielarskiej Kawon z Gostynia. Ma ktoś z tym jakiekolwiek doświadczenie? Nada się? I o ile więcej trzeba dawać niż granulatu?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
            darekd
            Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

            Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

            Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
            2022-06-24, 23:17
          • darekd
            Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
            darekd
            Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

            Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

            Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
            2022-06-24, 22:39
          • darekd
            Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
            darekd
            Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

            Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

            Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

            Aromat -...
            2022-06-25, 00:49
          • Javox
            Racibórz, Vermelho (Polski Chmiel)
            Javox
            Single hop, ekstrakt 11*, alko 4.5%

            Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
            Lacing - nie za dużo.
            Barwa - lekko opalizujące złoto.
            Gaz - średni.
            Aromat - kwiatowe z DMSem.... i karmelem.
            Smak - słodkawe, "jakaś" owocowość,...
            2025-03-01, 11:27
          • slavoy
            Daniel Bratkowski - CHMIEL TO CZYNI
            slavoy
            Ze "Świata Po Części Przejźranego" (1697)

            Vivat! Chmiel woła, zacznie się ochota,
            A przy ochocie chmielowa robota.
            Chmiel z tego szydzi, temu pochlebuje,
            Chmiel tego chwali, owego nicuje,
            Z nowymi nowę chmiel przyjaźń zawiera,
            Do fantazyjej...
            2001-12-11, 02:31
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...