Przechowywanie słodu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #16
    Ja przechowuję w workach w piwnicy. Jest sucha i niezbyt zimna, ale też nie ciepła. Osobiście uważam, że szczelne zamknięcia skracają czas przechowywania słodu. Śrutuję tuż przed użyciem bo już gdzieś słyszałem jak krótki jest żywot śruty.

    Comment

    • konopielka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2001.09
      • 4

      #17
      Słód przechowuję w workach włożonych do zamrażarki.Wcześniej tak też robiłem ze śrutowanym słodem.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8126

        #18
        Musisz mieć sporą zamrażąrkę.Moja zazwyczaj jest pełna.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • konopielka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2001.09
          • 4

          #19
          kiszot napisał(a)
          Musisz mieć sporą zamrażąrkę.Moja zazwyczaj jest pełna.
          Mam dwie. W jednej trzymam słód i chmiel, a w drugiej resztę.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10839

            #20
            z tym zamrażaniem to chyba przesada ,chyba że przechowujesz go latami
            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2005-01-02, 22:29.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #21
              Słuchajta ludziska - taki temat już istnieje od dawna (Slado, Ty się nawet w nim udzielałeś )

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #22
                Alboć ART sprytnie połączył wątki albo krążymy cały czas w tym samym.
                Nie sposób pamiętać gdzie się pisało rok temu
                Odświeżenie tematu nie jest złą rzeczą
                Ostatnia zmiana dokonana przez slado; 2005-01-04, 09:37.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24135

                  #23
                  Tak, tematy zostały połączone.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #24
                    Odp: Przechowywanie slodu

                    wartburg napisał(a)
                    Czesc
                    Dzis rano udalo mi sie zdobyc wreszczie slod (w okolicach Krakowa to bardzo trudne). Mam go ok 40-50 kg. I pytanie. Jak przechowujecie slod? Glownie chodzi mi o to ze wydziela on bardzo specyficzny i intensywny zapach. Mi sie podoba, ale nie wiem co na to moi wspollokatorzy. Najlepiej byloby zamknac slod w jakims szczelnym opakowaniu np. worku. Ale czy nie zaplesnieje? Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.

                    Wartburg
                    Wczoraj przy okazji robienia porządków w piwnicy znalazłem fabrycznie zapakowane opakowanie słodu karmelowego BA. Zaniepokojony dziwnym zachowaniem łuski /która wydawała się być przylepiona do wnętrza torebki/ odnalazłem wewnątrz opakowania owadzią larwę w kokonie. Oczywiście słód wyrzuciłem a jutro zabieram się za przegląd zapasów słodu z nadzieją że są "czyste". Czy mieliście podobne przypadki?
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Krzysiu napisał
                      Ja przechowuję w 5-litrowych butlach po wodzie mineralnej...
                      Z moim słodem nic się nie dzieje - nie zawilgaca się, nic się w nim nie zalęgło, nie kruszy się, nie traci aromatu - więc chyba jest dobrze. Najdłużej trzymam karmelowy ciemny, już prawie dwa lata (dużo dostałem swego czasu) i nadal jest jak nowy.

                      Comment

                      • lewander
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.02
                        • 13

                        #26
                        Witam

                        Odświeżam tak stary temat, ale ostatnio dostałem dość sporą ilość różnego rodzaju słodu. Między innymi cały fabrycznie zapakowany worek 25kg słodu monachijskiego I, 3 worki po około 10 kg ( worki fabryczne 25kg zawinięte od góry i związane ) i kilka szczelnie zamkniętych wiaderek z mniejszą ilością słodu. Jedyny mankament to to, że słód ma już prawie 4 lata. Całość była przetrzymywana w pokoju na poddaszu. Nie zauważyłem aktywności szkodników, pleśni itp.

                        Czy mogę spróbować użyć tych słodów, czy lepiej nie zawracać sobie tym głowy i kupić świeży słód?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Używać bez stresu. Nic im nie powinno dolegać.

                          Comment

                          • anjinsan
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.05
                            • 63

                            #28
                            Ja właśnie po 3 latach znowu zabrałem się za ważenie. Miałem stare zapasy - 3 lata. Przechowywane w nieszczególnie dobranym miejscu. Podczas przeprowadzki przewracało się z kąta w kąt. Wszystko w foliowych woreczkach, dwa naruszone /myszy/ na szczęście tylko powierzchownie tak jakby wolały folię od ziarna i ... piwko wyszło smaczne. Dobrze że nie zakupiłem tego ze śrutowaniem.
                            Więc myślę że nie będzie problemu. Powodzenia.

                            Comment

                            • radek_sziwa
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.11
                              • 2

                              #29
                              Hej,

                              To moj pierwszy post wiec na poczatek: Witam wszystkich i pozdrawiam z deszczowej Norwegii! Ruszam z domowym warzeniem na emigracji i w zwiazku z tym mam pytanie. Na start zakupilem, oprocz zestawu startowego, rowniez kilka gotowych zestawow surowcow z browamatora. Poniewaz nie mam srutownicy, wszystkie slody wybralem jako zesrutowane. I teraz pytanko, ile taki "fabrycznie" zapakowany i zesrutowany slod moze stac i gdzie go lepiej trzymac? Mam piwnice gdzie jest okolo 12C, mam tez strych gdzie jest podobna temperatura. Na poczatek chcialem uwazyc dwie warki z brekitow zeby ogarnac wszystkie ruchy, potem jedna z ekstraktow i potem juz z zacieraniem. Czytajac ten watek troche sie jednak boje ze mi sie ten zesrutowany slod jakos zepsuje. Ile on tak moze stac? To jest kwestia 2-3 tygodni i do kosza, czy moze pare miesiecy wytrzyma?

                              Dzieki!

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #30
                                Nie wiem, jak jest zapakowany, ale najprostsze wyjście to worek foliowy, szczelnie zamknąć i może stać długo.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 01:55
                                • darekd
                                  Lubrow, Sladkový
                                  darekd
                                  Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                                  Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                                  2025-04-14, 00:51
                                • darekd
                                  Lubrow, Silky Stout
                                  darekd
                                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                                  16% ekstr.
                                  5,5% alk

                                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                                  2025-02-14, 04:52
                                • SupeR_PiwosZ
                                  Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                                  SupeR_PiwosZ
                                  Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                                  Piwo jasne, pasteryzowane.

                                  Ekstrakt: brak informacji.
                                  Alk.: 5,6% obj.

                                  Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                                  Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                                  2024-12-31, 22:45
                                • dadek
                                  Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 06:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...