Pytanie - zestawy Coopers?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #16
    Krzysiu napisał(a)
    Ale nigy nie było nie będzie pszeniczne. WprawdzieAnglicy potrafią dodać do tego różności, ale nigdy nie słyszałem o słodzie pszenicznym.
    cytuję ze strony biowinu o jednym z gotowców coopers:
    "CLASSIC OLD DARK Piwo z rodziny ciemnych. Produkowane z najwyższej jakości, selekcjonowanego, prażonego słodu wytwarzanego z najlepszych odmian południowo-austrlijskiej przenicy."
    i bądź tu człowieku mądry
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #17
      Może być ciemne pszeniczne, nie może być pszeniczne Ale. Ja teraz bede robił ciemnego pszeniczniaka czyli Hefeweissbier Dunkel.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • dkrasnodebski
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 2316

        #18
        A jak go będziesz robił? Masz recepturę czy z gotowca?
        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

        www.radoslawstolar.pl

        Comment

        • panstasio
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.07
          • 18

          #19
          W instrukcji coopersa, którą posiadam jest napisane, że pierwszą fermentację należy prowadzić najlepiej w temperaturze 21 lub nieco POWYŻEJ. Drugą w temp. 21-27 przez pierwsze 4 dni. Natomiast w instrukcjach od zestawów firm bierkeller, braupartner było napisane 18-22C.
          apropo te drugie warzenie to chodzi czasem o fermentacje po przelaniu??pozdrawiam poczatkujacy piwowar

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #20
            panstasio napisał(a)
            W instrukcji coopersa, którą posiadam jest napisane, że pierwszą fermentację należy prowadzić najlepiej w temperaturze 21 lub nieco POWYŻEJ. Drugą w temp. 21-27 przez pierwsze 4 dni. Natomiast w instrukcjach od zestawów firm bierkeller, braupartner było napisane 18-22C.
            apropo te drugie warzenie to chodzi czasem o fermentacje po przelaniu??pozdrawiam poczatkujacy piwowar
            Witaj!!!
            Zdecydowanie chodzi o cichą fermentację, broń boże nie rób drugiego warzenia.
            IMO te temperatury są zdecydowanie za wysokie 22 st to max.
            Ostatnia zmiana dokonana przez pawcio1; 2003-07-06, 17:43.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #21
              dkrasnodebski napisał(a)
              cytuję ze strony biowinu o jednym z gotowców coopers:
              "CLASSIC OLD DARK Piwo z rodziny ciemnych. Produkowane z najwyższej jakości, selekcjonowanego, prażonego słodu wytwarzanego z najlepszych odmian południowo-austrlijskiej przenicy."
              i bądź tu człowieku mądry
              Classic Old Dark jest piwem jęczmiennym. Sprawdziłem na stronie australijskiego producenta. Powyższy opis zawiera błąd tłumacza lub autora strony i to podwójny - oprócz rzeczowego jeszcze ortograficzny.

              Comment

              • pjenknik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 3388

                #22
                dkrasnodebski napisał(a)
                A jak go będziesz robił? Masz recepturę czy z gotowca?
                Gotowiec z Braupartnera + ekstrakt słodowy + ekstrakt barwiący + drożdże od Pawcia.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #23
                  pjenknik napisał(a)
                  Gotowiec z Braupartnera + ekstrakt słodowy + ekstrakt barwiący + drożdże od Pawcia.
                  Jakie dasz proporcje?
                  Powinno chyba być 50% ekstraktu jęczmiennego i 50% ekstraktu pszenicznego, a ile dasz ekstraktu barwiącego?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2003-07-07, 09:48.
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • baklazanek
                    † 2014 Piwosz w Raju
                    • 2001.08
                    • 3562

                    #24
                    Na piwowarstwie domowym znam się tak jak SLD na rządzeniu naszym kraju czyli nie mam żadnego pojęcia na ten temat. Ale ten zestaw Coopersa mnie zainteresował i to nawet bardzo. W związku z tym mam kilka pytań na które mam nadzieję uzyskam odpowiedzi za co będę bardzo wdzięczny.
                    Czy po zakupie tego zestawu są potrzebne jeszcze jakieś surowce czy w coopersie znajduje się wszystko czego potrzeba do uwarzenia piwa?
                    I drugie pytanie za które mogę uzyskać lekką reprymendę ale zaryzykuję Kupując ten zestaw jakich urządzeń bym potrzebował do warzenia piwa(nie licząc w późniejszym okresie butelek, kapsli czy kapslownicy)??
                    Dzięki wielki.

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #25
                      Kupując gotowca potrzebujesz jeszcze cukru lub lepiej ekstraktu słodowego oraz wody.
                      Z urzadzeń potrzebujesz jakiegoś naczynia ok. 25 l.
                      Na początek może byc balon od wina.
                      Aha i otwieracza do puszek
                      Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2003-07-07, 15:08.
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • baklazanek
                        † 2014 Piwosz w Raju
                        • 2001.08
                        • 3562

                        #26
                        kangurpl napisał(a)
                        Kupując gotowca potrzebujesz jeszcze cukru lub lepiej ekstraktu słodowego oraz wody.
                        Z urzadzeń potrzebujesz jakiegoś naczynia ok. 25 l.
                        Na początek może byc balon od wina.
                        Aha i otwieracza do puszek


                        Wielkie dzięki za wskazówki, to idę do sklepu kupić otwieracz do puszek

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #27
                          Nie wyjdzie mi 50 : 50, będzie mniej pszenicznego. Ekstraktu dodam ok. 50 g. To taka moja osobista kompozycja. Liczę bardzo na drożdże do pszenicznego, mam nadzieję, że one uratują charakter pszeniczny tego piwa.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • dkrasnodebski
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 2316

                            #28
                            mapajak napisał(a)
                            Classic Old Dark jest piwem jęczmiennym. Sprawdziłem na stronie australijskiego producenta. Powyższy opis zawiera błąd tłumacza lub autora strony i to podwójny - oprócz rzeczowego jeszcze ortograficzny.
                            Niesamowite! Już zmienili zamiast cytowanej "przenicy" jest już jęczmień. Ktoś tam w biowinie czuwa, ale ichniejsze ALE wciąż jest pszeniczne.
                            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                            www.radoslawstolar.pl

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24149

                              #29
                              Krzysiu napisał(a)
                              ale nigdy nie słyszałem o słodzie pszenicznym.
                              np. Paulaner nie dość że słyszał o nim, to i nawet go stosuje. może więc jednak istnieje
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • kangurpl
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.03
                                • 2660

                                #30
                                A Grossman nawet ekstrakt pszeniczny ma w ofercie
                                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • RomaNzRumunii
                                  Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                                  2021-01-25, 21:25
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 13:41
                                • pebejot
                                  Albania, Tirana, Rruga Deshmoret e 4 Shkurtit, Kaon Beer
                                  pebejot
                                  Stolica Albanii rozwija się w tak dynamicznym tempie, że po ponownym odwiedzeniu Tirany po 16 latach nie mogłem uwierzyć gdzie jestem.
                                  Gdy byłem tu po raz pierwszy w 2007 roku było to prowincjonalne miasteczko bez ładu i składu z niską zabudową, brudnymi ulicami, obdrapanymi i zaniedbanymi...
                                  2023-12-27, 01:28
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 22:07
                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 20:13
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...