Drożdze [poszukiwani chętni]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #31
    Drożdże Windsor f-my Danstar Ferment AG (filia kanadyjskiej Lallemand Inc) to drożdże górnej fermentacji. Danstarowi ani Lallemandowi dotąd nie udało się opanować z dobrymi wynikami procesu suszenia drożdży dolnej fermentacji (typu lager).
    Jedynym producentem akceptowalnych nawet przez wielki przemysł piwowarski drożdży suchych dolnej fermentacji jest francuski Lesaffre (połączony niedawno z brytyjskim DCL; oddziałem drożdżowym koncernu jest Fermentis).

    Drożdże suche w ciągu ostatnich lat szybko zyskują na jakości i tracą na cenie! A na drożdżach nie ma co oszczędzać - złej jakości, zrujnują cały wcześniejszy wkład pracy i surowców.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #32
      pjenknik napisał(a)
      US Opole ma karę umowną w wysokości 5000 zł ale tylko przy dobrowolnym przyznaniu się do winy.
      Przyznaję się. Nie wiem do czego, ale przyznaję.
      Podtrzymuję swe zaiteresowanie. Po wyjaśnieniach Czes-ia pozostaje górnej DW lub wspomniane dolnej, byle suche. Wygodniejsze.

      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #33
        Chyba w ciemno i za nic nie będą pobierać?

        Comment

        • peter_1000
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.05
          • 583

          #34
          sponsor napisał(a)
          pSZeniczne kolego pSZeniczne
          Fakt, analfabeta ze mnie kompletny
          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1256

            #35
            Czes napisał

            Jedynym producentem akceptowalnych nawet przez wielki przemysł piwowarski drożdży suchych dolnej fermentacji jest francuski Lesaffre (połączony niedawno z brytyjskim DCL; oddziałem drożdżowym koncernu jest Fermentis).
            Ale browamator.pl rozprowadzał swego czasu suche drożdże dolnej fermentacji Braupartnera ('untergarig' czy jakoś tak).

            Comment

            • oryks
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.01
              • 297

              #36
              Racja, właśnie wczoraj je zadałem do pilsa. To, jak pamiętam, jedyne drożdże które mi poprawnie działają w temp. 12-14 st. C.
              Przydała by sie jakaś alternatywa.

              Comment

              • Makaron
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 2107

                #37
                Drożdze u mnie w domu w końcu są jutro odważe i zaczynam wysyłke
                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                Comment

                • Borysko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1144

                  #38
                  Jakby ktoś chciał płynne drożdżyki rozprowadzać (Wyeast, WhiteLabs) to ja się piszę! Na suchych to marna oszczędność wychodzi, zwłaszcza jak się użyje do 3-4 warek.

                  Comment

                  • LETO
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2003.10
                    • 74

                    #39
                    Odebrałem wczoraj od Makarona moje drożdże
                    Akcja była niesamowita ponioeważ umowiliśmy się w jednym z gdyńskich lokali. Wchodzę do środka -patrzę- jest Makaron. Podchodzę do niego z kaską a On wyciaga zapakowane w dwa sreberka i trzy woreczki 100 gramów drożdży. wyglądało to jakbym poważna porację narkowtyków kupował Mam nadzieję, że mnie nie śledzą A jeżeli tak to ja to nie ja
                    Jeszcze raz dzieki za drożdże
                    Jak ich użyję to podzielę si ę spostrzeżeniami.
                    LETO

                    ...:::TresPiwowares:::...

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Piotr7
                      drożdże dla początkującego
                      Piotr7
                      Witam!
                      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                      2024-12-09, 13:24
                    • etman
                      Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                      etman
                      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                      White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                      Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                      2024-11-23, 18:56
                    • etman
                      Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                      etman
                      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                      Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                      Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                      2024-10-29, 21:38
                    • darekd
                      Ale Browar, Grass Hopper
                      darekd
                      Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
                      wczoraj, 00:24
                    • etman
                      Piwowar nr 54
                      etman
                      W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                      2025-09-25, 23:46
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...