Dębowe wiórki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kluska28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 19

    #16
    Kolejne odświeżenie tematu

    Cześć,

    Ja po raz kolejny chciałem odświeżyć temat. Moje pytanie brzmi: Ile na 20l piwa mogę dodać chipsów dębowych whisky aby coś było czuć?

    Piwo jasne lekko karmelowe (3kg pale ale, 2,5 kg monachijski jasny, 1 kg abbey, 0,2kg carablond, 0,05 kg carafa 1)

    Czy jak wrzucę 25g na tydzień cichej to da jakiś efekt?

    Pozdrawiam,
    Kluska

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • m2200
      Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
      m2200
      Witam,

      wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

      Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
      2019-05-16, 17:06
    • ohdesu
      Piana przy cichej fermentacji
      ohdesu
      To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
      2019-03-03, 14:39
    • pebejot
      Słowenia, Nova Gorica, Industrijska cesta 1H, Reservoir Dogs Brewery
      pebejot
      W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
      Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...
      2025-08-29, 07:58
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 13:55
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...