Odzyskiwanie drożdży.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #31
    Miejsca nie trzeba aż tak wiele, tyle co np przy stole przy posiłkach
    A sterylność jest oczywiście bardzo ważna, operuje się przecież niewielką ilością komórek drożdzowych. Ale nie jest z tym aż tak tragicznie wystarczy przestrzegac kilku podstawowych zasad.
    Brzeczki nie popsułem, tylko raz gdy namnożyłem drożdze i miałem wątpliwości to do ich stanu to po prostu trafiły do WC. Następne namnożenie z tego samego skosu już było OK.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Titus_Fox
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.10
      • 400

      #32
      Jeszcze Cię pomęczę : w jaki sposób poznałeś co jest nie tak ? Wiem, upierdliwy jestem, ale znam też swojego pecha, dlatego wolę poznać wszystkie aspekty tej działalności.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
        Jeszcze Cię pomęczę : w jaki sposób poznałeś co jest nie tak ? Wiem, upierdliwy jestem, ale znam też swojego pecha, dlatego wolę poznać wszystkie aspekty tej działalności.
        No cóż po efekcie końcowym,
        gdy robisz starter niezależnie od tego jakim sposobem to wiesz czego oczekujesz.
        Z grubsza - dobrze fermentujących drożdzy bez obcego zapachu. Szczególnie octowego.
        W moim przypadku właśnie zapach był podejrzany więc na wszelki wypadek skanalizowałem starter.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • rafi_4444
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.02
          • 101

          #34
          Drożdże w glicerynie

          Odświeże stary temat.
          Od kilku dni "puchnie" mi saszetka drożdży płynnych lagerowych. Przeczytałem na forum, że można je przechowywać zamrożone w glicerynie. Chciałbym część użyć do planowanej za kilka dni warki, a resztę zamrozić do następnych warek.
          Wczytywałem się i wczytywałem i albo to jest niezwykle proste albo ja jestem mało kumaty.
          Chciałbym się upewnić.
          Kupiłem dzisiaj buteleczkę 50g gliceryny Glicarolum 86%.
          I moje pytania:
          1. Czy wziąść np jaką część drożdży ( ile??? ) z saszetki i wymieszać z taką samą ilością gliceryny?
          2. Czy glicerynę jakoś przed wymieszaniem z drożdżami muszę przygotowywać? (rozpuszczać?, rozcieńczać?, moze jakoś pogrzać?)

          Nie wiem na ile porcji wystarczy tej gliceryny. Jedną, dwie może cztery. Chciałbym zrobić takie porcje, które po rozmrożeniu i zadaniu do startera w ciągu kilku, a moze i 10 dni będą mogły sie namnożyć do takiej ilości aby starczyło na warke 20-25 litrów.

          A może z całej saszetki zrobić starter, zostawić na kilka dni (ile?) aż drożdże się namnożą i wtedy część użyć do warki, a resztę poporcjować i zamrozić.
          Czy taki starter powinienem robić w temp pokojowej czy też w temperaturze przewidzianej dla tych drożdży czyli 9-13C?
          To samo starter po rozmrożeniu. Temperatura pokojowa czy też taka jak przewidziana do fermentacji tymi drożdżami czyli 9-13C?

          Sporo pytań, ale ponieważ chciałbym się zabrac początkiem przyszłego tygodnia do warzenia, muszę się odpowiednio przygotować.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            A kiedy będziesz robić następną warkę?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • rafi_4444
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.02
              • 101

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              A kiedy będziesz robić następną warkę?
              Najbliższą w przyszłym tygodniu.
              A następnego lagera............... nie wiem ale pewnie za kilka miesięcy. Stąd mój pomysł na zamrożenie drożdży w glicerynie.
              Po lagerze pewnie jakaś pszenica bo to dla żony. I jeśli lagerowe drożdże uda mi się zamrozić to i pszeniczne także bym sobie zmagazynował. Tym bardziej, że chyba co druga warka to właśnie pszenica będzie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Piotr7
                drożdże dla początkującego
                Piotr7
                Witam!
                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                2024-12-09, 14:24
              • etman
                Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                2024-11-23, 19:56
              • etman
                Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                2024-10-29, 22:38
              • darekd
                SanFrutos, DH IPA
                darekd
                Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
                Działają od 2013 r.

                DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
                6% alk.
                ...
                2025-07-04, 01:44
              • Marianowar_pl
                Drożdże płynne - jak używać?
                Marianowar_pl
                Witam wszystkich,

                Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

                Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
                2025-05-12, 16:32
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...