Poszukuję bliższych informacji o chmielu z okolic Nowego Tomyśla - odmiany, właściwości, czy zachowały się jakieś plantacje.
Na razie wiem tylko tyle, że w 2 połowie XIX w. chmiel tomyski uważany był za najlepszy w Niemczech, lepszy od chmielu z Hallertau, a porównywalny z uważanym za najlepszy - żateckim. Uprawa chmielu w okolicach Nowego Tomyśla rozpowszechniła się w XVIII w., a autorem XIX-wiecznego sukcesu był Joseph Jacob Flatau, nazywany nawet w Prusach "królem chmielu". Pod koniec wojny plantacje zostały podobno celowo zniszczone.
					Na razie wiem tylko tyle, że w 2 połowie XIX w. chmiel tomyski uważany był za najlepszy w Niemczech, lepszy od chmielu z Hallertau, a porównywalny z uważanym za najlepszy - żateckim. Uprawa chmielu w okolicach Nowego Tomyśla rozpowszechniła się w XVIII w., a autorem XIX-wiecznego sukcesu był Joseph Jacob Flatau, nazywany nawet w Prusach "królem chmielu". Pod koniec wojny plantacje zostały podobno celowo zniszczone.
 
		
	 
		
	 
							
						 
		
	
Comment