Podstawa do piwa imbirowego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #1

    Podstawa do piwa imbirowego

    Przegladajac forum wiem ze na 20 litorw powinienem dac ok. 200 g startego imbiru. Pytanie tylko w ktorym momencie? I jaka powinan byc baza dla piwa imbiorwego. Nie chce robic z samych ekstraktow, ale tez i nie mam na razie warunkow na wazenie tylko ze slodow.
  • Hannibal
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1426

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
    Przegladajac forum wiem ze na 20 litorw powinienem dac ok. 200 g startego imbiru. Pytanie tylko w ktorym momencie? I jaka powinan byc baza dla piwa imbiorwego. Nie chce robic z samych ekstraktow, ale tez i nie mam na razie warunkow na wazenie tylko ze slodow.
    200 g to chyba lekka przesada. Ja dałem do mojego imbirowego portera 100 g świeżo startego imbiru i niektórzy mowili, że to za dużo. Chyba optymalna ilość waha się od 60 do 80 g. Wszystko jednak zależy od własnych preferencji.
    "All the good things for those who wait"

    Comment

    • mjp
      † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
      • 2004.02
      • 954

      #3
      Ja dodałem do mojego imbirowego 75g startego imbiru podczas chmielenia, na 5 minut przed końcem. Wystarczyło. Do zrobienia piwa użyłem jasnego ekstraktu (1.8 kg) z Browamatora i ekstraktu John Bull Amber (1.6 kg). Piwko wyszło całkiem niezłe. Jeszcze mam zachomikowane kilka bączków.
      Maciek
      Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

      Comment

      • spider74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 77

        #4
        MJP jakie ilosci chmielu, jakiego i jak dlugo chmieliles?

        Comment

        • Kapselek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.03
          • 24

          #5
          piwo imbirowe

          Witam
          Zajrzyj do browamator.pl i tam w recepturach jest przepis na prawdziwe piwo imbirowe
          Robiłem wg tego przepisu piwo jest swietne
          Pozdrawiam

          Comment

          • Hannibal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1426

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kapselek
            Witam
            Zajrzyj do browamator.pl i tam w recepturach jest przepis na prawdziwe piwo imbirowe
            Robiłem wg tego przepisu piwo jest swietne
            Pozdrawiam
            Co to znaczy prawdziwe piwo imbirowe? Wydaje mi się, że nie ma jakiegoś sztywnego przepisu. Jeden lubi więcej imbiru, drugi mniej, jeden bardziej nachmielone, drugi mniej, itd.
            "All the good things for those who wait"

            Comment

            • zenon15
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.10
              • 9

              #7
              Nawarzyłem piwa imbirowego według przepisu znajdującego sie na stronie Browamatora w swojej warce nr 2. Jedynym odstępstwem od receptury była ilość startego imbiru. Na 20 litrową warkę dodałem 200 g świeżego imbiru i muszę przyznać, że jest to stanowczo za dużo. Smak imbiru jest dominujący i nie można wyczuć, czy w tym piwie jest wogóle chmiel i słody. Trzymaj się przepisu, a sądzę, że piwo będzie ok. Nadmieniam, że piana i nagazowanie są bardzo dobre.

              Comment

              • Kapselek
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2003.03
                • 24

                #8
                Prawdziwe piwo imbirowe

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
                Co to znaczy prawdziwe piwo imbirowe? Wydaje mi się, że nie ma jakiegoś sztywnego przepisu. Jeden lubi więcej imbiru, drugi mniej, jeden bardziej nachmielone, drugi mniej, itd.
                Wydaje mnie się że sie czepiasz to co napisałeś oczywiscie jest prawdą ale ten przepis o ktorym napisałem jest wg mnie i innych podstawą do pracy dla mniej wtajemniczonych.
                Jezeli ktoś chce eksperymentowac to swietnie i chwała mu za to ale od czegos trzeba zacząć a najlepiej od dobrego sprawdzonego przepisu i taka uwaga jak twoja nie wnosi do sprawy nic nowego.
                Ludzie nazywają swoje piwa różnie i to jest fajne. Ja zrobiłem to piwo wg tego przepisu bo mnie zainteresowała nazwa i chwała autorowi za to właśnie że potrafił "sprzedac" swój produkt. Ty akurat mozesz z tego nie skorzystac i nawarzyc sobie jakiegoś piwa które będzie np. tylko Tobie smakowało i to twoja sprawa a nie nasza i nikt do Ciebie nie będzie miał pretensji, ale nie czepiaj sie.
                Pozdrawiam

                Comment

                • Hannibal
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 1426

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kapselek
                  Wydaje mnie się że sie czepiasz to co napisałeś oczywiscie jest prawdą ale ten przepis o ktorym napisałem jest wg mnie i innych podstawą do pracy dla mniej wtajemniczonych.
                  Jezeli ktoś chce eksperymentowac to swietnie i chwała mu za to ale od czegos trzeba zacząć a najlepiej od dobrego sprawdzonego przepisu i taka uwaga jak twoja nie wnosi do sprawy nic nowego.
                  Ludzie nazywają swoje piwa różnie i to jest fajne. Ja zrobiłem to piwo wg tego przepisu bo mnie zainteresowała nazwa i chwała autorowi za to właśnie że potrafił "sprzedac" swój produkt. Ty akurat mozesz z tego nie skorzystac i nawarzyc sobie jakiegoś piwa które będzie np. tylko Tobie smakowało i to twoja sprawa a nie nasza i nikt do Ciebie nie będzie miał pretensji, ale nie czepiaj sie.
                  Pozdrawiam
                  Jak byś uważniej czytał mój post, to byś zauważył, że nie miał on charakteru "czepiającego się". Zwróciłem tylko uwagę na zwrot "prawdziwe piwo imbirowe", bo wg mnie nie można powiedzieć, że jedno jest prawdziwe, a drugie nie. Można było napisać np. "świetny przepis na piwo imbirowe" i byłoby ok.
                  A, i jeszcze jedno. Dlaczego twierdzisz, że moja uwaga nie wnosi nic do sprawy? Może wg ciebie nie wnosi. Ja jestem jednak odmiennego zdania.
                  A i przeczytaj moje poprzednie posty w tym temacie, to zobaczysz, że jednak coś nie coć poradziłem tym, którzy zamierzają zrobić piwo imbirowe.
                  "All the good things for those who wait"

                  Comment

                  • mjp
                    † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                    • 2004.02
                    • 954

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
                    MJP jakie ilosci chmielu, jakiego i jak dlugo chmieliles?
                    Podaję przepis wg którego robiłem to piwo:
                    Ekstrakty:
                    • John Bull LME Amber - 1.6 kg
                    • Browamator jasny LME - 1.8 kg
                    • Browamator jasny LME - 1.25 kg

                    Chmiele:
                    • Marynka - 20 g - 60 min
                    • Marynka - 15 g - 30 min
                    • Lubelski - 15 g - 15 min

                    Imbir - 75 g - 5 min.
                    Wyszło 20 l brzeczki.

                    Życzę udanej warki
                    Maciek
                    Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                    Comment

                    • spider74
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.12
                      • 77

                      #11
                      A jak myslicie czy uzycie do takiego piwa drozdzy do pszeniczniaka cos wniesie ew. zepsuje?

                      Comment

                      • Hannibal
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1426

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
                        A jak myslicie czy uzycie do takiego piwa drozdzy do pszeniczniaka cos wniesie ew. zepsuje?
                        Na pewno nic nie zepsuje. Po prostu nada piwu specyficzny "pszeniczniakowy" posmak. Warto zaeksperymentować, bo a nuż, wyjdzie coś genialnego.
                        "All the good things for those who wait"

                        Comment

                        • spider74
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.12
                          • 77

                          #13
                          Wszystko wskazuje na to ze Imbirowe zrobie modyfikujac nieco przepis MJP.

                          1,7 WES jasny
                          1,7 WES amber
                          2 kg slod pilzenski zacierany przez 60 minut

                          chmielenie jak MJP

                          100 g imbiru

                          dorzdze chyba jednak Safale... choc plynne pszeniczne z odzysku kusza mnie bardzo.

                          Comment

                          • spider74
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.12
                            • 77

                            #14
                            Zauwazylem ze zamiast monachijski wpisalem pilzenski...

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • darekd
                              Zapanbrat [Trzech Kumpli], Lager Wiedeński
                              darekd
                              ekstr. 12,5%
                              alk. 5,0%

                              W składzie też słód pszeniczny.

                              Aromat - słodowy, kawałek tosta, ale też jakieś owocki (nieznacznie, ale niepasujące)
                              Piana - średnia, trwałość też średnia, drobne strzępy na dłużej
                              Barwa - ciemne złoto/jasny bursztyn...
                              Dzisiaj, 01:49
                            • darekd
                              Pinta, Wide Range
                              darekd
                              "Modern West Coast IPA"

                              Ekstr. 15%
                              Alk. 6,5%
                              Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/

                              Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...
                              2025-10-04, 22:53
                            • Prusak
                              Baladin, Nazionale Forte
                              Prusak
                              Piwo o zawartości alk. 7, 5%.
                              Redermentowane w butelce.
                              Z szyjki wyrażny zapach słodowy z nutami orzecha i, chciałem najpierw napisać, migdałów, ale nie, to raczej kapka miodu plus ciasteczkowa deserowość.
                              NIeco zaskakujące jak na IPA, choć Włosi czasem tak mają, że niekonwencjonalnie...
                              2025-09-12, 20:48
                            • darekd
                              Indie Rabble, It’s Friday Somewhere!
                              darekd
                              Niewielki browar kraftowy z Windsoru, sąsiadujący przez ścianę z browarem Two Flints.

                              Piwo określono jako "Zest Coast IPA". kooperacja ze szkockim Otherworld Brewing
                              7% alk.

                              Chmiele: Chinook i Cascade

                              Aromat - czuć i słód i chmiel w postaci...
                              2025-09-04, 15:50
                            • darekd
                              Mad Squirrel , Aztec
                              darekd
                              Browar kraftowy spod Londynu, jego budowa zaczęła się w 2005 r.

                              Mountain IPA (ma to być połączenie treściwości New England IPA z goryczkowością West Coast IPA)

                              https://madsquirrelbrew.co.uk/produc...G2qnUERwrlm3ko...
                              2025-08-21, 15:32
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...