Chmiel w szyszkach: niemiecki i czeski

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #1

    Chmiel w szyszkach: niemiecki i czeski

    Czy próbował ktoś dokonać zakupu na czeskich lub niemieckich plantacjach tamtejszych odmian chmielu (np. odpowiednio: Saaz lub Hallertau, Tettnanger itp.) w szyszkach?

    Zbliża się chmielobranie i może warto o tym pomyśleć. Być może nasze odmiany do chmielenia piw, które preferuję, nadają się lepiej od ww., ale nie ma to jak się przekonać o tym doświadczalnie...

    Zastanawiam się też nad sensownością uprawy takowych na terenie Polski.
    Podobne pytania zamieściłem na stronie Ba., ale tamtejsze Forum jest jakby mniej "ruchliwe".
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Wg mojej wiedzy - w Bawarii na plantacjach chmielu nie dostaniesz, możesz co najwyżej ukraść, chyba że znasz właściciela. Próbowałem z Niemcami wymieniać się korespondencyjnie, ale nie wykazali entuzjazmu, a jeden wręcz napisał mi, że to bez sensu, bo Lubelski jest lepszy niż Tettnanger. W ogóle to oni raczej nie cechują się nadzwyczajną inicjatywą i wolą kupić w sklepie.

    Żatec miałem oryginalny, świeżutki z Czech, ale żeby cos z tego wynikło ... Fakt, zapach był niesamowity, ale na piwo to sie nie przełożyło. Lubelski jest wyselekcjonowany z Żatca, a ponieważ jest droższy na rynku światowym, wnioskuję, że jest lepszy. Zresztą Czesi sami narzekają, że ich uprawy chmielu mocno podupadły, dopiero od kilku lat promują nowoczesne odmiany.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Dzięki.
      Choć nie powiem, żeby ta informacja podniosła mnie na duchu.
      Pozostanie mi chyba jednie zatrudnić się pod koniec wakacji do zbioru chmielu na niemieckiej plantacji.
      Heheheee... już widzę te niemieckie plony, gdyby do zbioru przyjechała grupa robotników z Browar.biz
      Pewnie musieliby importować "Lubelski"... heheheee...

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • ART
        Chmielowe aromaty bez chmielu....
        ART
        Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

        Np.

        Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
        2025-11-01, 09:24
      • ART
        Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
        ART



        Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

        Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
        2025-08-23, 15:51
      • darekd
        ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
        darekd
        Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

        Ekstr. 15%
        Alk. 6,0%

        Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
        Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
        2025-01-22, 22:57
      • etman
        Szyszki chmielu ze zbiorów 2024
        etman
        Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024

        Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
        https://www...
        2024-11-27, 16:20
      • Heisenberg
        Weryfikacja przepisu
        Heisenberg
        Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
        Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
        -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
        -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
        -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
        -Skórka pomarańczy Curaçao...
        2025-12-17, 00:07
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...