Ja uwarzyłem stouta z zestawu Muntons (Irish style stout) - dla mnie rewelacja, nie ma mowy o wodnistym smaku piwa, gęsta piana, goryczka, całkiem kopliwe piwko...
Zakupiłem w browamatorze razem z ekstraktem słodowym i glukozą. Ekstrakt razem z drugim ekstraktem ;] gotowałem okolo godziny i przelałem po lekkim ostudzeniu do fermentatora uzupełniając poziom wody do 20l. Dodałem drozdze. Po 4 dniowej fermentacji i 3 dniach dla pewnosci przelalem piwko do butelek i dodałem 190g glukozy Pierwsze dwa dni trzymałem w temp. ok 22stopni C a pozniej do piwnicy gdzie było 18 stopni i dalej tam stoi. Mówie wam - rewelacja, polecam z całego serca.
Zakupiłem w browamatorze razem z ekstraktem słodowym i glukozą. Ekstrakt razem z drugim ekstraktem ;] gotowałem okolo godziny i przelałem po lekkim ostudzeniu do fermentatora uzupełniając poziom wody do 20l. Dodałem drozdze. Po 4 dniowej fermentacji i 3 dniach dla pewnosci przelalem piwko do butelek i dodałem 190g glukozy Pierwsze dwa dni trzymałem w temp. ok 22stopni C a pozniej do piwnicy gdzie było 18 stopni i dalej tam stoi. Mówie wam - rewelacja, polecam z całego serca.

Jednak to co uwazam za blad to dodanie do 23l wody i chyba zbyt duzo ekstraktu w plynie(1,5kg).Druga warka to Coopers wheat beer + 1kg mutons spray malt i wyeast german wheat - z fajym zapachem, jednak gdy sie butli nie zamieszalo to byl syf jak cholera !!! Teraz nastawilem 3 warke z tym samym kitem + 500g spraymalt + wyeast bavarian wheat i 100g glukozy.Wniosek po degustacji i zlaniu na cicha - woda !!! Wzialem wiec ok 1l brzeczki i dodalem ekstra 1kg mutonsa spray malt...Niestety musialem uzyc drozdzy dodanych do brewkita aby przefermentowac wszystko od nowa.Poki co jest piana,wiec drozdze pracuja.Czekam na efekt koncowy i smak.Jednak wiem,ze brewy Coopersa mi ni podchodza.Ogolnie zostal mi jeszcze jeden brew Mutonsa - pilsner i chce go wykorzystac,a potem planuje extrakty,badz zacieranie.Jednak na tej wsi (Irlandia) ciezko znalezc cokolwiek ciekawego - zacieranie pewnie jest dla nich za trudne stad slaby wybor slodow i ekstraktow slodowych,a za to masa brewkitow :/ Kolejny problem to znalezienie 30l garnka :/

Comment