Oznaczenia drożdży

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

Oznaczenia drożdży

Większośc drożdzy oferowanych przez BA czy WES są w ten czy inny sposób oznakowane np :Wyeast 3068 i Wyeast 3787; lub Safbrew T-58 i Safbrew S-33 itd. Czy ktoś wie co to oznaczenia cyfrowe znaczą, czy jest to tylko oznaczenie handlowe?
    W BA i WES są opisy do czego dany szczep jest polecany ale czy T-58 są lepsze od S-33, szybciej pracują?
    I jeszcze jedno - producenci zalecaja aby dawać np. 7g lub 10g (zależnie od szczepu) drożdży na 20l. Ja dwa razy dałem połowę zalecanej ilość i co? Fermentacja przebiegała tak samo szybko tzn. 3 - 4 dni. Czy jest więc sens dawania tyle ile jest napisane na opakowaniu?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10816

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
    I jeszcze jedno - producenci zalecaja aby dawać np. 7g lub 10g (zależnie od szczepu) drożdży na 20l. Ja dwa razy dałem połowę zalecanej ilość i co? Fermentacja przebiegała tak samo szybko tzn. 3 - 4 dni. Czy jest więc sens dawania tyle ile jest napisane na opakowaniu?
    możesz dać 1 gram tylko dłużej będa startowaly aby to przyspieszyć trzeba zrobić starter
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

Ja daję zawsze pół opakowania, ale nie wsypuję suchych do fermetora, tylko robię starter.
      Oznaczenia drożdży ma chyba na celu uniknięcie pomyłek - np. Wyeast produkuje kilka szczepów do piw belgijskich, m. in. Belgian Ale i Belgian Strong Ale.

Comment

• Robkar95
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 50

No własnie zapomniałem dopisać, że jak dawałem połowę to tą połowę rozpuszczałem 30 min wcześniej w wodzie z cukrem a zalecenie było żeby rozpuscić całość.

Comment

Related Topics

Collapse

• Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 21:01
        • darekd
          Amber, Po Godzinach - Saison
          darekd
          Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
          wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
          2025-04-22, 22:42
        • etman
          Piwowar nr 52
          etman
          Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.

Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

W numerze 52 :
          • Wywiad numeru Nie przetrwamy
          ...
          2025-03-13, 10:16
        • mgła_na_kocich_łapkach
          Drożdże - ranking
          mgła_na_kocich_łapkach
          Witam
          W swojej krótkiej praktyce piwowarskiej stosowałem dopiero 3 rodzaje drożdży i nie jest to wystarczające próba aby swobodnie móc się wypowiedzieć na temat które drożdże są godne polecenia a które nie, ale zaobserwowałem, że np. 2206 Bavarian Lager Yeast są o wiele słabsze niż 2278 Czech...
          2006-04-09, 22:32
        • darekd
          Störtebeker, Sommer-Wit
          darekd
          11,95 ekstr.
          4,7% alk.

https://www.stoertebeker.com/sommer-wit

W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
          Chmiel Ariana.

Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
          Piana -...
          2024-10-11, 16:04
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...