Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drożdże - ranking

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Senior
    • 07-2005
    • 3489

    A u mnie żarły tak że nawet innych pożerały

    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • ushi
      Senior
      • 03-2010
      • 148

      Porter z 19 na 5 blg zszedł zgodnie z opisem producenta

      Origin:
      Flocculation: Medium-High
      Attenuation: 70-74%
      Temperature Range: 50-58F, 10-14C
      Alcohol Tolerance: 9% ABV

      Fido , a jak w tych wyższych zakresach 14*C? Nie ciągnie szpitalem, szamponem itd
      Próbowałeś?

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        Nie pamiętam, chyba nic takiego nie było a szpital ( taki lizol a nie apteka) to przy ciężkim, długim starcie fermentacji zawsze może się pojawić i u mnie w zasadzie zawsze się pojawia, bez względu na szczep. Nie lubiłem tych drożdży bo jasne piwa zbyt "wytrawne" dawały. Przy bardziej skomplikowanym zasypie też już nie pamiętam
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • ushi
          Senior
          • 03-2010
          • 148

          szpital ( taki lizol a nie apteka) to przy ciężkim, długim starcie fermentacji zawsze może się pojawić i u mnie w zasadzie zawsze się pojawia, bez względu na szczep.
          ...a nie wziąłem tego nigdy pod uwagę, a parę razy się zdarzyło.

          Ja na nich robiłem ciemne i bursztynowe i jak wspomniałem były rewelacja im ciemniejsze tym lepsze , może coś w tym jest.

          Comment

          • AndrewZG
            Senior
            • 08-2009
            • 261

            BRY-97

            Witam.
            Jeżeli ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z drożdżami Danstar BRY-97 proszę bardzo o podzielenie się nimi. Zakupiłem ostatnio te drożdże i planowałem nimi zaszczepić najbliższą warkę, lecz wyczytałem na zaprzyjaźnionym forum, że bardzo opornie startują - po 2 dniach ledwo zauważalne pierwsze oznaki fermentacji, podczas gdy US-05 kończą w tym samym czasie swoją pracę.
            Gdyby te opinie się potwierdzały rozważyłbym poważnie odpuszczenie sobie tych drożdżaków... Chyba, że mają one jakieś własne zalety, dla których warto jednak je zastosować?

            Pozdrawiam

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎