Jakie są Wasze ulubione drożdże do angielskich piw górnej fermentacji? Jak ktoś bardzo chce, może podać powody takiego a nie innego wyboru. Chodzi głównie o profil smakowo-zapachowy.
Twoje ulubione drożdże do angielskich ale
Collapse
X
-
Mi się spodobały Burton Ale. Co prawda słabo się zbijają w butelce podczas kondycjonowania ale za to dają rewelacyjny słodowo-kwiatowy bukiet. Jedną warkę na razie na nich zrobiłem ale powtórzę niebawen na pewno (wcześniej w kolejce czekają London Ale III od Ciebie
).
Komentarze zadowolonych degustatorów mówią same za siebie

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesDrożdże burton ale tworzą tutaj dość intensywny i charakterystyczny bukiet niby kwiatowo-owocowy-drożdżowy, ale jakiś surowy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekŚliczny, wg mnie słodki zapach pobudził ślinianki, że od razu wziąłem porządny haust.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąZapach idealny - ale'owe owocki w takiej dawce i tonacji jak trzeba.Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-06-26, 08:43. -
London Ale III
Czy możecie się podzielić doświadczeniami z użycia drożdży LA III?
Zrobiłem na nich dwie warki i obie mają wyraźnie gorzki smak (dla mnie nieprzyjemny).
Zrobiłem wcześniej podobne piwo na drożdzach US-56 z podobną ilością chmielu marynka rok 2006 i wyszło goryczkowe, ale nie gorzkie (bardzo dobre).
Czy to za sprawą drożdży, czy może czegoś innego?
Szkoda mi wyrzucać, ale jeśli te drożdze dają takie posmaki, to skosy z nimi polecą do kosza.
Test jednego z piw robiłem po fermentacji cichej, drugiego po dwóch tygodniach w butelkach.Comment
-
Zauważyłem, że drożdże te w temperaturze poniżej 20 C daja bardzo chmielowe, lekko słodowe piwo. Przy fermentacji w temp. około 23 C tak samo zacierane i chmielone piwo jest estrowe, owocowe, ale wymaga długiego lezakowania. Swego czasu były to moje ulubione drożdże, ale teraz szukam czegos innego, może spróbuję WLP002.Comment
-
Moje ulubione to German Ale. Dają taki zapach i posmak jakby lekkiego wędzenia
Comment
-
Comment
-
Moje fermentowało własnie w temp. 18-20*C, ale gdybym wiedział, że te drożdze tak bardzo uwydatniają smak chmielu, to może dodał bym go mniej. Zobaczymy za kilka tygodni, może da się pić jednak.
Nie jesteś pierwszą osobą na tym forum, która uwarza te drożdze za swój nr 1. To będzie mój kolejny zakup.
Dziękuję bardzo.Comment
-
German Ale bardzo słabo kłaczkują. Piwo jest ciągle mętne. Jesli komus to przeszkadza to polecam klarowanie żelatyną na 2 dni przed butelkowaniem. A jesli chodzi o angielskie Ale, to, z uwagi na moje lagerowe upodobania, polecam neutralne smakowo Irisch Ale. Nie wiem czemu poleca się je przede wszystkim do piw ciemnych.
Comment
-
Comment
-
Ostatnio robiłem piwo na London Ale - piwo bardzo smaczne, po około miesiącu coraz wyrażniej czuć posmak charakterystyczny dla piw w stylu belgisjim/klasztornym - tylko oczywiście delikatniejszy - zastanawiałem się nawet czy nie pomylono saszetki - ale chyba one tak mają... może ktoś ma doświadczenia z tymi drożdżami?NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browar z miasteczka Nepomuk w kraju pilzneńskim warzy od 2018 r.
Więcej tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-zlata-krava
Określają je jako Lemon Cream Ale . Cream nie ze...-
Channel: Czechy
2025-09-14, 02:40 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment