FAUSTUS na jakich drożdżach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bogdan62
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 173

    #1

    FAUSTUS na jakich drożdżach

    Robie starter z osadów w butelce Faustusa, ruszył obiecująco, zrobie na nim jakieś pszeniczne. Tu pytanie, czy ktoś wie, jakie drożdże są używane do produkcji Faustusa.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24135

    #2
    Może się okazać, że Faustus jest zadany innymi drożdżami (w sensie innym szczepem) przy rozlewie niż te które były użyte do fermentacji głównej. Chyba pewniakiem jest w tym przypadku ciągle jeszcze Schneider Weisse
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-12-04, 14:43.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

      #3
      Mam cały czas podejrzenie, że do refermentacji użyto innych drożdży, ale przecież nie wszystkie piwa robi sie w ten sposób. Chyba jednak zaryzykuje.

      Comment

      • krzychu-n
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.04
        • 35

        #4
        I jak - spróbowałeś? Opisz doświadczenie. Na pewno przyda się "potomnym". Jak się uda może pójdą w Twoje ślady, jak nie - przestrzeżesz.

        Comment

        • bogdan62
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2004.10
          • 173

          #5
          Nastąpiła zmiana planów, z pare dni rozlewam ostatnie piwo w tym roku. Po nowym roku zaeksperymentuje, ale użyje do tego tylko części nastawu, pozastała część będzia na "normalnych' drożdżach.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • pegazus300
            Czy na suchych drożdżach można uwarzyć świetne piwo?
            pegazus300
            Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?

            Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...
            2018-03-30, 09:54
          • darekd
            Błonie, [Inne Beczki], Hazy Haka
            darekd
            Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
            W składzie owsiane i pszenne płatki

            Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
            Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...
            2025-06-20, 01:53
          • Heisenberg
            Zakażenie czy dalsza fermentacja?
            Heisenberg
            Cześć wszystkim
            Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
            2025-06-08, 14:55
          • Ahumba
            Rumia, Hallera 2, Browar Miejski Pompa
            Ahumba
            W ostatni weekend w Rumii otworzył podwoje Browar Miejski Pompa. Budynek podobno dawnej przepompowni znajduje się niecałe 10 minut spacerkiem od stacji kolejowej. Na środku lokalu jest szyba w podłodze z widokiem na fermentory. Aktualnie są cztery piwa: pils, lager, pszeniczne i ciemne (podobno...
            2025-02-11, 21:31
          • dadek
            Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
            dadek
            Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
            Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
            2025-01-11, 03:32
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...