Ogłoszenie

Collapse

Zasady zamieszczania ofert

Zamieszczanie prywatnych ofert kupna / sprzedaży / wymiany / odstąpienia sprzętu i surowców piwowarskich jest bezpłatne (jeśli oferty nie noszą znamion handlu na większą skalę).



Ograniczenie dotyczące ofert sprzedaży:

- Zarejestrowani Użytkownicy mogą zamieścić jedną NIEKOMERCYJNĄ ofertę sprzedaży na miesiąc.

- PremiumUżytkownicy mogą zamieszczać NIEKOMERCYJNE oferty sprzedaży bez większych ograniczeń o ile nie jest to działalność konkurencyjna wobec Browar.Biz i/lub naszych Partnerów.



Mam nadzieję że tą drobną szykanę przyjmiecie ze zrozumieniem i w razie chęci częstszej sprzedaży wesprzecie Browar.biz finansowo zostając PremiumUżytkownikami co, poza nieograniczoną możliwością zamieszczania ofert sprzedaży, daje też dodatkowe udogodnienia w serwisie.



Z góry dziękuję



Aha, zastrzegam sobie prawo usunięcia ogłoszenia bez podania przyczyny, choć zawsze będę się starał uzasadnić swoją decyzję.
See more
See less

WLP300

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Małażonka
    Senior
    • 03-2003
    • 4602

    #16
    Myśmy kiedyś część (ok. 3,0 litrów) piwa imbirowego zaszczepili drożdżami pszenicznymi (z tym, że niestety suchymi). Efekt: pszeniczne piwo imbirowe. Sądzę, że na WLP300 powstałaby rewelacja... (zresztą zamierzamy to sprawdzić )

    Comment

    • elroy
      Senior
      • 10-2002
      • 359

      #17
      Podobnie jak Małażonka, rok temu zrobiłem warkę z 100% pilzneńskiego. Nie byłem pewien drożdży z poprzedniej warki więc, zmuszony byłem dodać suche drożdże 'Pawciowe'.
      Smak piwa i zapach bardzo pszeniczny, w zasadzie gdybym mniej chmielił ( w zamierzeniu miałem ochotę uzyskać lekkie Ale) wyszedłby naprawdę fajny pszeniczniak.
      www.piwo.org

      Comment

      • mapajak
        Senior
        • 12-2002
        • 1187

        #18
        lukuj napisał(a)

        W planie warka porównawcza na czekających w lodówce WLP380...
        I jak wyszło porównanie?

        Comment

        • lukuj
          Senior
          • 07-2003
          • 320

          #19
          mapajak napisał(a)
          I jak wyszło porównanie?

          Dopiero za 2 tygodnie warka - już na nowym sprzęcie, dam znać o wynikach.
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • elroy
            Senior
            • 10-2002
            • 359

            #20
            lukuj napisał(a)
            już na nowym sprzęcie
            A może by tak trochę wcześniej co nieco w dziale 'sprzęt'?
            Zdradź tajemnicę co wykombinowałeś ciekawego
            www.piwo.org

            Comment

            • lukuj
              Senior
              • 07-2003
              • 320

              #21
              elroy napisał(a)
              A może by tak trochę wcześniej co nieco w dziale 'sprzęt'?
              Zdradź tajemnicę co wykombinowałeś ciekawego

              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • Borysko
                Senior
                • 02-2004
                • 1144

                #22
                lukuj napisał(a)
                Tylko bez jakiś

                Prosimy o rzeczowe i wyczerpujące wyjaśnienia, wraz z planami konstrukcyjnymi. Czyżby pierwszy w pełni zautomatyzowany browar domowy?

                Comment

                • elroy
                  Senior
                  • 10-2002
                  • 359

                  #23
                  Borysko napisał(a)
                  Tylko bez jakiś

                  Czyżby pierwszy w pełni zautomatyzowany browar domowy?
                  A Slado http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=36703
                  www.piwo.org

                  Comment

                  • Borysko
                    Senior
                    • 02-2004
                    • 1144

                    #24
                    Znaczy , że drugi... chyba że jeszcze o czymś nie wiem

                    Comment

                    • mirkap
                      Member
                      • 07-2003
                      • 75

                      #25
                      lukuj napisał(a)
                      W niezbędnym skrócie:
                      Gęstwa drożdżowa + glicerol (gliceryna), zmieszać dokładnie razem i do zamrażarki. Stężenie glicerolu w mieszaninie około 25%.
                      A jak wygląda wtórne wykorzystanie zamrożonych tak drożdży?
                      A gliceryna to taka z apteki?

                      Comment

                      • lukuj
                        Senior
                        • 07-2003
                        • 320

                        #26
                        mirkap napisał(a)
                        A jak wygląda wtórne wykorzystanie zamrożonych tak drożdży?
                        A gliceryna to taka z apteki?
                        Gliceryna z apteki. Zamrożone rozmrozić i namnożyć na nich starter.
                        KETTLER brewery
                        www.lukuj.republika.pl

                        Comment

                        • Alchemych
                          Senior
                          • 12-2003
                          • 349

                          #27
                          Ja użyłem Wyeast 3068 do pszenicznych i mogę odstąpić zebrane z fermentora drugi raz - a z chęcią wypróbowałbym WLP 300 skoro tak zachwalacie...a może inne Wyeast lub WLP z górnej fermentacji. Jeśli ktoś dysponuje to byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie małej porcyjki

                          Comment

                          • Alchemych
                            Senior
                            • 12-2003
                            • 349

                            #28
                            mapajak oraz inni szanowni forumiwicze - dosłownie dwa dni temu (nie zaglądając do tego tematu - bo o nim jeszcze nie wiedziałem) myślałem o tym żeby nastawić piwo jęczmienne na drożdżach pszeniczych Wyeast 3068 - chyba telepatia. Tak czy inaczej przy następnym jęczmiennym też spróbuję zaprząc do roboty drożdże pszeniczne. Nawiasem mówiąc równolegle do ostatniej warki pszenicznego, zaeksperymentowałem nastawiąjąc część brzeczki 21 Blg - fermentacja burzliwa właśnie się kończy...czy był to dobry pomysł na super Weizenbocka ?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎