Ołbiński browar domowy
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Chodzi Ci o nazewnictwo? O to, że przerwę dekstrynującą nazywam dekstrozową?
 
 Nie porównywałem wskaźnika do próby z wodą z mąką, te 'pozytywne' próby jodowe nie barwiły mi wskaźnika na granatowo jak przy początku zacierania tylko tak...brunatno.Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-12-06, 13:07.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Na początku standardowo - 2 litry. Potem zlałem jakieś 5-6 litrów filtratu, przyjrzałem mu się i stwierdziłem, że nie jest wystarczająco klarowny więc wróciłem go z powrotem na młóto. Lałem na talerzyk, więc złoże filtracyjne nie zmąciło się. Przy filtrowaniu kranik był odkręcony delikatnie, filtrat wylewał się w tempie ok 1l/3min
 Wysładzałem na raty, w 2 ratach. Za drugim razem zrobiłem tak jak wyżej.
 Czy to może być kwestia tego, że młóta było mało i przez to filtrowało nie tak skutecznie jak w pozostałych warkach? A może tego, że pominąłem mash-out?Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 20.12.2013 #8 Miodowe rozlane do butelek. Po prawie 2 tygodniach cichej w piwo ma 2BLG ekstraktu, miodowy aromat i smak. W całej miodowej słodyczy piwa gdzieś w tle przewija się lekko kwaskowata nuta.
 Piwo rozlane z dodatkiem 2.5g glukozy na butelkę.
 Po cichej cała mętność piwa zniknęła, jest niemal idealnie klarowne.Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-12-20, 21:06.Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera... 18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim 
 Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów. W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
 Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...- 
							Channel: Holandia
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
 
 W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	
Comment