Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BroBart

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • barsliw
    Senior
    • 08-2013
    • 289

    #16
    A wracając do warki 1 zacieranej:

    2kg pilzneński
    1kg monachijski
    1kg wiedeński
    1kg carabelge

    Zacierka:

    jako,że to mój pierwszy raz to bez eksperymentów

    ok. 64C - 30'
    ok. 73C - 30'

    Warzenie/chmielenie:

    15g Marynka - 60'
    20g Lublin - 15'
    23g Citra - 15'

    Drożdżaki:
    US-05
    W momencie zadania drożdży ok. 13,5 Blg

    Fermentuje na chwilę obecną w ok. 17C otoczenia. Ile może być w fermentorze?? 20C ??

    Na cichej w planach 15g Citry.

    Trzymajcie kciuki

    P.S.
    Aha, warzenie na kuchni elektrycznej to naprawdę wyzwanie
    Last edited by barsliw; 06-10-2013, 21:07.

    Comment

    • gobong
      Senior
      • 04-2005
      • 658

      #17
      Naprawdę? Parę lat warzyłem na kuchni elektrycznej, fakt warki 20 l jak trochę więcej to samo warzenie(chmielenie) w 2 naczyniach w jednym 23 l czyli po odparowaniu tak z 20 l w drugim do 5 l. Większych warek nie planowałem. Obecnie warzę przy pomocy kociołka z Clatronika z zamontowanym filtratorem z oplotu, fakt jest sporo szybciej niż na kuchni elektrycznej ale czy te trochę czasu więcej poświęcone na hobby to takie wyrzeczenie? Piwa tak samo smaczne. Kciuki trzymam.

      Comment

      • barsliw
        Senior
        • 08-2013
        • 289

        #18
        Fakt,da sie. Ale ekonomia procesu troche na tym cierpi. Jednak gaz jest sporo tanszy niz prad. A powiedz mi czy zacieranie w tym garze elektrycznym z kranikiem przebiega bezproblemowo i precyzyjnie? Ile trwa doprowadzenie brzeczki do wrzenia potem?

        Comment

        • gobong
          Senior
          • 04-2005
          • 658

          #19
          Czy prąd czy gaz to nie wiem co tańsze, nie liczyłem. Warzenie przy pomocy kociołka -bajka. Używam z Clatronika , wadą dla niektórych to pojemność 25 l. Nie ma problemu z doprowadzeniem do wrzenia i jego utrzymaniem. Czasu nie mierzyłem, już w czasie filtracji klarowny filtrat podgrzewam w zwykłym garnku na kuchence elektrycznej , po zakończeniu filtracji wywalam młóto przemywam kociołek wlewam brzeczke do kociołka i za chwile mam wrzącą.Kociołek ma fabrycznie zamontowany kranik 3/4 co prawda z tworzywa ale jak na razie sprawdza się więc nie wymieniałem, dość dokładnie także utrzymuje zadaną temperaturę. Filtrator z oplotu miałem co prawda 1/2 ale kupiłem za grosiki taką nakrętkę zmieniającą rozmiar gwintu.

          Comment

          • barsliw
            Senior
            • 08-2013
            • 289

            #20
            Dziś w balonie po winie zamieszkała kolejna warka. Tym razem z ekstraktu, bo akurat na 10L się nadał.
            Ekstrakt jasny
            Chmielenie:
            Marynka 20g - 60'
            Lublin koło 10g- 10'
            Wyszło niecałe 10L - 13,5Blg
            Przyjemna goryczka po wystudzeniu.
            Zadane T-58 bezpośrednio na brzeczke o temperaturze 29C, bez uwadaniania. Ruszyły w dwie godziny aż miło.
            Zapowiada się pilsnerek jak talala

            Comment

            • howser
              Senior
              • 03-2013
              • 103

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedzi
              Zapowiada się pilsnerek jak talala
              T-58 to górniaki, pilsa z nich nie dostaniesz.

              Comment

              • barsliw
                Senior
                • 08-2013
                • 289

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
                T-58 to górniaki, pilsa z nich nie dostaniesz.
                Stąd też mrugniecie okiem. Niech bedzie- pils z "górnej półki "

                Comment

                • barsliw
                  Senior
                  • 08-2013
                  • 289

                  #23
                  Wieści z browaru:
                  Piwo z ekstraktu zlane po 9 dniach fermentacji burzliwej. Zeszło do 3BLG.
                  Miało być gorzkie i chmielowe a wyszło bardzo treściwe, aromatyczne niczym klasztorniak belgijski. Po 3 dniach od rozlewu otworzona jedna butelka naprawde przyjemnie zaskoczyła. Narazie jeszcze mętne,ale stoi już w chłodzie i dojrzewa (jeśli zdąży).
                  Te aromaty owocowe mogę zawdzięczać T-58?
                  Piwo naprawde mi smakuje.

                  Comment

                  • barsliw
                    Senior
                    • 08-2013
                    • 289

                    #24
                    Wracając do warki z zacieraniem nr.1.
                    Po tygodniu burzliwej zlana na 5 dni cichej z dodatkiem 60g Mosaic i 20g Citry.
                    Wrzucone luzem.
                    Doszło do 4 Blg.
                    Dziś zlane do tanka z kranikiem przez pończochę w celu pozbycia się chmielin.
                    W 0,5L wrzątku rozpuszczone 120g cukru. Wszystko delikatnie wymieszane.
                    Wyszło:
                    27x 0,5L
                    15x 0,33L
                    oraz
                    1x 0,5 PET do kontroli nagazowania.

                    Żadnych niepokojących zapachów.
                    Wspaniały aromat mieszanki PL-USA. Takie Polish-American IPA.
                    Koło niedzieli 20 X degustacja jednej butelki.
                    Wrażeniami nie omieszkam się podzielić.

                    W planach na niedzielę:
                    2kg wędzonego,
                    3kg caramunich II
                    200g karmelowego ciemnego

                    do tego gęstwa po US-5

                    Dodatki:
                    śliwki suszone
                    cynamon
                    kardamon
                    skórka z pomarańczy

                    Jednym słowem: Ciemny Mikołaj

                    Następne plany to Tripel z zestawu CP.

                    Comment

                    • barsliw
                      Senior
                      • 08-2013
                      • 289

                      #25
                      Ciemny Mikołaj właśnie ma przerwę w 72C.
                      Wysładzanie w planach do 15Blg.

                      Comment

                      • barsliw
                        Senior
                        • 08-2013
                        • 289

                        #26
                        Wreszcie się gotuje. Wyszło prawie 26L 15Blg. Po warzeniu obstawiam koło 22L 17Blg.
                        Czyli,mam nadzieję, zgodnie z planem.
                        Co do technologii to jednak termometr z Ikei naprawdę zdaje egzamin. Mimo nadpalenia izolacji przewodu o palnik
                        Kolor klasyczna wędzonka z odcieniu Red Ale. Miodzio.
                        Na 15 minut przed końcem pójdzie kolendra, goździki, skórka pom-mand., gałka muszkatołowa, imbir, cynamon i of course sliwki suszone bez żałowania.

                        Comment

                        • gobong
                          Senior
                          • 04-2005
                          • 658

                          #27
                          Naprawdę dałeś na 2 kg wędzonego jak rozumiem jęczmiennego 3 kg caramunich II i 20 dag karmelowego ciemnego? Ciekaw bardzo jestem efektu. Do piwa ciemnego z przyprawami to moim zdaniem fajne byłyby używane wcześniej przez Ciebie T-58. Jak dalej warzysz na kuchni elektrycznej i denerwuje Cie czas podgrzania wody, to ja część wody zagotowywałem w czajniku bezprzewodowym i proces przebiegał szybciej podnosząc temperaturę zacieru między przerwami także dolewałem wrzątku intensywnie mieszając, aby nie za długo to trwało.

                          Comment

                          • barsliw
                            Senior
                            • 08-2013
                            • 289

                            #28
                            Ale dałem z tym Caramunich Ech, brak doświadczenia.
                            Właściwa receptura Ciemnego Mikołaja:
                            3kg wędzony
                            2kg monachijski II
                            0,4 kg karmelowy ciemny 200-400

                            T-58 były na ławce rezerwowych,ale gęstwa po US-5 ruszyła bez problemu. Po 30 minutach już się wybierała na spacer po kuchni. Brzeczka spędziła noc na balkonie i schłodziła się aż do 14C,więc start fermentacji przeciągnął się do 12h. Chciałem przećwiczyć temat z gęstwą na piwie,które jak sądzę i tak bedzie przykryte przyprawami.
                            Już wiem,że chyba przeholowałem z cynamonem a śliwki nie oddały aromatu i smaku tak jak sobie wymarzyłem. Coż, zobaczymy. Na pewno kolor jest wcelowany idealnie. Taki o jakim myślałem.
                            Co do podgrzewania to drogą kupna nabyłem taboret i jest to sprawa prze-ge-nial-na,zwłaszcza w pieniądzach za jakie udało mi się go zdobyć.
                            W razie czego służę namiarem.

                            Chciałem się jeszcze podzielić wrażeniami z degustacji Polish-American IPA.
                            Otóż zdecydowanie wyszło AIPA,bez Polish
                            Za to naprawdę jestem z niego zadowolony. Wypite po Ataku Chmielu mile zaskoczyło zdecydowanie in plus w stosunku do ACh.
                            Zdecydowanie wymaga ułożenia, (choć nie wiem czy dostanie taką szansę)ale i tak już jest smakowite.

                            Comment

                            • barsliw
                              Senior
                              • 08-2013
                              • 289

                              #29
                              Ciemny Mikołaj na chwilę obecną odfermentował do 4Blg z prawie 17 a to dopiero 4 dzień fermentacji. Mam nadzieję,że do 2,5 zejdzie a wtedy będzie mooocc. Co tym bardziej jest dziwne, bo nie był zacierany w ten sposób.
                              I o dziwo, wbrew moim obawom jest i sliwka i cynamon. Troszkę może za dużo goryczki,ale chyba piwko dostanie trochę ksylitolu co by rodzina na święta nie kręciła nosami
                              3majcie kciuki

                              Comment

                              • barsliw
                                Senior
                                • 08-2013
                                • 289

                                #30
                                Ciemny Mikołaj okazał się całkiem dobrym piwem. 2-3 butelki testowe wypite i pochwalone. Goryczka niebyt mocna. Ładnie przykryta słodowścią i smakiem i aromatem śliwek.
                                Za 2 miesiące bedzie naprawdę niezłe.
                                Ale czas płynie a w garze kończy się gotowanie kolejnej warki.
                                Powstaje Belgian Ale Single Hop Simcoe.

                                Zacieranie:

                                60 min 64-61 stopni C

                                Gotowanie: 60min

                                60min - 15g Simcoe
                                15min - 15 g Simcoe
                                15min - cukier kandyzowany 0,5kg
                                15min - kolendra 6g
                                15min - mech irlandzki 10g
                                Ekstrakt po gotowaniu: 17Blg

                                Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong ze starterem

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎