Browar Lokatorski

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • misza555
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.03
    • 3

    #1

    Browar Lokatorski

    Postanowiłem założyć nowy temat z powodu dylematu towarzyszącego mi od uwarzenia "Blonda". Problem z tym Blondem jest jednak taki, że zamówienie na składniki składałem w pośpiechu, w konsekwencji czego uwarzyłem piwko, które blonda mi nie przypomina zarówno w kwestii barwy, aromatu i smaku. Dominują estry pochodzące od drożdży belgijskich i karmel, goryczka jest słaba. W barwie ta blondi również jest ciemniej ufarbowana...
    Wyszło 25l 17'BLG. Użyłem następujących składników:

    Pilzneński 2,8-4,2 EBC 5 kg
    Pszeniczny 3,4 EBC 1 kg
    Caraaroma 300-400 EBC 0,2 kg
    Sybilla - 50 g szyszki
    Safbrew S-33 suche
    Cukier kandyzowany 250 g

    Proszę o podpowiedź w kwestii: czy moje piwo mieści się w jakimś stylu? Jeśli tak, to w jakim?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10825

    #2
    Grunt by smakowało, stylem sie nie przejmuj
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • misza555
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.03
      • 3

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Grunt by smakowało, stylem sie nie przejmuj
      Przyznaję, że jest dobrze
      Wszak dylemat jest.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Pancernik
        Muttermilch, Indira Blondi
        Pancernik
        Jak można się domyśleć, to "Indira Blondi" musi mieć "india", czyli jest to IPA. I to 6-procentowa.
        To chyba ostatnie z piw z wiedeńskiego mikrobrowaru Muttermilch, które małżonka wypatrzyła w wiedeńskim specjalistyku - w zasadzie w tymże browarze (lata pracy......
        2019-02-24, 22:10
      • darekd
        Van Pur, Dubbel
        darekd
        Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

        Tu jest Blond:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

        Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
        2024-05-16, 00:43
      • Prusak
        Zaganu, Blonda
        Prusak
        Pilsner, o zawartości alk. 5,3 %. Pity z nalewaka, podany z bardzo ładną pianą, klarowny obarwie przejściowej pomiędzy słomkowym i ciepłą żółcią (nie mylić z byczą , w firmowym pokalu. Niestety zawartość nie była juz tak dobra jak wygląd. Piwo nieco przeazowane, nikły zapach,...
        2019-06-05, 14:37
      • Marianowar_pl
        Drożdże płynne - jak używać?
        Marianowar_pl
        Witam wszystkich,

        Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

        Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
        2025-05-12, 16:32
      • darekd
        Du Bocq, Corsendonk Grand Hops Edition Anno 2023
        darekd
        Corsendonk warzył w swoim browarze do jego zamknięcia w 1953.
        Potem marka produkowana była w różnych browarach, a podobno od 2006 w Du Bocq (przynajmniej tak było ponad 10 lat temu).
        Nie chcą się przyznawać gdzie warzą. Wskazany adres na butelce i stronie https://www.corsendonk.com/
        ...
        2025-03-18, 00:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...