Domowy Browar Rytwiny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin_b
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 6

    #1

    Domowy Browar Rytwiny

    Czas zacząć zabawe, ze znajomym postanowiliśmy uwarzyc swoją pierwszą warke.
    Zakupilismy zestaw startowy zacier mistrz pro z Pale Ale 12º BLG, dokupilismy 3 chmiele po 50 g
    -Amarillo
    -Cascade
    -Citra
    Nasze pytanie - jak nachmielić żeby nie zrypać?:P Prosimy o szybką odpowiedź, z góry dzięki.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Pale Ale czyli angol i 3 hamerykańskie chmiele, więc piwo ma być w rewolucyjnym typie.Chmiele hamerykańskie czyli niby do wszystkiego, na goryczkę na aromat i na zimno. Jak rewolucyjnie to chmielu duuużo. Dawajcie dowolne chmiele na zmianę co 10 minut po 10 g, co zostanie to na zimno . Będzie rewolucyjnie po hamerykańsku

    Comment

    • marcin_b
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 6

      #3
      Dziekuje za odp.
      Propozycja:
      60' - 20 g Amarillo
      40' - 10 g Citra
      30' - 10 g Cascade
      10' - 5 g Cascade 10g Citra 5g Amarillo 5g
      0' - 20 g Citra, 20 g Cascade

      na zimno 7 dni na cichej:
      - 25 g Amarillo
      - 15 g Citra
      - 15 g Cascade

      Moze byc?;>

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10860

        #4
        Na goryczkę pojechał bym raczej Marynką z zestawu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • marcin_b
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 6

          #5
          60' - 35 g Marynki ? Nie bedzie zalegającej goryczki?;>
          a pozostale 20 g Amarillo na zimno czy w trakcie dolożyć?
          Dzięki za rade.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10860

            #6
            Daj 25g, najwięcej pożytku z amerykańców jest na cichej
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • marcin_b
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 6

              #7
              Dzięki wielkie, tak zrobimy.
              Pochwalimy się jak wyjdzie.

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                Jeszcze nigdy nic nie warzyłeś, chmieliłeś, nie znasz chmieli, a już na propozycje użycia Marynki krzyczysz o zalegającej goryczce.Oj dziecko rewolucyjnej propagandy. Walnij tak z 0,5 albo całe kilo amerykańskich chmieli a goryczkę będziesz miał rześką i aromaty cytrusowe wybitne.

                Comment

                • marcin_b
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.07
                  • 6

                  #9
                  Zawsze musi być ten pierwszy raz.
                  Nie krzycze tylko zadaje pytanie! z tego co wiem to jednym z głównych celów forum jest pomagać i uświadamiać innych niedoświadczonych..

                  Comment

                  • kotsatanus
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.08
                    • 1

                    #10
                    I jak poszło warzenie? Piwo pewnie już zlane na cichą...

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      ? [Hop Brook], Break
                      darekd
                      Black IPA, 6,3% alk.
                      Chmiele: Citra, Cascade (też w formie Cryo), Mosaic, Amarillo

                      Aromat - początkowo wyraźny chmiel z tonami owocowymi (tropiki i trochę cytrusy), potem wyrównuje go łagodna kawa zbożowa
                      Piana - średnia, zwarta, średnia trwałość z lekkim kożuszkiem...
                      2025-11-13, 23:11
                    • darekd
                      Bierol, Mountain Pale Ale
                      darekd
                      Tyrolski minibrowar z miejscowości Schwoich (niedaleko od granicy z Bawarią).

                      IPA

                      Ekstr. 16 %,
                      Alk. 6,3%
                      IBU 60

                      Chmiele: Cascade, Amarillo, Citra

                      https://www.bierol.at/

                      Aromat - cytrusy i owoce tropikalne (mango) od chmieli,...
                      2024-11-18, 23:02
                    • darekd
                      Zapanbrat [Trzech Kumpli], Full Citra
                      darekd
                      Hazy IPA (single hop - Citra)

                      Ekstr. 15%
                      Alk. 5,6%

                      Aromat - chmielowy, cytrusowy mix i muśnięcie mango, w tle lekka słodowa nuta (a właściwie płatki owsiane)
                      Piana - wysoka, w spokojnym tempie opada do trwałego, cienkiego kożuszka
                      Barwa - słomkowo-żóltawa,...
                      2025-10-03, 01:20
                    • Javox
                      Brew By Numbers, 05 IPA (Amarillo & Citra)
                      Javox
                      Hazy IPA z alko 6.0%

                      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                      Lacing - trochę było.
                      Barwa - zamglony, jaśniejszy pomarańczowy.
                      Gaz - średni.
                      Aromat - rześkie mango, cytrusy i zioła.
                      Smak - gorzkawe cytrusy, mango, ziołowość, sporo goryczki....
                      2021-11-25, 18:13
                    • darekd
                      De Leite, Paljas Saison
                      darekd
                      Piwo znane:

                      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-paljas-saison

                      Jednak zmieniło się miejsce - warzy je browar De Leite z Flandrii Zachodniej, a Paljas stał się osobną marką w asortymencie browaru.

                      6% alk....
                      2024-09-07, 23:46
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...