Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brosztof

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krizzo
    Junior
    • 01-2015
    • 28

    Brosztof

    Zakładam temat jako hybrydę dziennika, bloga i ogólnie może komuś się to będzie fajnie oglądało

    Przygodę z piwowarstwem zacząłem od youtuba, wpadłem tam na kopyra i w pracy oglądałem filmiki o warzeniu, jako iż lubię sobie rozkminiać różne tematy pomyślałem a co tam.

    Zaopatrzyłem się w:

    Garnek emaliowany 40L + pokrywa
    3 fermentory, jeden z kranikiem
    Chłodnicę
    Wkład filtracyjny z oplotu

    Ogólnie kupiłem zestaw super start z BA, do tego dołożyłem tam jeszcze jakieś dodatki.

    Zrobiłem z zamrażarki komorę fermentacyjną, będzie można robić lagery, cold crashing, generalnie daje to możliwość kontrolowania temperatury fermentacji.

    W piwnicy zrobiłem sobie prowizoryczne półki do leżakowania, mam tam teraz około 12 stopni.

    3 zestawy surowców które kupiłem od razu:
    BA Nowozelandzka IPA
    BA Pale Ale
    BA Belgijskie Pale Ale

    Zacieram i gotuje na kuchence gazowej, szczerze to jest to wykonalne, ale jakieś mega wydajne to ani trochę, zanim zagotuje całość mijają wieki, będzie trzeba taboret tylko jeszcze nie wiem jak to zrobię czy na butle czy pod miejski gaz, będę zmieniał dom niedługo i na razie chyba nie ruszę tego tematu.

    #1 Pierwsza warka, NZ IPA, zacierałem na kuchence, grzałem mierzyłem temperaturę, zamykałem gaz grzałem mierzyłem, ta metoda moim zdaniem to jest masakra odradzam każdemu, no dobra ale udało się, wysładzanie kiblo wężykiem spoko, ale mało mi wyszło około 19L poniżej 2BLG nie wysładzałem. Chmielenie, powoli ale spoko, kuchenka na 2 palniki, schłodzenie bez problemu, zlewanie do fermentora, masakra zostało mi dobre 2 litry piwa chmielin z dna, wylałem do zlewu. Fermentacja w pokoju, spoko raczej, nie mierzyłem BLG, 1tyg burzliwej 2tyg cichej, cukier na re-fermentacje wyliczyłem w recipatorze, re-fermentacja raczej ok, i do piwnicy.

    Piwo wyszło moim zdaniem spoko, mętne, ale fajna piana, smak tez w sumie miała być ipa i jest ipa.

    #2 Druga warka, Pale Ale, zacierałem też na kuchence, wysładzanie tak samo mało wyszło, ale gotowałem chmiel w workach, i przy przelewaniu końcówkę odcedziłem przez wygotowaną pieluchę. Minimalnie lepsza wydajność no i nie zlałem tyle chmielin.

    Piwo mi się powoli gazuje, no ale nic trochę jeszcze poleży i będzie do wypicia, wypiłem już trochę IPY i to piwo jest mi teraz bez smaku, w sensie, nic się tam nie dzieje zbytnio no ale taki styl. Pale Ale też wyszło mętne.

    #3 Trzecia warka, Belgijskie Pale Ale, tutaj zaczynam dziennik, zacząłem 23/12/14 drożdże zadane już 24/12/14.

    Zacierałem na kuchence, nagrzałem tak do 69 stopni i szybko na krzesło i w kołdrę, po pół godziny jeszcze niby była temperatura ale nie grzałem, potem chyba szybko uciekła to zagrzałem znowu, ogólnie zacierałem z półtora godziny.

    Wysładzanie już większa wydajność bo jak pamiętam wyszło mi z 21L.

    Chmielenie, na aromat dałem trochę więcej chmielu bo mi zostało z Pale Ale.

    Ogólnie wyszło mi 18L także super bo wcześniej miałem po 16. No i mega mniej zabawy z zacieraniem jak w kołdrę dam gar i sobie czekam zamiast ciągle grzać. Wyszło BLG 12.

    Ku zaskoczeniu ta warka wyszła o wiele bardziej klarowna, zobaczę jak to będzie wyglądać przy butelkowaniu. (czyżby zatarło się lepiej?)

    31/12/14 zlane na cichą.
    06/01/15 sprawdziłem BLG=5

    Trochę fotek w załączniku.
    Attached Files
  • krizzo
    Junior
    • 01-2015
    • 28

    #2
    #3 Zabutelkowane 15/01/2014 BLG4

    Comment

    • krizzo
      Junior
      • 01-2015
      • 28

      #3
      #4 Pils

      5kg Bohemian Pilsner
      250g Carapils

      20min 50c
      30min 64c
      30min 70c
      mash-out 77c

      Gotowanie 80minut
      Saaz 100g 10minuta
      Saaz 50g 65minuta
      Saaz 50g na koniec

      Drożdże w-24/70 23g

      Wyszło 25L 13blg

      Fermentacja 10c 23:40 27/01/2015

      Pierwsze piwo dolnej fermentacji, jak i również pierwszy raz używam zamrażarki, czujnik temp przyklejony do boku fermentora na zewnątrz
      Attached Files
      Last edited by krizzo; 28-01-2015, 00:53.

      Comment

      • krizzo
        Junior
        • 01-2015
        • 28

        #4
        #4 10/02/15 Zlane na cichą, BLG 5.5

        Comment

        • krizzo
          Junior
          • 01-2015
          • 28

          #5
          #4 23/02/2015 Zeszło do 4.5-5BLG, także słodko, chyba dzisiaj zabutelkuje.

          Comment

          • krizzo
            Junior
            • 01-2015
            • 28

            #6
            #5 Belgijskie Pale Ale

            12BLG start fermentacji wieczór 20/11/2015

            Comment

            • krizzo
              Junior
              • 01-2015
              • 28

              #7
              Zapomniałem podesłać prezenty jakie do mnie trafiły na święta

              Thermapen 3 i refraktometr Alla France

              W środę test bojowy
              Attached Files
              Last edited by krizzo; 17-01-2016, 22:07.

              Comment

              • krizzo
                Junior
                • 01-2015
                • 28

                #8
                #6 BA Grodziskie, z dwóch paczek

                20/01/2016 Brzeczka 27L 8 plato
                27/01/2016 4.5 plato

                Dodane 213g cukru na re-fermentacje

                Zabutelkowane 53 butelki 0.5
                Last edited by krizzo; 27-01-2016, 20:55.

                Comment

                • krizzo
                  Junior
                  • 01-2015
                  • 28

                  #9
                  #7 BA NZ IPA

                  z 2 paczek

                  40L 14plato

                  Przy butelkowaniu 4plato butelkowanie 8/4/2016

                  Wyszło około 80 butelek

                  Re-fermentacja 2x 96g cukru

                  Warzelnia wycisnęła ostatnie poty, gotowanie na garnek 30L i 10L ledwo się pomieściło
                  Last edited by krizzo; 09-04-2016, 11:51.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎