Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Warzymy, a jakże...

    Więc trochę uzupełnię dla porządku:

    Wspomniany już Belglan Blonde 16 blg warzone 22 maja 2020, ma numery:
    #63 - drożdże FM Klasztorna Medytacja gęstwa z Dubbla (2 wiadra po około 22 litry)
    #64 - drożdże Safbrew Abbaye gęstwa z Dubbla (jeden fementor)
    #65 - drożdże Safbrew Abbaye gęstwa z Dubbla plus 3 kilo wiśni, połowa wypestkowana, połowa nie, wcześniej podgrzanych w garnku do zagotowania i oczywiście po przestygnięciu razem z sokiem chlupnięte do fermentora na cichą - jeden fermentor. Niczym kwaśno-lambikowym nie było to traktowane. Taki raczej fruit ale miał być. Dla kobiet, hehe.
    Wszystko trzymane na burzliwej 14 dni + cicha 14 dni. W butle poszło 6 sierpnia 2020.

    Klasyczna jasna West Coast IPA 15 BLG, warzona 7 sierpnia 2020
    #66 dodany przy rozlewie Hopzoil 3C, zgodnie z instrukcją rozpuszczony w mocnej wódce (ze spirytu) ca. 60%. Bez granulatu na zimną. Były dwa wiadra po 25 litrów
    #67 jw. ale chmielona na zimno tradycyjnie - po 100 g mieszanki Cascade, Citry i Cenntenniala na wiadro. Również dwa wiadra po 25 litrów.
    Całość fermentowała w pięciu wiadrach, na cichą weszło do czterech. Chmielone Tomahawkiem na goryczkę, w późniejszych etapach Cascade (USA), Citra i Centennial. Zasyp tradycyjnie Pale ale VM jako baza, kilo wiedeńskiego, pół kilo monachijskiego i z karmelowych Caramunich 40 deko plus kilo karmelowego 30 VM. Obliczyłem 70 IBU. Drożdże jak przystało na nieudziwnionego nowofalowego piwnorewolucyjnego klasyka US-05. Zresztą nie wiem: udziwniliśmy Hopzoilem.
    No i hekto pękło...
    W butle poszło 4 września 2020.
    W sumie mniej warek, ale duże są one za to. Wychodzi 9-10 skrzynek.
    Nie wiem, może uda się jeszcze coś na tych US-ach zrobić przed sezonem lagerowym? Ale nie wiadomo bo trzeba by już, bo inaczej gęstwę szlag trafi.
    CDN
    Last edited by Rycho_128; 20-09-2020, 17:48.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment


    • Wielbłąd

      Ups pomyłka w dacie. Oczywiście ten belg (#63, 64, 65) warzony był 19 czerwca 2020, a rozlewany 17 lipca 2020. W przypadku IPY napisałem, o dziwo, dobrze.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment


      • Hopzoil - wasze wrażenia, ciekawy jestem niemiłosiernie

        Słuchajcie, takie pytanie do tych, którzy cierpliwie brną przez moje zapiski: czy są tu wśród was tacy, którzy dodali hopzoil zamiast tradycyjnego chmielu na cichą? Jak wrażenia? Jak porównania vs. tradycyjny chmiel na cichą? Którym chmieliliście? A jaki chmiel w waszych piwach poszedł do warzenia?
        Ja muszę póki co jeszcze nieco przemyśleć sprawę i się w temacie odezwę.
        Last edited by Rycho_128; 23-09-2020, 12:19.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment


        • No więc ten hopzoil. Jak już pisałem, w naszej IPIe znalazł się ten 3C. Dla porównania identyczne piwo po połowie nachmieliliśmy na zimno tradycyjnie (po 100 g mieszanki citry i cascade na 25 litrów), a połowę tymże hopzoilem. I powiem tak, że tradycyjne chmielenie górą. Jest wyczuwalna różnica, po prostu jest lepszy zapach, więcej aromatu, większy konkret. A ten olejek destylowany z szyszek? Pomimo działań wg instrukcji efekt jest słabszy, stonowany, powiedziałbym, taki bardziej soczkowy, nieco mniej to pachnie, niemniej nie można powiedzieć, że jakaś totalna kicha. W sumie źle nie jest. Ale myślałem, że będzie dokładnie odwrotnie. Tego olejku poszła 1 fiolka na 2 wiadra po 25 litrów, czyli w sumie dokładnie tak, jak o wydajności mówi instrukcja. Tak to wyszło u mnie, ale niemniej jednak tak czy inaczej IPA bardzo fajna, znowu jedna z lepszych od 2015 roku, czyli od inauguracji.
          A poprzednie belgi szlachetnieją, z tygodnia na tydzień coraz lepsze. No i jak się okaże, że są już tak wyśmienite, że wyśmienitsze być już nie mogą, to wyjdzie na to, że wszystko już wypite... I jak żyć?
          PS. Nie wiem gdzie w tym nowym lejaucie się wpisuje temat wpisu: może nie ma takiej opcji? Ale edytor bardziej dla ludzi za to.
          CDN
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          Working...
          X