KonRAD warzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tadzo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.09
    • 34

    #16
    Piwko fermentuje w temp 17 - 18 °. A jaki zapach gdy otwieram lodówkę ze styropianu. Zastanawiam sie tylko czy przez problemy z zacieraniem:
    cukier nie zostal uwolniony ze slodu w dostatecznej ilosci(mimo to blg 15°)
    powstaly cukry ktore nie zostaną przefermentowane przez drożdże
    Ostatnia zmiana dokonana przez tadzo; 2018-12-22, 23:06.

    Comment

    • tadzo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.09
      • 34

      #17
      Warka nr 2 Vermont IPA
      Fermentacja burzliwa 7dni
      Cicha -14 dni
      3 ostatnie dni chmiel na zimno 30g chmielu Falconers Flight,30g Mosaic oraz 30g Centential
      Blg koncowe 2
      Po tyg od zabutelkowania piersze piwko otworzyłem.Czuć było mango i grejfrut. Jednak po ponad miesiacu od zabutelkowaniu piwo traciło swoją owocowość.jak dla mnie piwko mocno wytrawne

      Comment

      • tadzo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.09
        • 34

        #18
        Warka nr 3
        India Pale Ale
        Słody:
        Pale Ale Goden Promise 4,5 kg
        Crystal 200 - 0,25 kg
        Chmiele:
        Phoenix 35g
        Fuggles 45g
        Drożdże - US-05
        Zacieranie :
        14 L wody w 72 stopniach
        68 stopni przez 70 min.
        78 stopni 10 min
        Wysładzanie 13 L wody w 80 stopniach
        Gotowanie 60min
        Phoenix 35 g - 60'
        Fuggles 25 g - 30'
        Fuggles 20g - 10'
        Blg początkowe 15
        Fermentacja 16-20 stopni
        Burzliwa 12 dni
        Cicha 14 dni
        Na ostatnie dwa dni piwo na balkonie w niskich temperaturach.
        Blg końcowe 2
        19 L piwa zabutelkowane,po tyg pierwsza degustacja.
        W piwie mocno wyczuwalne nuty słodowe ,oraz goryczka.Nie wyczuwam chmielu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez tadzo; 2019-04-11, 21:47. Powód: błedny opis zacierania

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3656

          #19
          A chmiel to nie goryczka, czasami?
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • tadzo
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.09
            • 34

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
            A chmiel to nie goryczka, czasami?
            No tak ,żle to ująłem.Nie są wyczuwalne żadne aromaty pochodzące od chmielu

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3492

              #21
              W recepturze nie widze chmielenia na zimno?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • tadzo
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.09
                • 34

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                W recepturze nie widze chmielenia na zimno?
                Bo nie chmielilem na zimno

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3492

                  #23
                  To skąd oczekiwałeś aromatów chmielowych
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • tadzo
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.09
                    • 34

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    To skąd oczekiwałeś aromatów chmielowych
                    Nie oczekiwałem.Opisuje tylko jak wg mnie smakuje to piwo które uwarzylem.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Vratislavice, Konrad 14
                      darekd
                      Browar przeprowadził rebranding swoich marek.
                      Spytihněva:
                      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...spytihn%C4%9Bv

                      Zastąpiła "14". Zastanawiałem się, czy może zostawić to w tym samym wątku, ale wydaje mi się,...
                      2025-05-19, 01:13
                    • adam1878red
                      powitanie i pytanie
                      adam1878red
                      Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
                      Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
                      wczoraj, 20:14
                    • Grbuy
                      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                      Grbuy
                      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                      2023-11-30, 21:57
                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 10:28
                    • kurek93
                      Pszenica z błędami.
                      kurek93
                      Witam.
                      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                      • słód Weyermann®
                      ...
                      2023-01-13, 11:28
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...