Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziewictwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #46
    NoLeafClover napisal/a
    To które zrobiłem z kolendrą wystrzeliło...
    Z Twoich opisów wynika, że po prostu dajesz za dużo cukru do butelek. Pamiętaj, że mocno nagazowane piwo to wynalazek całkiem świeżej daty.

    Następnym razem rób w syfonie. JEst bardziej odporny na ciśnienie

    Comment

    • NoLeafClover
      Senior
      • 09-2001
      • 449

      #47
      Właśnie się zastanawiałem już kiedyś aby poczekać aż dofermentuje do końca i potem zabutelkować i jakby było mało gazowane to do syfonu i potraktować je nabojami. Ale znowu to wyszłaby pewno woda sodow a tak gazowanego to nie chce
      NoLeafClover

      Comment

      • albeertos
        Senior
        • 10-2001
        • 2313

        #48
        Ja jeszcze dziewictwa (piwnego) nie straciłem, ale na wiosnę to już na pewno... jak długa można z tym czekać!?

        A dla chętnych podaję adres: www.bcjkobe.com - to japoński sklepik ze sprzętami, słodami i innymi cudami potrzebnymi do domowego warzenia piwka. Były tam nawet gotowe etykiety w zalezności co sobie nawarzymy... Może być trochę drogo z transportem, ale zajrzeć można

        I zaopatrzyć się proszę w tabelę kursową bo ceny w jenach
        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • NoLeafClover
          Senior
          • 09-2001
          • 449

          #49
          wszystko fajnie piknie. Ale jak ktoś nie ma pod eksplorerem obsługi japońskiego to kicha. Zrozumiałem jedynie WYEAST. Ale chwila chwila po angielsku tyż jezd. Bliżej jednak do Niemiec niż Japonii. Poszukaj w katalogu Browaru tam znjdziesz niemieckie firmy
          NoLeafClover

          Comment

          • albeertos
            Senior
            • 10-2001
            • 2313

            #50
            Wiem, wiem - potraktowałem to jako ciekawostkę.

            A takowy katalog już mam od Michała Grosmanna od lipca zeszłego roku. Tylko na razie nic z tego nie wyszło. Ale jak wspomniałem - już niedługo będzie i wtedy nie omieszkam się pochwalić. Muszę tylko wnikliwie przestudiować wszystkie tematy i wypowiedzi fachowców z działu tegoż forum...
            (_)>
            Nigdy się nie poddawaj!!!
            Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
            Lech jest tam gdzie jego wiara
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              #51
              NoLeafClover napisal/a
              Właśnie się zastanawiałem ... jakby było mało gazowane to do syfonu i potraktować je nabojami...
              Żartowałem z tym syfonem, chociaż na przełomie XIX i XX w. sprzedaż piwa w syfonach była dość popularna. Widziałem kilka takich - miedziane baniaki od 1,5 do 20 l. pojemności, różnych browarów.
              Z nowych syfonów musiałbyś zastosować dwulitrowy z jednym tylko nabojem, ale w sumie to partyzantka. Za dużo paprania, a efekt nieciekawy.

              Comment

              • oryks
                Senior
                • 01-2002
                • 297

                #52
                Originally posted by NoLeafClover
                Miło powitać nowego kolegę. Te zabutelkowane butelki po trzech tygodniach to z czym ??? Z piwem z podpiwku ???? Czy innym jeśli można wiedzieć ?
                Podpiwek też próbowalem ale to była taka ...... kawa zbożowa
                W butelki lałem natomiast już inne moje wyroby:
                1- pierwsza próba zrobienia piwa, niestety jeszcze przed wizyta na stronie Browaru, na podstawie dziwnego przepisu z książeczki "Kuchnia straopolska". Trzeba było dużo dobrej woli żeby uznać to za piwo.
                2- druga już lepiej, bo już byłem mądrzejszy o rady Kolegów z Browaru. Tej warki już nie ma.
                3- trzecia, eksperyment z karmelizacją słodu no i klapa; zbytnio rozcieńczyłem, resztki chmielu. Właśnie przelałem to w buteli ale nie wiem czy da się wypić.
                Ciekawostka, słód robiony własnoręcznie a chmiel z ogrodu.
                Pewnie nie uzyskam z tego piwa najwyższych lotów ale sprawia więcej radości. Poza tym w bydgoskim browarze i słodowni nikt jeszcze się nie zjawiał z prośba o składniki do piwa więc nie wiedzą jak moga mi pomóc.
                Może jest na forum jeszcze jakiś Bydgoszczak aby razem przecierać szlaki.

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #53
                  Panowie, proponuję, żebyście założyli własne tematy o swoim warzeniu, tak, jak ja. Nie będziemy wtedy zakłócać innych, bardziej ogólnych tematów, a każdy będzie mógł szczegółowo opisać swoje wyczyny i doczekać się porad i komentarzy.
                  Last edited by Krzysiu; 24-01-2002, 10:25.

                  Comment

                  • szarpik
                    Senior
                    • 02-2002
                    • 676

                    #54
                    No LEAF CLOVER czy będę niedyskretny jeśli zapytam ile kosztowało cię to piwo wliczając koszty wysyłki itd. Chodzi mi o to ile kosztuje cię 0.5.l browarku?????????????/
                    WWW.EKSTRAKLASA.NET

                    Comment

                    • NoLeafClover
                      Senior
                      • 09-2001
                      • 449

                      #55
                      około 1.2 zł za 0.5 litra pszenicznego co w przypadku ceny sklepowej na poziomie 5 zł za Paulanera nie jest dużo
                      Ale w sumie tu nie chodzi głównie o koszty. Jest jeszcze coś takiego jak satysfakcja
                      NoLeafClover

                      Comment

                      • pjenknik
                        • 08-2001
                        • 3388

                        #56
                        W piątek rozlewam do butelek, na razie całe mieszkanie pachnie mi drożdżami. Będzie to pierwsze piwo "Walentynkowe".
                        Last edited by pjenknik; 18-02-2002, 11:51.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • NoLeafClover
                          Senior
                          • 09-2001
                          • 449

                          #57
                          czekamy pierwszej degustacji
                          NoLeafClover

                          Comment

                          • kamyczek77
                            Senior
                            • 09-2001
                            • 458

                            #58
                            pjenknik napisal/a
                            W piątek rozlewam do butelek, na razie całe mieszkanie pachnie mi drożdżami. Będzie to pierwsze piwo "Walentynkowe".
                            Szkoda,że mnie przy tym nie będzie.Boję się,że przesadzisz z cukrem-pamiętaj o wybuchach!
                            Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                            Comment

                            • NoLeafClover
                              Senior
                              • 09-2001
                              • 449

                              #59
                              MOże to z browarnictwem nie ma nic wspólnego ale czy Ty Kamyczku jesteś drugą połową Browarnika Pjenknika ?
                              NoLeafClover

                              Comment

                              • kamyczek77
                                Senior
                                • 09-2001
                                • 458

                                #60
                                Tak mój drogi-jam jest "Kamyczek-browarniczek"!Nasze maleństwa już zakapslowane czekają na wyniesienie do piwnicy.Brałam czynny udział w utrzymywaniu rurki w butli(pomimo koszmarnego zmęczenia związanego ze studiowaniem).
                                Ale lojalnie muszę dodać,e to Pjenknik odwalil najgorszą robotę.
                                Teraz pozostaje tylko czekać...
                                Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎