Pierwszy browar - german pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody16
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2025.11
    • 2

    #1

    Pierwszy browar - german pils

    Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
    Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

    Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj).
    Obawiam się tylko temperatury, bo w pomieszczeniu jest ok 22 stopnie, a termometr ciekłokrystaliczny na fermentorze pokazuje pomiędzy 22, a 23 stopnie.
    Niestety nie ma mnie na miejscu i nie mogę nic z tym zrobić.

    Myślicie, że pomimo tej temperatury moja pierwsza warka będzie zdatna do spożycia? 😆
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24302

    #2
    Biedy nie będzie 😀

    Zalecana temperatura fermentacji: 12-25°C (optymalnie 15-22°C).
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10856

      #3
      Kto Panie dał Tobie taki przepis? Pils w 22'C i na US?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • mlody16
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2025.11
        • 2

        #4
        Koniecznie chciałem zrobić pilsa, ale nie miałem warunków do fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Doradzono mi, żebym użył tych drożdży.
        Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie, na YT widziałem cos podobnego jak robiono brewkita finlandia lager, podobne warunki i ponoć wyszło.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24302

          #5
          Tu powstał fast modern lagier, nie bądźmy ortodoksami

          Generalnie zasada jest taka że dobierasz style pod posiadane warunki. Zapoznaj się z rodzajami drożdży, przyda się do kolejnych piw.

          A tutaj coś wyjdzie, ale nie będzie zgodne z oczekiwanym stylem. Us-05 to drożdze górnej fermentacji.

          Potraktuj to jako warkę szkoleniową.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
          Przetwarzanie...