Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zobaczymy co wyjdzie??!??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    #16
    Yossarian napisał(a)
    Pytanie: To juz trzeci dzień fermentacji blg wynosi 3 ale piwo jeszcze pracuje tak mi się wydaje bo cos tam szumi to chyba C)2 się wydostaje. Co robić? Butelkować bo blg juz jest ok czy czekać jeszcze ale jak tak to na co?
    Poczekaj do zakończenia fermentacji (jeszcze 1-2 dni), dodaj szklankę glukozy rozpuszczoną w szklance wrzątku i butelkuj

    Comment

    • Yossarian
      Member
      • 07-2003
      • 51

      #17
      ok tą gukoze czy sacharoze bo do glukozy raczje nie bede miał dostępu tzn mam ale nie wiem ilu procentowa wziac bo mam do wyboru kilka rodzajów.
      Dodac ja przed samym butelkowaniem?
      Mam czekac az przestanie szumieć?
      Howgh !!!!!!!!!!!

      Comment

      • mapajak
        Senior
        • 12-2002
        • 1187

        #18
        Yossarian napisał(a)
        ok tą gukoze czy sacharoze bo do glukozy raczje nie bede miał dostępu tzn mam ale nie wiem ilu procentowa wziac bo mam do wyboru kilka rodzajów.
        Dodac ja przed samym butelkowaniem?
        Mam czekac az przestanie szumieć?
        Mam na myśli glukozę krystaliczną, do kupienia w każdym sklepie spożywczym za ok 2 zł torebka - to więcej niż potrzeba do zabutelkowania jednej 20-to litrowej warki.
        Poczekaj aż przestanie szumieć, zlej znad osadu do zdezynfekowanego naczynia, dodaj glukozę i butelkuj.

        Comment

        • Yossarian
          Member
          • 07-2003
          • 51

          #19
          CZy to ze glukaza jest cukrem prostym jakos wpłynie na jakos piwa czy pomoze to w czym?
          Howgh !!!!!!!!!!!

          Comment

          • mapajak
            Senior
            • 12-2002
            • 1187

            #20
            Yossarian napisał(a)
            CZy to ze glukaza jest cukrem prostym jakos wpłynie na jakos piwa czy pomoze to w czym?
            Dodatek glukozy ma na celu nagazowanie piwa, nie wpłynie na jego smak.

            Comment

            • Yossarian
              Member
              • 07-2003
              • 51

              #21
              Czyli zasadniczo mozna dosypać cukru??
              Acha co mam zrobić gdy w czasie czekania az piwo przestanie pracować zawartosc cukru spadnie do 0 blg????
              Howgh !!!!!!!!!!!

              Comment

              • mapajak
                Senior
                • 12-2002
                • 1187

                #22
                Yossarian napisał(a)
                Czyli zasadniczo mozna dosypać cukru??
                Acha co mam zrobić gdy w czasie czekania az piwo przestanie pracować zawartosc cukru spadnie do 0 blg????
                1) można dosypać cukier
                2) nie spadnie, zaczyma się na około 2-3 st. Blg

                Comment

                • Yossarian
                  Member
                  • 07-2003
                  • 51

                  #23
                  Mam nadzieje !! Czymam Cię za słowo)
                  Howgh !!!!!!!!!!!

                  Comment

                  • panstasio
                    Junior
                    • 07-2003
                    • 18

                    #24
                    że się tak wtrące czy można użyć cukrupudru, bo ostatnio zauważyłem że cukru w kryształkach wychodzi mnie na łyżeczce niż np. glukozy (a akurat do takowej nie miałem dostępu) acha ijeszcze jedno - po 3 dniach fermentacji gdy już ustała burzliwa, zamieszałem warkę,czy dobrze zrobiłem??

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      • 02-2001
                      • 23799

                      #25
                      Mam małą prośbę:

                      otóż pewne pytania, np. takie jak powyższe o cukrze pudrze warto zadawać albo w istniejącym temacie o cukrze lub tworzyć nowy temat, by inne osoby mogły łatwiej znaleźć taką informację.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • kangurpl
                        Senior
                        • 03-2002
                        • 2660

                        #26
                        panstasio napisał(a)
                        że się tak wtrące czy można użyć cukrupudru, ... po 3 dniach fermentacji gdy już ustała burzliwa, zamieszałem warkę,czy dobrze zrobiłem??
                        1. cukier puder to normalny tyle że zmielony cukier, a za to jest droższy
                        2. rozbełtałeś osad drożdzowy z dna, lepiej było tego nie robić,
                        poczekaj teraz aż osiądzie na dnie.
                        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                        Comment

                        • Yossarian
                          Member
                          • 07-2003
                          • 51

                          #27
                          Uwaga :
                          3 di po rozpoczeciu zakończyła się fermentacja burzliwa mojego piwa . BLg. ok. 2 jutro butelkuje bo już dzis nie mam siły.
                          Jutro ten dzień moej pierwsze butelkowanie )
                          Pozdrwiam:
                          P.S jesli ktoś ma jakies rady czy uwagi proszę pisać )
                          Howgh !!!!!!!!!!!

                          Comment

                          • Yossarian
                            Member
                            • 07-2003
                            • 51

                            #28
                            Pilne:!!!
                            Dziś to juz 4 dzień. blg spadło do 1. ale w z piwa dalej wydowbywa się CO2 co prawda mało ale jednak. Juz nie wiem czy butelkowac czy nie ((??
                            Howgh !!!!!!!!!!!

                            Comment

                            • mapajak
                              Senior
                              • 12-2002
                              • 1187

                              #29
                              Yossarian napisał(a)
                              Pilne:!!!
                              Dziś to juz 4 dzień. blg spadło do 1. ale w z piwa dalej wydowbywa się CO2 co prawda mało ale jednak. Juz nie wiem czy butelkowac czy nie ((??
                              Ja zawsze czekam do zakończenia fermentacji, raczej jeden dzień dłużej niż jeden dzień za krótko, ale u mnie nigdy stężenie cukru nie spadło niżej niż 3 st. Blg.

                              Comment

                              • arzy
                                Senior
                                • 06-2002
                                • 2814

                                #30
                                Yossarian napisał(a)
                                Pilne:!!!
                                Dziś to juz 4 dzień. blg spadło do 1. ale w z piwa dalej wydowbywa się CO2 co prawda mało ale jednak. Juz nie wiem czy butelkowac czy nie ((??
                                U mnie było podobnie, blg spadło do 1,5. Po pięciu dniach burzliwej fermentacji przelałem do balonu.
                                Teraz pracuje sobie w balonie.
                                "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                Bractwo Piwne
                                Skład Piwa
                                Piszę poprawnie po polsku!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎