O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ?
							
						
					Anteks piwowarzy
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Kapsle raczej należy wysterylizować - podobnie jak butelki ... nie każdy to robi ( patrz posty na forum ) jednak większość zapewne sterylizuje ... Bezpośrednio przed rozlewem piwa kapsle zalewasz wrzątkiem na 5-10 minut, możesz je również pogotować kilka minut ... nic im się nie stanie ...Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
 Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 swoje kapsle gotowałem przez 5 min.[zgodnie z sugestiami innych forumowiczów]gumki szlag nie trafiłArcher napisał(a)
 O wyparzaniu kapsli to słyszę pierwszy raz. Naprawdę trzeba to robić? Przecież tam od spodu jest taka gumka, szlag jej nie trafi ? Mniej książków więcej piwa Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Odp: kapsle
 
 burar napisał
 Ja dotychczas kapsli nie wyparzałem i odpukać z zabutelkowanym piwem wszystko jest O.K. - niektóre już mają leżakują 1,5 m-ca, ale od tej pory lepiej wyparzyć - nie zaszkodzi.
 
 Dokładnie, nie zaszkodzi ... Zresztą jest to zalecane na opakowaniu ... Sterylizacja kapsli jest na tyle łatwa i szybka, że warto poświęcić kilka minut i mieć ewentualny problem z głowy ... Jak wiemy, czystość w piwowarstwie domowym to podstawa.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
 Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie jestem autorytetem w tej dziedzinie, ale ja najpierw dolewam mało wody i mierze blg., następnie dolewam do pozimu jaki chce uzyskać."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
 
 Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 Bractwo Piwne
 Skład Piwa
 Piszę poprawnie po polsku!Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.
 
 PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Ja mierzę Balling przed i po opadnięciu piany.Głównie w celu określenia poziomu alkoholu.Krzysiu napisał(a)
 Raczej nie, pierwsze dwa dni fermentacja jest najszybsza. Ale po cholerę mierzysz codziennie Ballingi? Ja robię to raz - przed nastawieniem drożdży. Nawet nie badam, ile piwo ma po fermetacji - kompletnie mnie to nie interesuje.
 
 PS. Nie wkładaj do tekstu tylu mord - robi się nieczytelny.  
 Po cichej już nie , a co do emotikonów to nie przesadzaj .
 Kilka buziek jeszcze nie robi kłopotów.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 warka nr.2
 
 mija 9 dni od nastawienia 2 warki z 10,5 blg po 2-3 dniach spadlo do 4.5 i tak już zostalo do dziś, postanowiłem lać w butelki.rozpuścłem suchy ekstrakt i dodałem do fermentatora wyszło 18.5l.myślę że na Sylwestra będzie już dobre będzie można nim wzieść toast Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2003-11-03, 21:54.Mniej książków więcej piwa Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2003-11-03, 21:54.Mniej książków więcej piwaComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 mija miesiąć od zabutelkowania johna bulla,postanowiłem przeprowadzić następna próbę smakową .po otwarciu piana jak przy szampanie ;smak ;smak niestety nie najlepszy może to jeszcze za wcześnie.pełen nadziei czekam dalej
							
						Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2003-11-18, 20:54.Mniej książków więcej piwa niestety nie najlepszy może to jeszcze za wcześnie.pełen nadziei czekam dalej
							
						Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2003-11-18, 20:54.Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
 zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
 XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
 
 
 Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy.... Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Drodzy Piwowarzy! Drodzy Piwowarzy!
 
 11 - 27 lipca - nieczynne - urlop!
 
 Zamówienia wysyłamy do 10. lipca - czwartek - włącznie,
 potem - począwszy od poniedziałku, 28. lipca ... ...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2025-06-30, 18:39
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi). Browar kontraktowy z miasteczka Nové Strašecí w Czechach Środkowych. Warzą komercyjnie od 2017 r. (wcześniej piwowarzy domowi).
 Piwo uwarzone z okazji mistrzostw świata w hokeju.
 
 https://www.facebook.com/pivovarstrasak/
 
 Pale Ale
 chmiele: Simcoe, Lemondrop, Mosaic...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu. Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.
 
 Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...- 
							Channel: Śląskie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
 
			
		 lecz myślę sobie że zaparę dni to się poprawi
 lecz myślę sobie że zaparę dni to się poprawi 
		
	 
		
	
Comment