warka nr5
dzisiaj postanowiłem wspiąć się na wyżyny piwowarstwa i popełnić warkę z procesem zacierania.
kadź-zacierno warzelną postanowiłem pozyczyć od znajomej szefowej kuchni [18l narazie do czasu zdobycia swojej] kadź filtracyjna zrobiłem wg projektu przepraszam ale zapomniałem kogo ,zrobiona jest z obciętego wiadra w którego dno wtopiłem siatkę do gotowania na parze.
do gara wsypałem 2,5kg słodu pilzneńskiego i 0,5ko słodu monachijskiego oraz 10l wody przerwy 30min w 62* i w 72* do uzyskania negatywnej próby jodowej.
dzisiaj postanowiłem wspiąć się na wyżyny piwowarstwa i popełnić warkę z procesem zacierania.
kadź-zacierno warzelną postanowiłem pozyczyć od znajomej szefowej kuchni [18l narazie do czasu zdobycia swojej] kadź filtracyjna zrobiłem wg projektu przepraszam ale zapomniałem kogo ,zrobiona jest z obciętego wiadra w którego dno wtopiłem siatkę do gotowania na parze.do gara wsypałem 2,5kg słodu pilzneńskiego i 0,5ko słodu monachijskiego oraz 10l wody przerwy 30min w 62* i w 72* do uzyskania negatywnej próby jodowej.
kąpiel
po dolaniu w sumie 18l wody więcej nie dolewałem bo postanowiłem tym razem fermentować w małym ok 18 l wiaderku [kupiłem, dwa równe z jednego zrobiłeo kadź filtracyjną]poprzedni fermentowałem w browamatorze 30l teraz chcę robić[
Comment