Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentacja na balkonie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    Gość
    • 07-2003
    • 1072

    #16
    dlugi77 napisał(a)
    Skądże znowu... Ja zacieram w środę i również zamierzam fermentować na balkonie. Zbudowałem w tym celu specjalną skrzynkę ze styropianu o grubosci 3 cm, zamykaną od góry uchylnie:-)

    Twoje obserwacje są dla mnie bardzo przydatne i... pocieszające, bo temperatura jak widać utrzymuje się na stałym poziomie.

    Będę używał drożdży dolnej fermentacji Braupartner. Ile dni zamierzasz fermentować swojego "Balkonowca"?

    Życzę udanej warki.
    Fermentacja będzie trwała do końca, czyli do ok. 3 'Blg.
    Ile to potrwa? Nie wiem.
    Ale sądząc po temperaturze to niezbyt długo. Może jeszcze ze trzy dni.
    Godz. 16:30 - temp. fermentora 14 'C.
    Kryształki na termometrze się zacieły, czy co?
    Troszkę za wysoka ta temperatura, miało być 10-12 'C.
    Mam nadzieję że smak jednak będzie dobry.
    O takiej skrzynce też myślę. Nie mam na razie czasu się za nią zabrać.
    Dzięki za wsparcie moralne

    Comment

    • dlugi77
      Junior
      • 10-2003
      • 15

      #17
      Jakoś się udało zatrzeć i przefiltrować pierwszy raz w jeszcze krótkiej historii mjego warzenia. Było ciężko, ale chyba się udało. Rano dodałem drożdże i teraz czekam na piankę. Fermentor oczywiście wstawiłem już do mojej skrzynki styropianowej na balkonie. Bardzo dobrze izoluje, bo przy zamkniętym wieku temp. przez 4 godziny wynosiła ok. 30 st. Musiałem długo czekać aż się schłodziła. Po całkowitym ostygnięciu poinformuję o temp. w dzień i w nocy w mojej balkonowej skrzynce.
      DługiMaj Home Brewery
      Rozlewnia W-wa/Szygówek

      Comment

      • dlugi77
        Junior
        • 10-2003
        • 15

        #18
        Od momentu ostygnięcia, temperatura w fermentorze utrzymuje się na stałym poziomie między 9 a 11 stopni, zarówno w dzień, jak i w nocy. Dziś w nocy był przymrozek, a nad ranem jeszcze 2 stopnie poniżej zera, jednak termometr wskazywał 9 stopni, a piwko nieźle fermentuje. Zastanawia mnie jedynie czy brak aż tak obfitej piany jak np. przy użyciu drożdży górnej fermentacji zależy właśnie od drożdży i niskiej temperatury w jakiej przeprowadza się fermentację?
        Last edited by dlugi77; 17-10-2003, 12:07.
        DługiMaj Home Brewery
        Rozlewnia W-wa/Szygówek

        Comment

        • slado
          Gość
          • 07-2003
          • 1072

          #19
          U mnie temp. spadła poniżej wskazań termometru ciekłokrystalicznego.
          Pomyślałem sobie - koniec fermentacji. Zaglądam a tam pianka na ok.2-3 cm.
          Przykryłem ponownie i na razie nie zaglądam. Dziś rano u nas też było -2 'C.
          Zmierzę gęstość jak pianka opadnie.
          pozdrawiam

          Comment

          • slado
            Gość
            • 07-2003
            • 1072

            #20
            Po 8-miu dniach pianka prawie zanikła. Zabrałem fermentor do domu.
            Zmierzona gęstość to 6 'Blg, trochę dużo. Dam mu jeszcze ze dwa-trzy dni w warunkach pokojowej temperatury a potem odciągnę na cichą do drugiego fermentora. Ostatnia noc była wręcz mroźna. 6 'C poniżej zera.
            Próbka pomiarowa całkiem, całkiem...

            Comment

            • slado
              Gość
              • 07-2003
              • 1072

              #21
              slado napisał(a)
              --ciach--
              Ostatnia noc była wręcz mroźna. 6 'C poniżej zera.
              --ciach--
              Pomyłka, miało być 4 'C poniżej zera...

              Comment

              • dlugi77
                Junior
                • 10-2003
                • 15

                #22
                U mnie temperatura cały czas w normie, czyli ok. 8-10 stopni. Chciałbym się jednak zapytać czy wszystko jest w porządku, bo minęło właśnie 5 dni w fermentorze, a fementacja nie przebiegała jakoś okazale i dziś balingometr wskazuje 11 Blg w porównaniu do 13 Blg brzeczki nastawnej. Co robić w związku z tym? Przestawić fermentor do mieszkania, zamieszać, a może dorzucić drugą porcję drożdży?
                DługiMaj Home Brewery
                Rozlewnia W-wa/Szygówek

                Comment

                • slado
                  Gość
                  • 07-2003
                  • 1072

                  #23
                  Ja po nagrzaniu fermentora do 18 'C ponownie wystawiłem go na balkon.
                  Dobrze zrobiłem bo okazało się że nocne temperatury poniosły się i już nie ma przymrozków.
                  Według moich obliczeń gęstość spada w tempie 1 'Blg/dobę.
                  Dla przerobienia 10 Blg potrzeba więc 10 dni!
                  Wszystko jest w porządku. Dziś lub jutro chyba zakończy się moja fermentacja.
                  pozdrawiam

                  Comment

                  • Standarte
                    Gość
                    • 08-2003
                    • 467

                    #24
                    dlugi77 napisał(a)
                    U mnie temperatura cały czas w normie, czyli ok. 8-10 stopni. Chciałbym się jednak zapytać czy wszystko jest w porządku, bo minęło właśnie 5 dni w fermentorze, a fementacja nie przebiegała jakoś okazale i dziś balingometr wskazuje 11 Blg w porównaniu do 13 Blg brzeczki nastawnej. Co robić w związku z tym? Przestawić fermentor do mieszkania, zamieszać, a może dorzucić drugą porcję drożdży?
                    Zacierana brzeczka bardzo opornie poddaje się fermentacji. Trudno w warunkach domowych tak precyzyjnie kontrolować etapy procesu bioreakcji (zacierania). Niemniej jednak doradzał bym jakieś działanie. Pilnuj aby temperatura fermentora nie spadała już bardziej. Zamieszać łychą możesz. Jeśli użyłeś tylko 7g. drożdży, to dodanie drugiej porcji nie wpłynie negatywnie na smak piwa. W przyszłości zanim zaszczepisz brzeczkę nastawną drożdżami wykaż odrobinę cierpliwości i pozwól temperaturze spaść do tej w jakiej zamierzasz fermentować - wtedy szczep. Niewielkie skoki temperatury są dopuszczalne.

                    Comment

                    • dlugi77
                      Junior
                      • 10-2003
                      • 15

                      #25
                      Dzieki za wskazówki. Na razie zamieszam w fermentorze i za 2 dni dokonam kolejnego pomiaru Blg, zobaczymy co się będzie działo. Poinformuję o przebiegu.
                      DługiMaj Home Brewery
                      Rozlewnia W-wa/Szygówek

                      Comment

                      • slado
                        Gość
                        • 07-2003
                        • 1072

                        #26
                        20 października 2003, godz. 21:00 nastaw szósty poszedł do drugiego fermentora na cichą fermentację (raczej sklarowanie przed rozlewem). Stało się to przy gęstości prawie 3 'Blg. Piany brak.
                        Pierwsze moje piwko dolnej fermentacji... Ciekawe jakie będzie?
                        Wasze zdrówko!

                        Comment

                        • mirekkk
                          Senior
                          • 09-2003
                          • 101

                          #27
                          slado napisał(a)
                          Pierwsze moje piwko dolnej fermentacji... Ciekawe jakie będzie?
                          Wasze zdrówko!
                          A jakie było?

                          Pozdrawiam,
                          Mirek
                          Pozdrawiam,
                          Mirek

                          Comment

                          • slado
                            Gość
                            • 07-2003
                            • 1072

                            #28
                            Poza dwiema butelkami, pozostało tylko miłe wspomnienie.
                            Było chyba najlepszym produktem. Żałuję że tak szybko się z nim rozprawiłem. Pozatym muszę zwiększyć nastawy.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎