Mikrobrowar "Czterej Pancerni" ruszył do ataku:-)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #541
    Mam WLP do koelscha i nie zawaham się ich użyć
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #542
      My, póki co, mamy nieco inny pomysł, ale czy go zrealizujemy? Wahamy się ....

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #543
        Belgian Wit?
        Trappist HG?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #544
          Zgaduj dalej!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #545
            No nic bardziej idiotycznego niż THG mi nie przychodzi do głowy
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #546
              Poczytałam przepisy Mapajaka oraz to, co mi Banaszek i KULI napisali (dzięki!) i zdecydowałam się na metodę zacierania najbliższą memu sercu, czyli metodę "na lenia"

              70 stopni 40 minut
              75 stopni 30 minut

              Idę w końcu wstawić tą wodę, bo czytam i czytam, a śruta czeka
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #547
                Ktoś źle życzy mojemu Grodziszowi - to moja 76 warka i po raz pierwszy mam problemy z filtracją Konkretnie: nic nie leci. Zabełtałam młóto łychą i czekam dalej, dobrze, że w miarę wcześnie zaczęłam warzyć, to przed nocą może zdążę
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  #548
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Ktoś źle życzy mojemu Grodziszowi
                  Żeby nie było wątpliwości - to nie ja!

                  Trzymam kciuki!


                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #549
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek

                    Trzymam kciuki!
                    Dzięki, zaczęło lecieć Mętna ta brzeczka nieco, ale niech sobie będzie

                    Wydajność przy tym rodzaju zacierania - beznadziejna. Przy następnym "grodziszu" zrobię "normalne" przerwy
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #550
                      Chmielenie:
                      90 minut 50 g lubelski
                      60 minut 30 g lubelski
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • banaszek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.02
                        • 617

                        #551
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Chmielenie:
                        90 minut 50 g lubelski
                        60 minut 30 g lubelski
                        Nie trzymaj nas w niepewności. Jak smakuje?
                        Drożdże zapodane?
                        No i jakie to drożdże...?


                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #552
                          Jak smakuje? Nigdy nie próbuję niesfermentowanej brzeczki, a fe

                          Drożdże WLP Koelsch.

                          Nie wiem, co z tego wyjdzie, bo jeszcze tak mętnego syfu z gara do wiadra nie przelewałam
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #553
                            Oj.... nie jest dobrze.....

                            Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
                            Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą

                            Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale

                            Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #554
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Oj.... nie jest dobrze.....

                              Drożdże WLP dostały papu z brzeczki grodziszowej wczoraj po południu i do obecnej chwili NIC się nie ruszają
                              Albo drożdże dead, albo brzeczka taka, że żryć nie chą

                              Dosypałam do startera cukru, żeby zdiagnozować przyczynę. Jeśli dalej nie ruszą, to zadam brzeczkę US 56 albo Irish Ale

                              Jeśli ruszą, to znaczy się, brzeczka spier....tenteges. To wtedy podzielę starter na 2 części, jedną do lodówki, a drugą - pewnie na zmarnowanie - do brzeczki wrzucę...
                              Pewno się drożdżaki namyślają za co się zabrać alfa amylazy niespecjalnie im smakują
                              Tak z ciekawości zapytam czy zasyp był do wody o temperaturze 70*C

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #555
                                Zrobiłam wg przepisu Mapajaka, jemu wyszło dobre piwo

                                Zasyp nastąpił do wody o temp. 74 stopnie, po wsypaniu spadła do 70 stopni

                                Marku, dlatego właśnie dosypałam cukru, żeby zobaczyć, czy to właśnie to, o czym mówisz, czy drożdże trupy
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Rumunia, Bukareszt, Strada Sarafinești 16B, Brews Brothers
                                  pebejot
                                  Właściwie trzeba zacząć od tego, że nie wiadomo, do jakiej kategorii ten browar zakwalifikować.
                                  Brews Brothers powstał w 2018 roku. Zlokalizowany jest w jednorodzinnym domu we wschodniej dzielnicy Bukaresztu niedaleko stadionu narodowego.
                                  Z głównego dworca kolejowego jest stąd...
                                  2023-12-20, 23:22
                                • ART
                                  Humleland, Granvoksen
                                  ART
                                  9ABV / ? P
                                  Imperial Saison z pędami świerku, pszenicą, owsem i cukrem trzcinowym.
                                  33IBU, chmiele Motueka i Hallertauer Mittelfrüh


                                  Tym razem wschodnia strona półwyspu jutlandzkiego i mikrobrowar Humleland w Aarhus, tuż przy porcie.

                                  Pędy wyczuwalne,...
                                  2025-05-18, 10:31
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Borgarnes, Brugghús Steðja / Stedji Brewery [zamknięte]
                                  Serokomlak
                                  Część wpisów w sieci sugerowała, że browar ten już nie działa, inne nie. Ale po pierwsze nie zawsze warto wierzyć informacjom z wizytówki na profilu firmy na Google (pamiętajmy, że to nie opisywana firma jest administratorem tych danych - tylko Google, a bywa, że internetowy gigant publikuje...
                                  2025-01-19, 21:34
                                • pebejot
                                  Bieruń, pl. Św.Walentego 2, Browar / Pub / Restauracja Stylowa
                                  pebejot
                                  Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
                                  Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
                                  Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
                                  2025-01-04, 12:17
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                  Serokomlak
                                  Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                  „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                  Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                  2024-11-03, 02:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...